j.sianecka 04.10.06, 14:48 polecicie coś na wysuszony nosek? zimno ostatnio w domu i dogrzewamy pomieszczenie farelką ale niestety zemściło się to w postaci właśnie wysuszonej śluzówki noska. NIe wiem, czy kupić sól fizjologiczną? Coś z witaminą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kassiik Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 14:49 ja właśnie solą fizjologiczna przecieram nosek zeby lepiej sie oddychalo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fka77 Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 16:23 disnemar kupisz ten roztwor soli fizjologicznej bez recepty albo sterimar aczkolwiek tego 2 nie polecam gdyż jest pod dużym cisnieniem, także niebieski disnemar 3 razy na dobe i juz Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 16:27 Sól fizjologiczna (sprzedawana w plastikowych jednorazowych ampułkach w aptece, chyba po 50 groszy), albo specjalny żel nawilżający do nosa Alfarin (jest w postaci sprayu i rzadkiego żelu w tubce) - polecam. Albo woda morska w sprayu - np. Sterimar (też do kupienia w patece), ale jest wystrzeliwana pod wysokim ciśnieniem, moja córka tego nienawidziła. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 16:38 Zakrapiaj sól fizjologiczną Odpowiedz Link Zgłoś
kasinek4 Re: Coś na wysuszony nosek? 13.11.06, 12:01 Ja miałam podobny problem i ganiałam syna po całym mieszkaniu ze sterimarem. powiedziałam o tym lekarce, bo juz nie dawałam rady z nim walczyc, a ona powiedziała, zebym spróbowała otrivinu dla dzieci, bo fajnie sie go dozuje, jest bezpieczny i nawilza śluzówkę w nosku. No i teraz to jak miał katar, to stoczyliśmy bój kto ma psikac- on czy ja, bo tak mu podpasowało, a poza tym chce byc strasznie dorosły Odpowiedz Link Zgłoś
ulana76 Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 17:40 no ja własnie też to przerabiam, ale pokatarowo etc. Mi lekarz polecił jeszcze Otrivin - ale uwaga! nie w tej wersji z tymi procentami etc. tylko w takiej dla najmłodszych dzieci - Otivin Extra Care to się nazywa z niemowlakiem na opakowaniu - to jest sam roztwór z soli morskiej (lepsza niż sól fizjologiczna) plus witamina B6 - na złagodzenie podrażnień i odbudowę śluzówki BTW - coś jeszcze na katar dla maluszka? żeby mniej go męczył? Odpowiedz Link Zgłoś
j.sianecka Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 19:55 dzięki za podpowiedzi! pod ciśnieniem duzym to chyba nie, chyba lepsze krople albo w dozowniku pstrykanym - takie gazowe aerozole to chyba nie najzdrowsze co nie? na razie mam tę sól fizjologiczną w takich ampułkach plastikowych ale za przeproszeniem o kant d... potłuc bo się tylko rozlewa, dorosły sobie poradzi, ale maluszkowi ciężko to zaaplikować Może powinnam na zimę zainwestować w nawilżacz powietrza albo chociaż takie nakładki na kaloryfer... Odpowiedz Link Zgłoś
anetka7444 Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 22:08 nawilżacz w nocy przede wszystkim, ewentualnie marimar do noska. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: Coś na wysuszony nosek? 04.10.06, 22:13 Sól fizjologiczna jest dobra przy katarze,bo wysusza śluzówkę noska.Woda morska jest ok.plus nawilżacz np.na kaloryfer. Odpowiedz Link Zgłoś
j.sianecka Re: Coś na wysuszony nosek? 05.10.06, 22:54 dzwoniłam jeszcze dziś do pediatry - podała mi taką listę środków: - sterimar - roztwór wody morskiej - merimer - roztwór wody morskiej - otrivin extra-care - roztwór wody morskiej z witaminą B Jutro może coś z tego kupię. Na razie zrezygnowaliśmy z tej nieszczęsnej farelki i przeglądam ceny nawilżaczy powietrza - lepszy na zimno czy na ciepło? W sensie taki co skrapla się czy jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 Re: Coś na wysuszony nosek? 18.12.06, 13:19 Może popropstu susz pranie rozwieszając na kaloryferze? Odpowiedz Link Zgłoś
martyna227 Re: Coś na wysuszony nosek? 10.11.06, 19:00 Bardzo gorąco polecam ci otrivin. Nie tylko działa jak dziecko ma katar, ale tez świetnie nawilża nosek jak zaczynają grzac w mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
anetinus Re: Coś na wysuszony nosek? 14.11.06, 09:31 Czy trzeba nawilzać nosek przez caly okres grzewczy? Moja mala ciągle trze nosek i myślę, ze to od kaloryferów, ale troche boję się ingerowac. Na razie przez cały czas na kaloryferze wisza mokre ręczniki i często wietrzę pokój. Ale obawiam się że to nie wystarczy jak będę miała włączony kaloryfer cały dzień.Czy to na pewno zdrowe używać cały czas jakiś środków farmaceutycznych? Nie zaburzy to funkcjonowania śluzówki, czy coś w tym stylu? Odpowiedz Link Zgłoś
jules3 Re: Coś na wysuszony nosek? 16.11.06, 09:52 Ja nie jestem fanką wieszania mokrych ręczników na kaloryferze, bo wtedy w pokoju panuje taka "morowa" wilgoc, ktora nie wydaje mi sie zdrowa dla dziecka. Ja używam u swojego dziecka Otrivinu extra care do noska - jest nie tylko całkowicie bezpieczny (bo to sól morska) ale jeszcze dodatkowo w składzie jest witamina b5, która pomaga regenerowac śluzówkę. Poza tym rozpuszcza te wszystkie zaschnięte glutki w nosku i nic tam mu nie przeszkadza. Polecam ci takie nawilżanie, bo stosuje sie tylko raz dziennie, a nie trzeba się martwic, ze dzieciaczek sie męczy.Acha, i jeszcze masz pewnośc, ze nie psikniesz za dużo, bo ma taki dozownik, że dawka jest zawsze taka sama Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Coś na wysuszony nosek? 16.11.06, 10:19 Ja polecam Alfarin - nawilżający żel do nosa. Dłużej niż woda czy sól fizjologiczna utrzymuje się w nosie = lepiej nawilża. Sama go używam. Jest w żelu (maleńka tubeczka) lub w sprayu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiajotka Re: Coś na wysuszony nosek? 17.11.06, 10:48 Ja do niedawna stosowalam sterimar, a po ostatniej wizycie u pediatry psikam Dominikowi do noska otrivin, bo poza sola morska ma jeszcze w skladzie witamine b5, ktora lagodzi podraznienia i ulatwia gojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinia6 Re: Coś na wysuszony nosek? 07.12.06, 12:05 Ja chodzę i wszystkim zachwalam otrivin extracare, bo świetnie nawilża, przynosi ulgę i łatwo stosować go u dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
isinka1 Re: Coś na wysuszony nosek? 15.12.06, 17:54 Mnie bardzo pomaga ten otrivin i poleciłam go wszystkim zaprzyjaźnionym mamom. Odpowiedz Link Zgłoś
kodamo Re: Coś na wysuszony nosek? 18.12.06, 13:12 Ja też jestem zdania, że otrivin jest ekstra. Pomaga i nie zawiera szkodliwych substancji Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 Re: Coś na wysuszony nosek? 18.12.06, 13:16 ja używam Tetrisal i mały uwielbia jak mu się nim psika do noska Odpowiedz Link Zgłoś
mitrana Re: Coś na wysuszony nosek? 19.12.06, 13:35 Mój Antek z kolei uwielbia otrivin. A odkąd zrobił sie samodzielny (jakiś miesiąc temuTo bierze do łapki i sam próbuje sobie prsikać. A jak ja mu psikam to tak śmiesznie nosek marszczy bo go łaskocze i domaga sie jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
ol16 Re: Coś na wysuszony nosek? 20.12.06, 13:14 To niesamowite, że dzieciaczki lubią takie rzeczy. Ja mam wewnętrzny opór, żeby psiknąć sobie coś do nosa, a mój maluch tak samo domaga się psikania otrivinem i najwyraźniej go to bawi. Może tez dlatego, że ten aplikator w otrivinie nie pozwala, żeby zalało dziecku nosek. Tak czy siak on to traktuje jak rozrywkę Odpowiedz Link Zgłoś
minka121 Re: Coś na wysuszony nosek? 21.12.06, 13:17 Euphorbium niezłe, ale zwiększa się po nim ilość wydzieliny z noska (lekarka nawet kazała odstawić, kiedy tak się dzieje) dlatego jednak wolę otrivin extracare. Odpowiedz Link Zgłoś