Dodaj do ulubionych

monitor oddechu czesto wyje

21.10.06, 16:20
dziecko donoszone, zdrowe, 2 tygodniowe
a monitor wyje, na poczatku wyl 2-3 razy w nocy
teraz rzadziej, a dzisiaj znow zaczal

szlag mnie trafia, nie wiem, co sie dzieje, czy mala ma bezdechy,
czy te ustrojstwo sie zrobilo takie wrazliwe
pokoj porzadnie wywietrzony, temp. ok 21 stopni
w chwili, gdy wyl monitor, okno w pokoju bylo otwarte
no nic juz nie rozumiem, zawalu chyba wkrotce dostane, no!
Obserwuj wątek
    • intuicja77 Re: monitor oddechu czesto wyje 21.10.06, 16:26
      podobno czasami wysuwają się detektory . nie wiem jak to wygląda , nie mamy
      takiego urządzenia , ale koleżanka mówiła ,że jak ta końcówka wysunie się spod
      materacyka , kocyka to urządzenie nie wyczuwa ruchu i się włącza. Może w tym
      problem?
      • antyka Re: monitor oddechu czesto wyje 21.10.06, 16:27
        wielkie dzieki, zaraz ide posprawdzac wszystkie koncowki
        moze to pomoze...
        • maniananiania Re: monitor oddechu czesto wyje 21.10.06, 16:50
          Albo podkręć troche czułość smileu nas jak był za bardzo wykręcony to wykrywał
          oddech jak małej nie było w łóżeczku, a jak bylo za mało to ciągłe wył. Pokręć,
          sprawdź.
          • tartulina Re: monitor oddechu czesto wyje 21.10.06, 19:13
            U nas wył jak były słabe baterie. Pozdrawiam.
            • deela antyka mowilam ci 21.10.06, 19:28
              ze to dziadostwo niepotrzebne
              widzisz? tylko cie w strasy wpedza :o
      • monika_j30 Re: monitor oddechu czesto wyje 10.11.06, 07:49
        u mnie też wył bez powodu. zmieniłam baterię i już jest ok. MOże u ciebie to
        też problem baterii
    • sanna.i Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 13:02
      Antyka,i jak teraz?My mamy ten sam problem.Maly ma 2 miechy,zdrowy
      ogolnie,wsadzili nas nawet na obserwacje do szpitala na tydzien i nic nie
      wykryli.Wiem,ze w kilku przypadkach to byly falszywe alarmy,bo akurat stalam nad
      dzieckiem.A reszta? Pewnie sie nie dowiem.Czasem czulosc zawodzi...Ja mam Angel
      Care.
      • beniusia79 Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 13:25
        jaki sens kupowac ten monitor jesli dziecko nie ma zadnych problemow i jest zdrowe? monitory oddechu kupuje sie jesli dziecko jest wczesniakiem, ma duza niedowage, problemy z serduszliem lub z oddychaniem. slyszalam, ze one czesto wyja bez powodu. taki ich urok.
        • sanna.i Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 13:45
          Mojej kolezanki synek umarl na SIDS (smierc lozeczkowa),mial 8 miesiecy.Potworne
          przezycie.Wtedy postanowilam,ze dla swojego dziecka kupie monitor.Na SIDS
          umieraja tez zdrowe dzieci.Teraz sama nie wiem...Z drugiej strony,lepiej miec
          100 falszywych alarmow i reagowac,niz przeoczyc prawdziwe zagrozenie.Choc nie
          powiem,wkurzajace to jest bardzo...
          • beniusia79 Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 14:39
            z tego co wiem, to na SIDS umieraja dzieci najczesciej m-y 1 a 4 miesiacem zycia. pozniejsza nagla smier moze wyniknac z innych powodow. corka mojej znajomej zmarla nagle majac 6 miesiecy, poczatkowo lekarze mysleli, ze umarla na SIDS, ale zrobili sekcje zwlok bo lekarz stwierdzil, ze nagla smierc dziecka w tym wieku moze byc spowodowana czym innym. i mial racje, sekcja wykazala, ze mala miala wade serca....
            • sanna.i Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 17:15
              Beniusia,mozliwe,naprawde nie jestem ekspertem.Moj syn ma na razie 2
              miesiace,wiec teoretycznie jest w grupie ryzyka.Jestem ciekawa,czy jeszcze ktos
              ma jakies doswiadczenia z tymi monitorami...Kiedys sie wlaczyl,podbieglam do
              lozeczka...a Maly lezy i ciumka buzka smile.Z drugiej strony,czesto wlaczal sie
              podczas bardzo glebokiego snu,kiedy nie widzialam u niego ruchow klatki
              piersiowej.Pozdr.
    • sheer.chance Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 17:29
      Bezdechy u takich maluchow sa ponoc dosyc czeste- z czasem mijaja.
      Z doswiadczenia radze sprawdzac zawsze, jak machineria piszczy- moje mlode
      mialo piekne, ksiazkowe bezdechy i wole nie wiedziec co by bylo bez piskacza.
      Pare razy zdarzylo mi sie w panice budzic dziecke, zeby zaskoczyla z
      oddychaniem (plus, po takiej akcji, 2 godz siedzenia nad nia i wpatrywania sie
      czy oddycha, na wszelki wypadekwink)
      Od kiedy zaczela lazikowac w nocy po lozku, monitor wlacza sie, jak mu zejdzie
      z 'pola widzenia' i np. skuli sie w kaciesmile
      • sanna.i Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 17:49
        A po czym poznalas,ze to bezdech? Byla szara na twarzy,lapala oddech? Bo moje
        dziecko po prostu spi,a jak je budze w panice wydaje sie byc zdziwione.Jak mam
        odroznic,czy to bezdech czy nie?Moze przystawic palec pod nosek i wyczuc ew.
        cieple powietrze?
        • sheer.chance Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 21:26
          Nie wiem czy byla szara, bo bylo ciemno, a na przystawianie palca/lusterka/ucha
          do nosa nie mialam czasusmile Ale nie widzialam ruchow klaty i to mi wystarczalo.
          Obudzona, owszem, lapala oddech, jakby sobie dopiero co przypomniala, ze tak
          trzeba.
          Zreszta przez pierwszy miesiac Mloda spala ze mna i czesto zdarzalo sie jej nie
          oddychac przez ok 20 sekund- liczylam budzac jednoczesnie, wolalam nie
          sprawdzac jak dlugo wytrzymasmile
    • gosika78 Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 17:33
      Oj, dobrze w takim razie że się nie skusiłam na zakupienie "ustrojstwa" smile Nie dość że Młoda w nocy wyła to jeszcze monitor...
      • pmierzow Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 17:44
        Ja mam Angel Care od 2 mcy i nie bylo jeszcze zadnego falszywego alarmu - tylko
        wtedy, gdy wyjmujemy Malego z lozeczka i zapominamy wylaczyc sprzet, co zdarza
        sie nam nagminnie... no ale przy okazji sprawdza sie, ze monitor dziala...
    • magda505 Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 19:17
      kupiły sobie baby monitory żeby mieć troche większych nerwów ,dajcie spokój z
      tymi urzadzeniami jak macie zdrowe dzieci bo wpadniecie w psychoze i
      wyladujecie w szpitalu bez powodu jak poprzednia formuowiczka!!!!!!!!
      • anetka7444 Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 20:59
        Zwiększ trochę czułość monitora, napewno jest regulacja.
        • mathiola Re: monitor oddechu czesto wyje 09.11.06, 21:42
          Chyba zmniejsz. Jakby zwiększyła toby dopiero było.
      • pmierzow Re: monitor oddechu czesto wyje 10.11.06, 07:42
        Ja akurat sobie kupilam, zeby miec troche "mniejszych nerwow" i jak najbardziej
        sie sprawdza w tym wzgledzie.
        • beniusia79 Re: monitor oddechu czesto wyje 10.11.06, 09:00
          znam wielu ludzi, ktorzy kupili monitor oddechu, ale nikogo komu to cudo uratowalo zycie dziecka.... tzn. czy jak to cudo kiedys piszczalo, to znalazla ktoras z was swoje dziecko sine lub blade albo nieoddychajace??? czasem wydaje mi sie, ze to kolejna rzecz wynaleziona tylko po to, zeby naciagnac na kase mlodych rodzicow. nie powiem, sama zastanawialam sie kiedys nad jego kupnem. ale przeszlo mi.
          • falka32 Re: monitor oddechu czesto wyje 10.11.06, 10:15
            Baniusiu, gdyby monitor włączał się dopiero wtedy, kiedy dziecko zsinieje z
            braku oddechu albo przestanie oddychać na amen, to słaby byłby z niego pożytek.
            Sens jego używanie leży we wczesnym wykryciu nawet krótkiego bezdechu i szybkiej
            interwencji rodzica (wystarczy nawet obudzenie dziecka) a nie w tym, że się
            dowiesz, że dziecko nie oddycha od 10 minut... W tym sensie z pewnością nie
            wiesz, ilu dzieciom uratował życie i co by było, gdyby się nie włączył i matka
            nie podeszła do łóżeczka i nie obudziła dziecka. Synowa mojego znajomego poszła
            spać na godzinkę, kiedy jej zdrowiutki noworodek też się zdrzemnął, po godzinie
            znalazła w łóżeczku nieżywe dziecko - klasyczny SIDS. Gdyby miała monitor, który
            włączył by się po 10 sekundach nieoddychania, pewnie uznałaby, że znowu to
            fałszywy alarm, bo wzięła dziecko na ręce a ono już przecież oddychało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka