dyzurna 05.11.06, 14:02 witam coreczka nie cierpi kaszki ani z butelki ani tym bardziej lyzeczka, nie wazy rewelacyjnie ale i zeber tez nie ma na wierzchu, generalnie je malo. czym ja podtuczyc??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18buzka Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 14:28 witaj milam ten sam problem . kup w`sklepie`sinlac- to tez kaszka`ale o jakim smaku (inne moj maly wypluwal). jest droga ale tluczaca- u nas byly efekty. pozdrawim buzka Odpowiedz Link Zgłoś
polkamatka Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 15:19 gotuj sama zupki ale dodaj NP. żółtko, mięsko kurze indycze i mnóstwo warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 15:41 A czemu chcesz utuczyc dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
3anek Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 15:54 ziemniakami ugotuj zupkę i dodaj z dodatkiem ziemniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
gugitsa Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 17:17 a ja myslalam, ze tuczy sie drob i bydlo... ot, wychodzi na to, ze i dzieci tez.. fiu fiu... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 18:29 niestety zupki mojej roboty jej nie smakuja, tylko sloiczki wchodza w gre.... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna gugitsa 05.11.06, 18:33 nie lap mnie za slowka, inne forumiowiczki wiedzialy o co mi chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
3anek Re: 05.11.06, 19:06 hmmm ja mojemu Maćkowi też w większości daję paciurki ze słoiczków, ale znajoma ma synka 7 miesięcznego i gotuje mu ziemniaczka, rozgniata i mały wcina, że mu się uszy trzęsą. A co do kaszek mój Maciek za nimi przepada średnio na jeża, więc żeby mu smakowały mieszam kaszkę w proporcji 1:3 z ugotowanym jabłuszkiem np. albo z paciurką ze słoiczka. Może jak wymieszasz taka najzwyklejszą bezsmakową kaszkę ryżową z jakimś owocem to może chętnie zje? Odpowiedz Link Zgłoś
kinia_1979 Re: 05.11.06, 20:17 Właśnie miałam pisać to co poprzedniczka. Mój maluch też nie lubi kaszek (tych smakowyc niby). Robię mu za to kleik kukurydziany lub ryżowy na wodzie lub mleku ok. 100-120 ml i dodaję do tego np. kubeczek frutapury lub jakiś inny słoiczek. Wcina aż mu się uszy trzęsą. Mnie tylko czasem ręka boli, bo nie nadążam z wiosłowaniem i krzyczy na mnie (jeżeli akurat nie ma otwartej buzi na następną łyżkę) Spróbuj może poskutkuje Odpowiedz Link Zgłoś
kinia_1979 Re: 05.11.06, 20:18 Aha jeszcze jedno jak podam mu zwykłą kaszkę ryżową np. jabłkową czy malinową czy też jakąkolwiek inną to ma odruch wymiotny już po pierwszej łyżce. Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 21:55 jeśli pije modyfikowane mleko możesz podawać mleko z literą R A może kaszka kukurydziana z musem owocowym jej zasmakuje jeżeli wykazuje zainteresowanie dorosłym jedzeniem-to jak jecie obiad możesz córce podawać ziemniaki, warzywa gotowane w towarzystwie zawsze lepiej smakuje, a jeszcze nie z własnego talerza pytanie jeszcze jak waga ma sie do wzrostu i czy cały czas oscyluje wokół jednego centyla, czy też nagle spadła. A moze córka jest poprostu drobna, filigranowa - taka jej uroda) Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 05.11.06, 22:26 w kwestii tuczenia - jak moje dziecko przez 2 miesiące przybrało 100 gram, jak stopniowo z 75 centyla zjechało na 25, to zrozumiałam wszystkie matki chcące "podtuczyć" swoje dziecko. ja bym chciała podtuczyć ze względu na fotelik od 9 kg - zenka nie znosi jeździć w tym 0-13, łudzę się, że polubi jazdę przodem z widokiem za oknem. ale w takim tempie to tą wagę osiągniemy nie wiem kiedy..... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 00:38 moreno500 napisała: > w kwestii tuczenia - jak moje dziecko przez 2 miesiące przybrało 100 gram, jak > stopniowo z 75 centyla zjechało na 25, to zrozumiałam wszystkie matki > chcące "podtuczyć" swoje dziecko. Moja córka przez cztery miesiące przybrała łącznie 200g, spadła poniżej 3 centyla (i wzrostowo, i wagowo). Kontrola lekarska ukazała opóźnienie wieku kostnego (stąd niski wzrost - i szansa, że jeszcze urośnie), poza tym wszystko w normie. Słabsze przybieranie ze względu na wzmożoną ruchliwość (no i "nierośnięcie" na długość). A że jadła ok, nawet przez myśl mi nie przeszło "tuczenie" jej. > ja bym chciała podtuczyć ze względu na > fotelik od 9 kg - zenka nie znosi jeździć w tym 0-13, łudzę się, że polubi > jazdę przodem z widokiem za oknem. ale w takim tempie to tą wagę osiągniemy nie wiem kiedy..... Powiem szczerze, że woziłam w foteliku 9-18 dziecko ważące niespełna 8 kilo (roczne) <wstyd> Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 13:36 problem polega na tym, że zenka je słabo - jeśli chodzi o zupki czy obiadki zjada przy dobrych wiatrach 1/6 słoika. no i na centylach zjeżdżamy jak po równi pochyłej....... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 00:39 dyzurna napisała: > witam > coreczka nie cierpi kaszki ani z butelki ani tym bardziej lyzeczka, nie wazy > rewelacyjnie ale i zeber tez nie ma na wierzchu, generalnie je malo. > czym ja podtuczyc??? Dyzurna, napisz może, ile je twoja córka, czyli co oznacza "je mało". Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 01:27 a także w jakim jest wieku i ile waży. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna juz pisze 06.11.06, 10:31 wczoraj skonczyla 7 miesiecy je tak: 8.00 - 100 ml bebilonu 10.00 - 100g deserka + 50 ml soczku 12.30 - 100ml bebilonu 15.00 - 100 g objadku (niecaly sloiczek) 17.30 - 120 bebilonu 19.30 - 100 bebilonu z kaszka NOC 2-piers, 5 piers wazy 7800, w ostatnim miesiacu przybrala 150 g, niestety nie wiem ile ma wzrostu chyba cos kolo 70 cm wiem wiem, zaraz mi napiszecie to idealna waga i czego ja szukam itp tylko ze nikt nie wie ile ona placze zanim wypije to mleko. juz jak widzi butelke to jest ryk martwie sie ze ona nie pochlania z apetytem tych 100 ml ,tylko placze , to samo tyczy sie sloiczka , zjedzenie polowy zajmuje ze 20 min. na stronie nestle jest napisane ze male ma jesc 4 razy po 180 ml plus sloj objadu i deseru - ciekawe jakim cudem ona ma tyle jesc ??kto wymysla te normy? Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: juz pisze 06.11.06, 13:29 moze nie smakuje jej to mleko moze dajesz za zimne, za cieple moze smoczek niedopowiedni? moze za malo albo za duzo leci dawno odstawilas od piersi w ciagu dnia?? moze ona chce piers zamiast butli a w ogole to ona sporo je , niewielkie ilosci na raz ale dosc czesto i wg mnie nie trzeba jej tuczyc Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do an_ni 06.11.06, 15:48 piersi zamiast butli napewno nie chce, jest leniwa... a ze smoczek moze byc przyczyna to inna sprawa. ona akceptuje tylko nuka lateksowego a tu gdzie mieszkam w brukseli sa tylko silikonowe jak aventu ktorych ona nie cierpi chyba mama musi mi w paczce przyslac Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: juz pisze 06.11.06, 13:35 A kto u ciebie karmi małą,zawsze ty czy może jeszcze ktoś inny z domowników? U nas jak mała nie chce czegoś zjeść jak ja ją karmię to tata bierze sie za karmienie, zagada ją a wtedy mała dziób otwiera i wszystko zjada. Ale ona raczej nie należy do niejadków, czasem tylko ma takie swoje widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: juz pisze 06.11.06, 13:53 dyzurna, a czy Ty jesteś pewna, że ona dobrze toleruje to mleko? bo widzisz, mój synek miał dokładnie to samo, na widok butli aż się skręcał, ile mnie kosztowało, by zjadł chociaż 100... dobrze Cię rozumiem. w końcu zaczęłam szukać przyczyn i okazało się, że to ten pepti. zmieniłam na Isomil i nagle mam inne dziecko. zaczął pić normalnie mleko, jeść w ogóle wszystko, co mu dam. i tak jest do teraz. może po prostu boli córcię brzuszek i ma taki ogólny wstręt do jedzenia. u mojego syna właśnie tak było. wiem, co przeżywasz, ja się cholernie martwiłam. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_aa Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 15:07 Może powinnaś wydłużyć przerwy pomiędzy posiłkami?...mówie z własnego doświadczenia, ponieważ mam sama 8-miesięcznego niejadka...cały słoik zupy 190 gr zje pod warunkiem, że przerwa od poprzedniego posiłku wynodi 4 godziny i najlepiej jeśli w tym czasie był na spacerze.Mogę dodać że kontrolnie zrób posiew moczu, ponieważ my kilka razy już złapaliśmy ZUM, i za każdym razem gdy słabo przybierał na wadze wychodziła w moczu bakteria E.Cili.W ubiegłym miesiącu schódł nasz syn 70 gram, ale z bakterią borykaliśmy się miesiąc...teraz apetyt się poprawił. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 15:53 chyba zeczywiscie zmienie mleko na inne, juz kiedys probowalysmy z isomilem ale gdzies sie naczytalam o alergizujacej soi i wrocilam na bebilon pepti , a co do wydluzania przerw miedzy posilkami to chyba bardziej sie nie da bo juz jest 4 godziny miedzy posilkami mlecznymi. dzieki za wszytskie rady !) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 18:03 no bo soja faktycznie alergizuje. synek pije Isomil mimo że go po niej wysypuje - bierze Zyrtec w kroplach i śladu (zewnętrznie) nie ma po skazie. natomiast jest w stanie normalnie funkcjonować tzn. normalnie je, nie boli go brzuszek i w ogóle jest wesolutki i cały czas się śmieje. po pepti to był horror, był marudny, na widok butli diabeł w niego wstępował. po nutramigenie to samo. na Isomilu przeszło od razu. wybraliśmy naszym i pediatry zdaniem mniejsze zło - uczulenie (na szczęście tylko wysypkę miał i żadnych innych objawów)na soję i Isomil oraz leki antyhistaminowe. nie mogłam patrzyć jak się męczył.a tak i apetyt mu wrocił i humor, lepiej zaczął spać. trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
gofer73 Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 18:54 to może jeszcze ja coś podpowiem - pamiętaj że bardzo kaloryczna jest oliwa z oliwek (1 łyzka to ok 120 kcal) co przy dziennym zapotrzebowaniu niemowlęcia na kalorie (ok 100 kcal/kg masy ciała) to jest całkiem nieźle. Można ją dodawać do zupki (mój Szymon wcale się nie orientuje że coś takiego dostaje). Innym sposobem zalecanym nam przez pediatrę (choć może troszke gorszym jesli chodzi o nawodnienie) jest dwukrotne stęzenie mieszanki mlecznej (wtedy w jednej porcji dziecko dostaje 2xtyle kalorii, ale niestety kosztem osmotyki). Sa też i specjalne odżywki (portagen, fantomalt itp) pompujące kalorie... ale to należy uzgodnić z prowadzącym lekarzem. My przy takiej diecie zaczeliśmy mieć efekty, choć już w 7 miesiącu życia wogóle wypadliśmy z siatki centylowej. trzymam kciuki za apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
mojpati Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 20:18 jakbym czytała o moim malcu, ta sama waga i ta sama ilość jedzenia. Nawet nie wiesz jak bardzo Cię rozumiem. Z mlekiem u mnie ostatnio się poprawiło ze 100 ml na 150 ml jak zaczęłam małemu w trakcie jedzenia puszczać melodyjki z komórki. Patrzy isłucha jak zaczarowany. Dopóki działa to jest ok. Deserków nie tknie. Trochę przemycam do zupki. Każdy posiłek to dla mnie stres. Zje kilka łyżek i już się denerwuje. Muszę zabawiać i zagadywać aby zjadł więcej. Co ja się napocę to moje.A potem jeszcze wejdę na forum i poczytam jak to nie wolno zabawiać przy jedzeniu ..... Trzymaj się i życzę dużo cierpliwośći pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iska76 Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 20:25 Ja także próbuje utuczyć mojego synka, ale marnie nam to idzie. Synek ma 10miesięcy i dla pocieszenia powiem ci że je jeszcze mniej niż Twoja córeczka. Rano 150ml Sinlac, o 11 3-4łyżeczki owocków, o 12 cycek, o 14 5-6 łyżeczek zupki ( malutkich ) , o 17 -(5-6 łżeczek kaszki) o 19 cycus. Jak widzisz masakra. Jestem załamana. Ciągle wymyślam coś nowego, ziemniczki, brokuły , tarte jabuszko wszystko co się da , oliwę z oliwek też dodaje. Jak tak dalej nie będzie jadł to będzie z nami krucho Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 06.11.06, 22:55 pije bebilon pepti?? no to jej pewnie nie smakuje bo juz 7 m-cznego dziecka nie daje sie oszukac jak noworodka tym paskudnym smakiem dodaj jej choc miarke lub dwie kaszki ktora jest slodka i moze lepiej jej wejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: czym podtuczyc 7 miesieczniaka ale nie Kaszka 07.11.06, 18:36 albo może owoców, ja tak małego oszukiwałam przez pewien czas.owoce do butli i normalnie pił. Odpowiedz Link Zgłoś