Dodaj do ulubionych

wysypka na buzi

IP: *.* 28.12.01, 08:57
Przenosze watek, ktory wyladowal w zlym miejscu.Pozdrawiam- Patykmoderator forum Niemowle***********************************************************witammój poprzedni post wylądował przez przypadek w wątku na temat wagi niemowlęcia, dlatego ponawiam pytanie: co można zrobić z wysypką na buzi u pięciotygodniowygo szkraba. czy czymś smarować? skąd ona mogła się przyplątać? Z góry dziękuję za pomoc.tyna
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: wysypka na buzi IP: *.* 28.12.01, 14:29
      Być może skaza białkowa, jeśli karmisz piersią. Spróbuj nie jeść produktów mlecznych np.: jogurtów, mleczka do kawy, białego sera itp.. Efekt poprawy moze być po kilku dniach. Mojej córeczce to pomogło i już jesteśmy szczęśliwe. Pa, Joanna.
      • Gość: guest Re: wysypka na buzi IP: *.* 28.12.01, 14:37
        dzięki, spróbuję, bo mała wygląda jak upiorekTyna
        • Gość: guest Re: wysypka na buzi IP: *.* 28.12.01, 17:36
          Tak, to moze byc uczulenie na skladnik mleka krowiego - oczywiscie karmione jest piersia tak? Nie pij mleka, nie jedz sera bialego - moja zona to zrobila i poprawa byla juz po dwoch dniach. Obecnie nasza corka (2,5 miesiaca) ma policzki gladziutkie. Po jakims czasie (2-3 tygodnie) sproboj wypic mleko i czekaj na reakcje, jak wylezie przerwij picie mleka. Po jakims czasie probuj ponownie i tak do skutku. Co 4 niemowle dostaje skaze bialkowa i niestety nie da sie tego tak latwo wyleczyc - pozostalym to przechodzi w 4-6 miesiacu
          • Gość: guest Re: wysypka na buzi IP: *.* 28.12.01, 21:21
            A czy przypadkiem nie jest to od smoczka? Mój Patyk ma wysypke wokół ust, troszkę na policzkach i bródce.I pojawia się jak dłużej ciąga smoka.Po przemyciu rumiankiem krostki znikają.
    • Gość: guest Re: wysypka na buzi IP: *.* 29.12.01, 22:18
      U tak małego dziecka występują standardowo takie krostki i nic z nimi się nie robi spowodowane są slinieniem się. Tak jak się pojawiły tak i znikną.
    • Gość: asia_t Re: wysypka na buzi IP: *.* 02.01.02, 16:30
      ja tez sie martwie wysypką... do tej pory nie przejmowalam sie specjalnie jedzeniem, bo moje bąbelki jakoś na nic nie reagowaly. Nawet na Swieta jadlam wszystko... na Sylwestra zjadlam jednak szparagi i wczoraj zauwazylam, ze u Andrzejka pojawila sie jakas wysypka za uszkami i kolo szyjki. Takie drobe, czerwonawe krosteczki. Nie swedzi go na pewno. Kamilek nie ma nic. Mleka nie pije, nabialu troche jem, ale niewiele... czy skaza bialkowa pojawia sie po kilku tygodniach? Moje maja 5.pozdrawiamasiaT
    • Gość: tyna Re: wysypka na buzi - do AsiT IP: *.* 02.01.02, 17:00
      hejTwój synek może mieć zwykłe potówki, skoro krostki są tylko na szyjce i za uszami.pozdrawiamMartyna - mama 5 tygod. Weroniki
      • Gość: guest Re: wysypka na buzi - do AsiT IP: *.* 02.01.02, 18:34
        Aczkolwiek wysypka za uszami (potem lekko łuszcząca się skórka) jest bardzo charakterystyczna dla skazy białkowej. A poza tym skaza prawie nigdy nie objawia się w pierwszym miesiącu, najczęściej w 2, 3-im. Ale rzeczywiście nie panikuj - może to rzeczywiście potówki albo po tych szparagach.Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: wysypka na buzi - do AsiT IP: *.* 03.01.02, 19:32
          Najgorsze jest to, ze juz mu prawie zniklo, a ja o tym zapomnialam i zjadlam dzisiaj jajecznice. I znowu ma krosteczki, takie malutkie, nie plamki, ale krosteczki, na brodce, szyjce i policzku... ja sie chyba zalamie, jak nie bede mogla jesc jajek!!! staram sie nie panikowac, przeciez nic mu nie jest powaznego... jak wyglada prawdziwa wysypka uczuleniowa???? te krosteczki sie nie luszcza...
        • Gość: guest Re: wysypka na buzi - do AsiT IP: *.* 05.01.02, 15:01
          Juz wiem, co to jest ta "wysypka". Moj synek-furiat lezal dzisiaj na brzuszku przez jakis czas, aby trenowac podnoszenie glowki. Machalam tą głową na wszystkie strony, wrzeszcząc przy tym w niebogłosy (bo tego nie cierpi). Po tej "gimnastyce" miał całą buzię zsypaną krosteczkami. Albo mu tak złość na twarz wychodzi, albo to potówki. Pół godziny później krosteczek nie było... :-) pozdrawiamasiaT ps. to znaczy, ze moge jesc jajka!!! :lol:
        • Gość: guest Re: wysypka na buzi - do AsiT IP: *.* 05.01.02, 15:02
          Juz wiem, co to jest ta "wysypka". Moj synek-furiat lezal dzisiaj na brzuszku przez jakis czas, aby trenowac podnoszenie glowki. Machal tą głową na wszystkie strony, wrzeszcząc przy tym w niebogłosy (bo tego nie cierpi). Po tej "gimnastyce" miał całą buzię zsypaną krosteczkami. Albo mu tak złość na twarz wychodzi, albo to potówki. Pół godziny później krosteczek nie było... :-) pozdrawiamasiaT ps. to znaczy, ze moge jesc jajka!!! :lol:
          • Gość: guest Re: wysypka na buzi - do AsiT IP: *.* 05.01.02, 22:32
            AsiuT, a może Twój synek leżąc na brzuszku trzymał buzię na kocyku, który był wyprany w proszku który go uczula lub wypłukany w płynie zmiękczającym. U mojego 3-miesięcznego synka pojawiły się krostki na buzi gdy leżał na brzuszku na nowym, nie pranym kocyku (widocznie uczulał go jakiś barwnik), kiedy wyprałam kocyk w dziecinnym proszku problem ten już się nie powtórzył.Pozdrawiam MonikaF.
    • Gość: guest Re: wysypka na buzi IP: *.* 02.01.02, 22:20
      Tyna,mam podobny problem, ale mój synek ma już 3 m-ce. Obgryza piąstki, strasznie się ślini i ma pełno chrostek na buzi. Nasza pediatra przepisała krem do zrobienia w aptece. Jeśli buźka jest wysuszona kazała smarować kremem E45. Bez recepty. A myjesz buzię wodą przegotowaną? Może coś zjadłaś i mu zaszkodziło (jeśli karmisz piersią)?Pozdrawiam,Joa
    • Gość: tyna Re: wysypka na buzi IP: *.* 02.01.02, 23:57
      CześćKarmię piersią i tak jak mi doradzono, odstawiłam wszystkie produkty mleczne. przez trzy dni nie było szczególnej poprawy, przestałam używać płynu do kąpieli i zaczęło się poprawiać. Miałam zatem nadzieję, że to od tego nieszczęsnego płynu nie mleka, ale z tego co pisze Halina o objawach skazy białkowej to może być jednak to. Weronice najpierw zsypało całą buzię a potem zaczęła łuszczyć się skóra. A tak marzy mi się jogurt... Zacznę pić mleko sojowe nim stracę włosy zęby i paznokcie. Nie chcę, żeby moja córka miała taką wybrakowaną mamusię.PozdrawiamMartyna czyli Tyna
      • Gość: guest Re: wysypka na buzi IP: *.* 03.01.02, 20:41
        Tyna, nie licz, że ci wysypka tak natychmiast zejdzie. U nas zaczęłą się jakaś poprawa dopiero po 3-4 dniach, a dobrze było po ponad 2 tygodniach. A, i uważaj z soją, ponoć 40% dzieci uczulonych na mleko uczula sie też na soję. Może na początku łykaj tylko wapno, tylko sporo, matce karmiącej trzeba 1200-1500 mg dziennie, a z soją spróbój ostrożnie, jak wszystkie objawy ustąpią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka