ola984 25.08.06, 18:22 Czy płodnośc wraca gdy pojawia się miesiączka(stąd wiadomo że nie jest bezpiecznie)? Karmię wyłącznie piersią. Oczywiście nie zamierzam ryzykować że zaraz pojawi się następny maluszek ale ciekawi mnie jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: płodność a karmienie 25.08.06, 21:36 Płodnośc wraca 2 tygodnie przed miesiączką - miesiączka to sygnał, że nie zagnieździło się jajo i macica może zrezygnowac z utrzymywania ukrwionej, rozpulchnionej sluzówki. Skoro się jajo nie zagnieździło, to znaczy, że mogło być wytworzone. Nie ma reguły, kiedy wraca płodność. Jednym kobietom mimo karmienia raz dziennie przez rok płodność wraca kilka tygodni po kompletnym odstawieniu, innym mimo zachowania wszelkich reguł karmienia na żądanie płodnosc wraca tuż po połogu i już. Pomiędzy tymi skrajnościami jest pełne spektrum czasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: płodność a karmienie 25.08.06, 22:46 Ja zaszłam w ciążę karmiąc piersią. Nie miałam wcześniej okresu. Synek miał wtedy 5,5 m-ca. Ciąża świadoma ale niestety obumarła. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: płodność a karmienie 26.08.06, 08:24 Płodność wraca PRZED wystapieniem @. A karmienie piersią to żadna metoda antykoncepcyjna jeśli o to chodzi. Bynajminej dla mnie Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
thesaloniki Re: płodność a karmienie 26.08.06, 09:42 'płodność' pojawia się wcześniej niż pierwsza miesiączka bo cykl zaczyna się wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
ola984 Re: płodność a karmienie 26.08.06, 10:18 dzięki za informacje, poprostu byłam ciekawa jak to jest a moja wiedza była niewystarczająca. Oczywiście w dzisiejszych czasach nie myślę że karmienie piersią uchroni mnie przed ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: płodność a karmienie 26.08.06, 10:20 Rozumiem Ale sa takie panie co w to bardzo wierzą w dzisiejszych czasach i podobno z powodzeniem stosują metodę LAM i inne. Niemniej mnie to wogóle nie przekonuje. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś