Dodaj do ulubionych

2 tyg. maluch a sucha skóra

IP: *.* 18.11.01, 19:51
Cześć dziewczyny - mamusia, mam problem mam 2 tyg. córeczkę - Martę, i zauważyłam że na rączkach i nóżkach, szczególnie w stawach, trochę na brzuszku i na szyjce strasznie wysycha jej skóra. Mocno smaruję to olejkiem ale wciąż to jest widiczne. Czy to jest normalne ? Jezeli nie to poradzcie jak temu zaradzić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Patyk Re: 2 tyg. maluch a sucha skóra IP: *.* 18.11.01, 21:12
      Gosiu, :benetton: :benetton: :benetton: :benetton: :benetton: sama zadawalam to pytanie jakis czas temu na forum i dostalam duzo odpowiedzi (sprawdz wyszukiwarka).Z tego co pamietam to rady byly nastepujace:kapac w Balneum Hermal F (albo Plus), albo w Oilatum, nie uzywac oliwki (bo wbrew pozorom wysusza).Ja sama myje Zoche Provegolem (SVR) i czasami robie kapiel w Balneum. Pomoglo na przesuszona skore!!!Czasami, na poczatku, jak skora byla bardzo sucha, smarowalam kremem (Gerbera do pielegnacji niemowlat).Wszystkie specyfiki do nabycia w aptece bez recepty.Powodzenia :spookie: :spookie: :spookie: :spookie: :spookie:- Patyk
    • Gość: guest Re: 2 tyg. maluch a sucha skóra IP: *.* 18.11.01, 23:09
      Nie martw się u tak malutkich dzieciaczków skóra może się nieznacznie łuszczyć.Polecam sposób naturalny i niezwykle tani. Do każdej kąpieli wsypuj 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dobrze roztrzep wodę. Po kąpieli też można delikatnie opruszyć dzieciaka mąką, ale bardzo delikatnie, żeby mąka nie zbierała się w fałdkach.To stary sposób na suchą i podrażnioną skórę ( kiedyś podobno maszym mamom zalecano nawet gotowanie krochmalu - ale tak jak napisałam całkiem wystarcza).Mój synek jest kąpany w ten sposób od początku, jest gładziutki i nigdy nie miał problemów ze skórą. Zresztą o mące pisali też w Dziecku i Mamo to ja.
    • Gość: guest Re: 2 tyg. maluch a sucha skóra IP: *.* 19.11.01, 15:54
      hejMoja Madzia ma 6 tygodni i ten sam problem. Najpierw kapalam ja w emulsji "Oilatum"-troche pomoglo. Potem smarowanie mascia z wit.A, a dzisiaj bylysmy na szczepieniu i lekarka polecila mi smarowanie oliwa z oliwek i odstawienie kosmetykow (uzywalam Nivea Baby). Byc moze ma to podloze alergiczne.PozdroAga
    • Gość: guest Re: 2 tyg. maluch a sucha skóra IP: *.* 19.11.01, 21:59
      Witam, z tego co wiem to suche stópki i rączki u noworodków tzw. "skóra praczki" jest zjawiskiem normalnym. Ja początkowo kąpałam małego, tak jak pisze Asia, w mące ziemniaczanej, przygotowywałam ją najpierw a potem dodawałam do kąpieli, tak się zdażyło, że musiałam odwiedzić pediatrę-dermatologa (zupełnie z innego powodu) i ta powiedziała mi, że, po pierwsze żeby nie smarować małego oliwką, w tym wypadku nie posluchałam jej do końca i smaruję raz do dwóch razy w tygodniu, a po drugie jak jej powiedziałam, że kąpię małego w mące ziemniaczanej to zapytała z jakiego powodu, odpowiedziałam, że tak profilaktycznie, wtedy ona odpowiedziała, że właśnie mąka ziemniaczana wysusza ........ i bądź tu człowieku mądry. Ostatnio wypróbowałam Bepanteh maść polecam Nie krem ! Maść.Może spróbuj.Tylko on jst jeszcze malutki i trzeba bardzo uważać z kosmetykami.Katarzyna mama Franka
    • Gość: guest Re: 2 tyg. maluch a sucha skóra IP: *.* 24.11.01, 16:27
      Mój synek przez pierwsze 2 tygodnie był suchy jak pieprz i też się tym zamartwiałam. kąpałam go w samej wodzie i z kosmetyków używałam tylko delikatnej oliwki. Moja pani doktor powiedziała, żeby się tym nie przejmować i że wszytsko się unormuje. Miała rację. Mój synek ma miesiąc i ani śladu suchej skóry. Gosia napisała/ł:> Cześć dziewczyny - mamusia, mam problem mam 2 tyg. córeczkę - Martę, i zauważyłam że na rączkach i nóżkach, szczególnie w stawach, trochę na brzuszku i na szyjce strasznie wysycha jej skóra. Mocno smaruję to olejkiem ale wciąż to jest widiczne. Czy to jest normalne ? Jezeli nie to poradzcie jak temu zaradzić.
      • Gość: guest Re: 2 tyg. maluch a sucha skóra IP: *.* 25.11.01, 00:49
        Mój Antoś jest alergikiem i taką skórkę miał zanim do tego doszłam. Jeśli jednak nie towarzyszy temu wysypka to znaczy,że jest ok. Mąkę ziemniaczaną faktycznie stosowałam aby "uspokoić" zaczerwienienie i ma raczej wysuszające, łagodzące - gojące działanie. Pediatra, moim zdaniem świetna specjalistka poradziła mi kąpiele z dodatkiem oliwy z oliwek (jak wysypka już zeszła, a sucha skórka pozostała) i smarowanie Neutrogeną emulsją lub Topialyse kremem.Pozdrawiamy: Iweta i Antek
    • Gość: guest Re: 2 tyg. maluch a sucha skóra IP: *.* 25.11.01, 22:44
      na alergie troche za wczesnie ale obserwuj uwaznie, po kazdej kapieli na lekko wilgotna skore smaruj oliwa z oliwek extra vergine, tloczona na zimno - produkt naturalny, niezwykle bogaty w rozne roznosci i raczej nie alergizujacy (bo jeszcze lepiej nawilza olej sezamowy ale ten moze tez uczulac).pozdro.j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka