Dodaj do ulubionych

zanika mi mleko

03.09.06, 22:02
Hej dziewczyny! Mam problem - od tygodnia mam coraz mniej mleka. Mój maluszek
ma dzisiaj 5 miesięcy i chciałabym go jeszcze karmić- wprowadziłam mu już w
południe obiadek (zupkę jarzynową). A mleko nachodzi mi tak wolno że mały się
nie najada. Proszę poradzcie co mam zrobić by mleko znów zaczęło mi
nachodzić, może któraś z Was też tak miała. Z góry dziękuje za wszelkie
porady!
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: zanika mi mleko 03.09.06, 22:06
      Czym objawia się to wolno nachodzące mleko i nienajadanie się?

Jeżeli to _tylko_ miękkie piersi i brak mlecznych powodzi, to jest to objaw
      unormowanej laktacji i nie ma co się martwić, nleżałoby się tylko lekko
      zdziwic, ze tak długo to u ciebie trwało.

Są inne objawy?
      • 4_beata Re: zanika mi mleko 04.09.06, 13:28
        Uważam że mały się nie najada ponieważ jak zje przed spaniem i zaśnie to
        pookoło 20 minutach się budzi z płaczem i chce jeść dostanie drugą pierś
        pociągnie jakieś 10 minut i zasypia. dotychczas wystarczało jak zjadł z jednej
        piersi. tak samo jest wieczorem kiedy po kąpaniu (około 19:00) się najadł spał
        jakieś 6 - 7 godzin a teraz się budzi dwa razy około 23 i 4 rano i dlatego
        wydaje mi sie że mu nie starcza mleka!
        • jufalka Re: zanika mi mleko 04.09.06, 13:55
          Chyba nic niezwykłego, że się tak budzi.
      • 4_beata Re: zanika mi mleko 04.09.06, 13:28
        Uważam że mały się nie najada ponieważ jak zje przed spaniem i zaśnie to
        pookoło 20 minutach się budzi z płaczem i chce jeść dostanie drugą pierś
        pociągnie jakieś 10 minut i zasypia. dotychczas wystarczało jak zjadł z jednej
        piersi. tak samo jest wieczorem kiedy po kąpaniu (około 19:00) się najadł spał
        jakieś 6 - 7 godzin a teraz się budzi dwa razy około 23 i 4 rano i dlatego
        wydaje mi sie że mu nie starcza mleka!
    • madziaz Re: zanika mi mleko 03.09.06, 23:55
      Mnie też się tak wydawało. Karolinka ma 5 mies. i je w ciągu dnia porcję
      warzywek lub owoców, pije raz soczek, co również zapycha ją na jakiś czas, i na
      noc porcję kleiku kukurydzianego na mleku sojowym z butelki. Piersi nie są
      pełne, jak wcześniej, ale nie powiem, żeby się nie najadała, Ssie na pewno
      intensywniej i trwa to krócej.
      A po czym poznajesz, że się dziecko nie najada. Ja uważam, że jeżeli po dobrym
      cycu głód nadchodzi po ok 2-ch godzinach, to jest ok. Po słoiczku marchewki moja
      woła jeść po godzince czasu.
      • kreola7 Re: zanika mi mleko 04.09.06, 09:02
        Jak mały już possie to "śćiągaj" na sucho latkatorem ok 10-15 min., bo dopiero
        wtedy dochodzi sygnał do mózgu, że organizm musi produkować więcej mleka.
        Jest to metoda pracochłonna, ale bardzo skuteczna.
        Wszystko Ci wróci do normy od 1 tyg.- do 2 tyg.
        Dużo pij.

U mnie było podobnie. Jak wprowadziłam pokarmy stałe ok.4 m-ca karmiłam mniej a
        mleko mi zanikłało - znikło jak mała miła 6 m-cy.
    • elag3 Re: zanika mi mleko 04.09.06, 13:34
      Pozwol ssac małemu tak dlugo jak chce a jeśli nie chce ssać na pusto to możesz
      między karmieniami odciągać trochę mleka - uwaga pierwszego dnia może być ciężko
      bo mały sie nie naje ale następnego dnia będzie mleka więcej.
    • gilderka Re: zanika mi mleko 04.09.06, 16:56
      Moja Zosia miała 2,5 m-ca, kiedy przestało jej starczać mojego pokarmu .Pediatra
      poradził mi sprawdzić tak: najpierw nakarmić piersią, ile jest, a potem od razu
      podać mieszankę, jeżeli pije, tzn.,że jest głodna. Dokarmiałam ją do 5 m-ca,
      gdybym tego nie robiła, spadałaby na wadze. Teraz jest piękna, zdrowa i
      najcudniejsza na świecie. Tyle mleka mi Bóg dał... Pozdrawiam. Gilderka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka