Dodaj do ulubionych

pytanie o ząbki

14.11.06, 22:06
Cześć!Mojemu prawie półrocznemu synkowi wyszły dwa ząbki na dole. Mam pytanie
kiedy mogą wychodzić następne (pewnie górne jedynki?)?Jak to było u Was?I jak
Wasze dzidzie to znosiły, bo mój okropnie, w nocy budził się średnio co
godzinę z płaczem, w dzień mało co spał i był bardzo marudny. Czy przy
wychodzeniu następnych ząbków mogę spodziewać się podobnej reakcji czy jest
szansa że będzie mniej boleśnie?Acha i jeszcze jedno, czy najbardziej bolesne
jest jak ząbki przebijają się przez dziąsełka?Czy gdy już wyjdą to powinno być
lepiej?
Proszę napiszcie jak było u Was i jak można pomóc dzidzi znieść ten ból.
Czasem dawałam 1 czopek Viburcolu na noc ale mam wrażenie że jakoś niewiele
pomagał.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • dragon_fruit Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:09
      a ktore zeby wychodza pierwsze? moga to byc gorne jedynki?
      • ewelina_sn Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:12
        u mojego wyszły dolne jedynki, wydaje mi się że tak jest chyba u wszystkich..i
        również wydaje mi się że następne będą górne jedynki, dlatego m.in. o to pytam
        jak jest/było u Was..
    • dragon_fruit Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:15
      moja jeszcze zebow nie ma, ale czytalam o zelach przeciwbolowych np dentinox do smarowania dziaseli
      chłodzonych w lodowce gryzakach
      juz sie boje zabkowaniauncertain
      • ewelina_sn Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:30
        gryzaki w lodówce też przerabialiśmy - na chwilę pomagały. O tym żelu też
        słyszałam, ale nie próbowałam, poszłam za radą naszego pediatry i kupiłam
        czopki, ale chyba przy następnej akcji ząbek wypróbuję ten żel.
    • kaasma Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:33
      mojej siostrze pierwsza wyszła jedynka na dole a zaraz potem u góry-więc chyba
      nie ma regóły
      • dragon_fruit Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:36
        pytam, bo moja sie slini i ciamka dlonie-dotknelam dziasel-na dole miekkie u gory twardo surprised
    • mamaimati Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:50
      Witam, jesteśmy właśnie w trakcie ząbkowania. Jakieś 2 tygodnie temu przebiła
      się pierwsza dolna jedynka. Cieszyłam się, bo było bardzo spokojnie, o ząbku
      dowiedziałam się, gdy podczas zabawy synek ugryzł mnie w palec. Teraz wychodzi
      drugi ząb i jest gorzej, wczoraj poł nocy nie przespane, dziś zapowiada się
      jeszcze gorzej. W dzień cały czas marudzi, nic go nie cieszy. Stosujemy Viburcol
      i żel Calżel, ale średnio pomagają.
    • mama.dawida Re: pytanie o ząbki 14.11.06, 22:51
      Mój mały ma od czterech dni piękne dwie kreseczki na dole! Ale dwa tygodnie
      temu jak się zaczęło to trzy razy na dobe dostawał Nurofen - tak nam poleciła
      pediatra i faktycznie sie sprawdziło. Lek jest słodziutki, Dawid jak już
      widział że szykuję mu dawkę to momentalnie przestawał płakać. Nurofen dawałam
      przez jakieś 5 dni potem mały przez tydzień był spokojny i nagle 10- go
      listopada wyszła śliczna kreseczka a na drugi dzień druga. Ale to nie
      oznacza,że jest już cacy: wczoraj i dzisiaj musiałam mu znowu dać lek bo
      widocznie cały czas pobolewa dziąsełko. Pani doktor powiedziała, żeby stosować
      lek rozsądnie, wtedy kiedy boli i przestrzegać "instrukcji obsługi", mówiła ze
      to, że dziecko jest malutkie nie znaczy że ma cierpieć - w przypadku bólu
      trzeba zaradzić czymś, no a skoro są już dla takich maluszków odpowiednie i
      bezpieczne leki to czemu nie... Pozdrawiam i życzę bezbolesnego ząbkowania!
    • neptunka Re: pytanie o ząbki 15.11.06, 08:08
      Mojemu synowi wyszły najpierw dwie dolne jedynki - w odstępie 2-3 dni. Był
      marudny, płaczliwy, po prostu zły. Następne zęby zaczęły wychodzić 2 m-ce
      później. Wyszła górna dwójka, po niej... górna jedynka, teraz szykuje się druga
      dwójka, po niej będzie druga jedynka, bo widać. Dziecko w nocy potrafiło się i
      co 15 minut budzić, w dzień jest drażliwy. Na noc, jak już przed kąpielą widać,
      że cierpi, daję mu paracetamol w czopkach, w dzień, jak było już bardzo źle -
      nurofen, aczkolwiej jestem źle nastawiona do ibupromu, więc raczej bazuję na
      paracetamolu. Viburcol nie działa na niego w ogóle, jak już wszyscy padamy po
      nieprzespanej nocy, to raz na jakiś czas podaję mu 1/2 łyżeczki melisalu, po
      którym śpi ciut lepiej.
    • eve73 Re: pytanie o ząbki 15.11.06, 08:41
      a u nas dolne jedynki wyszly jak miala 4.5 mieś, teraz ma 8.5 i jeszcze nie ma
      gornych... Od dawna sie przebijaja, mala cierpi, ale przebic sie nie moga...
      Tez czasem wspomagam sie paracetamolem.
    • bzz.basia Re: pytanie o ząbki 15.11.06, 08:59
      Hej,mojemu Kubusiowi pierwsza wyszła dolna jedynka na równe 0,5 roczku,poźniej
      druga,następnie 2 górne jedynki,później górne dwójki,dolne dwójki a w tej
      chwili ma 10,5 m-ca i wychodzą mu górne trójki.Tempo wyrzynania się tych ząbków
      zupełnie nas zaskoczyło !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka