Dodaj do ulubionych

Witamina D3

IP: *.* 03.09.01, 18:10
Kochane emamy.Mam pytanie-ile Wasz lekarz zaleca Waszym szkrabom witaminy D3?Mój mały ma zalecone 5 kropli roztworu wodnego ,nie wiem czy to jednak nie za duzo,zwłaszcza w słoneczny dzień...Przyznam ,że dawałam mu mniej,ale nie chce mu zaszkodzić.dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 03.09.01, 19:07
      Ja daje 2 krople Vigantolu dziennie. Moj maly ma 3 m-ce.PozdrawiamKasia
      • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 03.09.01, 19:56
        Ja daje 1 krople Vigantolu dziennie. Moja mala ma 3 m-cePozdrawiamPatyk
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 03.09.01, 21:10
      Juleczka ma 2 miesiace i dostaje 1 krople
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 03.09.01, 21:12
      Moja Ania ma (prawie) 6 miesięcy i dostaje 1 kroplę.Pozdrawiam Bunia
      • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 03.09.01, 21:15
        Moj Michal (8 miesiecy) 1 kropla vigantolu :)YennaM
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 03.09.01, 21:32
      Piotrek ma 12,5 mies. i dostaje 2 krople vigantolu ( wcześniak ). Pozdrawiam, Lidka
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 04.09.01, 09:23
      Moja córcia od samego początku dostawała od 5 - 6 kropli wit D3. Teraz pomimo że jest słoneczko to dostaje 4 kropeli. U mnie związane było z dużym niedoborem tej witaminy i z szybkim wzrostem. Skoro pediatra ci zalecił/ła to musi mieć podstawy do tego. Myśmy z resztą wykonywali jak Olcia miała 6 m-cy próbę Sułkowica, po niej dopiero pediatra zmniejszyła dawkę wit. D3. Teraz ma prawie 8,5 miesiąca i na razie pediatra nie zmienia jej dawki.Ania
      • Gość: guest Re: Witamina D3 - do Ani IP: *.* 04.09.01, 13:06
        Aniu, a co to jest próba Sułkowica ?ATA
        • Gość: guest Re: Witamina D3 - do Ani IP: *.* 04.09.01, 13:33
          A więc próba Sułkowica jest wykonywana po to aby sprawdzić czy dawka podawana wit. D3 jest wystarczająca czy też nie. A wiadomo, że Wit. D3 bierze udział przy wchłanianiu wapna, więc sprawdzana jest wchłanianie wapna. Wykonywana jest szczególnie u dzieci, o których stwierdzono duży niedobór tej witaminy bądź początki krzywicy. U mojej córci wykonano ją z pobranego moczu. I wtedy wychodzi czy dana dawka jest dobra czy należy ją zwiększyć lub zmniejszyć. Zleciła nam ją pediatra blisko po pół roku brania witaminy, aby stwierdzić czy nie zmienić dawki. I po tej próbie zmieniła z 5 kropelek na 4.PozdrawiamAnia
          • Gość: guest Re: Witamina D3 - do Ani IP: *.* 04.09.01, 14:42
            Aniu, serdeczne dzieki za informację. Ciągle jeszcze gnebi mnie sprawa odstających żeberek mojego dziecka, a jutro ide z małym do kontroli, bo jakies choróbksko mu się przyplątało, to pogadam sobie z moja panią doktor o tej próbie. Ciężko ma ona ze mną, ale lubię ją za to, że mnie nie zbywa i zawsze ma czas pogadać.PozdrawiamATA
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 04.09.01, 22:20
      Mój Mały (wcześniak) od początku (obecnie ma 8,5 miesiaca) dostawał 1 kropelkę tej witaminki, ja zamiast Vigantolu podaję Multitabs (wit. A + C + D ). Pani pediatra stwierdziła, że jeżeli nie ma potrzeby tzn. objawów krzywicy to lepiej nie przedobrzyć, bo nadmiar witaminy D tez moze być szkodliwy.Jeżeli chodzi o odstające żeberka to miała je córa mojej kuzynki, twierdzili ze stalo sie tak od ciaglego noszenia od urodzenia malej do gory (przy odbijaniu), w tej chwili ma juz 2,5 roku i po odstajacych zeberkach ani sladu.Serdecznie pozdrawiam. Agnieszka
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 06.09.01, 15:42
      Moja coreczka od niedawna nie dostaje w ogole witaminy D3,ze wzgledu na bardzo male przednie ciemiaczko.Dorsi,mama 12 tygodniowej Bianeczki
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 06.09.01, 20:15
      Chcialam tylko dodac, bo moze miec to jakies znaczenie, ze witamina D3 tj. napisalas Ago to roztwor wodny, a Vigantol, o ktorym m.in. ja pisalam i Kasia to roztwory olejowe.Patyk :sol:
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 07.09.01, 12:29
      a ja po kilku miesiącach stosowania odstawiałm specyfik, bo mały mi się pocił. Po odstawieniu - przestał...Był zawsze dużo na dworze, czasami nawet jak była mżawka to na balkonie (chyba, że lało). Zastanawiam się, czy lekarze nie przesadzają "łupią"te prochy dzieciom bez względu na cokolwiek, bo tak ich w szkole nauczono...Ale moze się mylę. ebe
      • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 07.09.01, 14:26
        hm. a mój lekarz kazał odstawić na okres lata D3 i zaczniemy dopiero na jesieni - a dostawał po 2 krople Vigantolu acha ma 15 m-cy.aga
      • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 07.09.01, 18:55
        To ciekawe co piszesz ebe, bo mi lekarka powiedziala, ze mokra poduszeczka moze swiadczyc o niedoborze tej witaminy.Kasia
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 09.09.01, 10:00
      Mój Żuczek dostaje 1 kroplę wit. D3 i 5 kropli CebionMulti. Aha, ma 3,5 miesiąca.Bry
    • Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 09.09.01, 10:19
      Czołem hemorerowe Mamy,Żuczek ma 3,5 mies. Dostaje Hemofer 2 x 3 krople ponieważ przy pierwszym pobycie w szpitl na Litewskiej okazało się, że ma za mało czerwonych krwinek. Dodatkowo miał dostawać wit. B6 i kwas foliowy.Hemofer i te inne wit. przepisane miał w lipcu. Do tej pory zaden lekarz nie mówił nic o odstawieniu żelaza. Ale moja lekarka rejonowa, której powiedziałam o trudnościach podawania wit rozkruszonej i kwasu fol. takiemu maluszkowi, zamieniła te rzeczy na CEBIONMulti. Zastanówcie się, czy nie lepiej dawać 5 kropli CebionuMulti zamiast karmić maleństwa rozgniecionymi tabletkami!!!Ja obecnie podaję 2x3 krople hemoferu, 1x5 kropli CebionuMulti i dodatkowo 1x1 kropla wit.D3 w roztw. wodnym.Ubranka też mam brudne po tym hemoferze. Mały strasznie go wypluwa i nie wiem tak na dobrą sprawę, czy i ile go połyka.Aha, podczas drugiej wizyty na Litewskiej też mi lekarka powiedziała, że takiemu maluchowi nie podaje się żelaza, bo to niepotrzebne. Jego szpik jeszcze po prostu nie pracuje, jak zacznie pracować, to będzie ok. a niedługo ma podobno zacząć. Co lekarz to inna opinia!!Moje pytania:1. jak podajecie te świństwa (mieszacie je razem na jednej łyżeczce - to pytanie już któraś z Was postawiła, ale jakoś nie mogłam doszukać się odpowiedzi)pozdrawiamBry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka