03.09.06, 23:43
dziewczyny moja mała w wieku 2 miesięcy miała podejrzenie dysplazji na
szczęście fałszywy alarm. Badanie USG wykazało bioderka Ia, teraz ma 7
miesięcy i za dwa tygodnie mam umówioną wizytę. Koleżanka mnie dziś
nastraszyła, że dysplazji rodzic nie zauważy. Ja już myślałam skoro mała
bardzo dużo czasu spędza na brzuchu, (na początku wogóle nie chciała na nim
leżeć i słabo odwodziła jedną nóżkę)noszę ją na biodrze to że pewno wszystko
ok bo rzeczywiście nic nie zauważam niepokojącego. Czy któraś z was sama
zauważyła że coś nie tak jest z bioderkami??? Czy dopiero badanie USG i
lekarza to wykazało??
Obserwuj wątek
    • kinia117 Re: dysplazja 04.09.06, 11:45
      nikt nic nie podpowie???
      • guderianka Re: dysplazja 04.09.06, 13:46
        zobacz czy fałdki są równe i czy dziecko rusza nóżkami np. w czasie kąpieli,
        bierze stopki do buzi itp
        • kinia117 Re: dysplazja 04.09.06, 13:52
          Fałdek to już praiwe nie ma bo szczuplutka ale nawet jak miala dobre dwa razy
          robione usg to fałdki były krzywe lekko. Podobnież fałdki nie są miarodajne.
          Rusza nogami bardzo dużo i bardzo szybka wszyscy się z niej śmieją ze taka
          ruchliwa, a nogi w buzi też często lądują. Do karmienia ściagam skarpetki żeby
          nie ubrudziła marchewką i innymi pysznościamismile Tak jak mówię w meni się
          rozwija ruchowo super i zastanawiam się czy można przeoczyć dysplazję??
    • maksimka Re: dysplazja 07.09.06, 20:45
      Synek (6 m-cy)na ostatniej wizycie u ortopedy został skierowany na rtg. Lekarz
      stwierdził po obejrzeniu zdjęcia dysplazję stawów- zbyt płytkie panewki i
      zalecił rozwórke koszli. Kontrola za 1,5 miesiąca. Wybraliśmy sie na wizyte
      prywatna. USG wykazało,że wszytsko jest w porzadku... Pokazaliśmy rtg. Lekarz
      jeszcze raz zbadal dziecko i powiedział, że ma wiotkość stawów-nóżki rozkładaja
      sie do boków "za dobrze"-do samego podłoża, a zdjecie rtg pokazuje,ze
      faktycznie, panewki mogłyby być lepsze.Zalecił rozw.koszli, ale tylko na noc,
      szerokie pieluchowanie, noszenie na biodrze i trg za pół roku. Mam troche w
      głowie metlik. Czy rzeczywiście rozorke zakladac tylko na noc? Czy dziecko moze
      siadac, bo opwoli sie tego uczy?
      • marriedka Re: dysplazja 08.09.06, 12:44
        Czasem lekarze zalecają tylko na noc. Moja nosiła 24h/dobę i wyszła z tego po 2
        miesiącach, na szczęście, ale lekarz mówił, że w zależności od przypadku zaleca
        jeszcze noszenie na noc. U mnie nie trzeba już było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka