Dodaj do ulubionych

** GORĄCZKA - PILNE !! **

IP: *.* 25.03.02, 20:37
Zmierzyłam synkowi temperaturę - 38,1 stp (mierzyłam termometrem elektronicznym, należy więc odjąć 0,5 stopnia).Synek ma więc 37,6 stopnia.Martwię się tym.Maluszki nie mają bez powodu temperatury (tak mi powiedziano).Synek ma 3,5 miesiąca.Dziewczyny, czy powinnam się martwić?Co powinnam zrobić - może coś na zbicie temp? Ale czy taką temp się zbija?Poradźcie coś, bo strasznie się martwię... :(
Obserwuj wątek
    • Gość: PETRA Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 25.03.02, 20:44
      Dodam jeszcze, że mały nie ma żadnych innych oznak choroby - może był dzisiaj troszkę bardziej spokojny, ale trudno mi to stwierdzić w 100%.
      • Gość: Gabrysia Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 25.03.02, 20:52
        Daj mu paracetamol w syropie 3-4 mililitry i idz lepiej jutro do lekarza
        • Gość: viktoria Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 25.03.02, 21:14
          Petra pierwsze słyszę że przy mierzeniu elektronicznym termometrem odejmuje się 0,5 stopnia chyba że temp. mierzona jest w pupie wtedy tak ale to dotyczy talże zwykłych termometrów. Temperaturę powinno się zbijać jak przekrocze 38 stopni bo od 37.5 do 38 to jest podwyższona temp. a od 38 to jest już gorączka taakże może po prostu kontroluj tą temp. co np. 2-3 godz. na razie bez zbijania. Wiem że nie należy zbyt pochopnie zbijać nie wysoką temp. dziecku bo potem lekarz może mieć problem z diagnozą. Nie przejmuj się małe dzieci przy poważnych infekcjach zazwyczaj gorączkują wysoko a z tego co mówisz twoje dziecko nie ma wysokiej temp. (pytanie tylko czy mierzone w pupie czy pod pachą). I oczywiście idz jutro do lekarza aby to skontrolował.Nie martw się. Kasia mama Maciusia 2 lata i Mikołaja 2 miesiące.
          • Gość: PETRA Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 25.03.02, 21:34
            Zgadza się, temperaturę mierzyłam w pupce.Teraz co pól godziny chodzę i sprawdzam termometrem, który przykłada się do czoła - pokazuje normę.Czy można brać pod uwagę taki sposób mierzenia temp czy lepiej zmierzyć temp w pupce ( musiałabym obudzić synka, a on przesypia całe noce bez przerw)...
    • Gość: Olik Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 25.03.02, 21:11
      WitamTeż radzę iść do lekarza. Niech zbada maleństwo. A temp. należy "zbijać" jak przekroczy 38.Faktycznie podaje się paracetamol, ale mój synek nie chciał syropu (zresztą dowiedziałam się, że właściwie dzieciom do 10 mieś należy ograniczać ??? doustne podawanie leków). Za to dobrze reagował na czopki z paracetamolem (dawka dziecięca).życzę zdrówkapzw Olik
      • Gość: Anna72 Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 25.03.02, 21:24
        Moje rady: chłodne okłady na czoło, kontrola temperatury co godzinę, nie przegrzewać dziecka, kupić czopki przeciwgorączkowe odpowiednie dla masy ciała dziecka i stosować po przekroczeniu 38 stopni. Jeżeli dziecko pije coś poza Twoim pokarmem można dać wody. No i oczywiście do lekarza jeśli temperatura będzie rosła. Pozdrawiam, Anka.
    • Gość: PETRA Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** DZIĘKUJĘ IP: *.* 25.03.02, 22:25
      Dziękuję, za szybkie odpowiedzi :) Sprawdzam temperaturę za pomocą termometru przykładanego do czoła - pokazuje normę - nie będę więc budzić małego, aby spawdzić temp w pupce.Jeśli będzie rano dalej stan podgorączkowy - pójdę do lekarza.
    • Gość: asia_t Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 26.03.02, 11:45
      Aga, do lekarza dzwon! Przy termometrze elektronicznym sie nie odejmuje nic! i oklady, czopki (eferalgan dla dzieci) lub paracetamol. Mam nadzieje, ze juz lepiej???? Ucaluj maluszkaasiaT
    • Gość: Elik Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** IP: *.* 26.03.02, 13:26
      Jak tam temperatra Petra. Ja stan do 37,5 uznaje za w miarę normalny i mogący wyniknąć z przegrzania , długiego biegania czy płaczu.No, ale moja Ola ma ponad 2 lata i niejedna gorączka za nami. Ja temp. zbijam powyżej 38,5, czopkami z paracetamolem. Eferalganem konkretnie. Jeśli,gorączka jest wysoka lepiej podać pyralgin, trzeba też dopasować do wieku a właściwie wagi dziecka.Moja córcia miewa 2-3 dniowe gorączki bez innych objawów, temp. dochodzi do 39-40 i wtedy eferalgan działą 2-3 godziny. Ja zawsze mierzę albo elektoricznym, albo paskiem.Doustne środki przeciwgorączkowe są skutecznie wypluwane, u nas.Nie martw się na zapas, wiadomo temperaturkę trzeba kontrolować, ale może nic się nie przyplącze. W kazdym razie jak gorączka będzie się utrzywać dłużej niż 3 dni zrób analizę moczu, i tak jak pisały dziewczyny skontaktuj się z lekarzem.Pozdrowienia.
    • Gość: PETRA Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** SZPITAL IP: *.* 26.03.02, 20:38
      Dziewczyny,rano niby wszyskto było ok. Ale moja intuicja nie dawała mi spokoju.Postanowiłam, pójdę do lekarza.Okazało się, że nie ma miejsc. Powiedziałam, że ma 3,5 miesięczne dziecko i gorączkuje i musi się znaleźć miesjce.Siedziałam tam godzinę i w końcu, gdy mały płakał inne mamy wpuściły mnie.Lekarka zbadała małego, sprawdziła uszka synka (poprzez nacisk)- mały strasznie płakał i stwierdziała, że chyba (!) jest coś z uszkami.Powiedziała, że nie wie co podawać takiemu małemu i dała skierownie do szpitala - podobno kroplówka jest najlepsza...Postanowiłam pójść z małym do specjalisty prywatnie.Okazało się (po specjalistycznym badaniu uszek jakimś sprzętem), że Eryk ma malutką infekcję ucha i można to leczyć w domu :)Dostaliśmy kropelki i syropek - i synek już śpi.Lekarak prywatna była bardzo zdziwiona, że prawie zdrowe dziecko kieruje się do szpitala...Rozpisałam się, ale starałyście się mi wczoraj pomóc - dziękuję za to.To był naprawdę ciężki dzień i popłakałam się, jak pomyślałam, że mój maluszek mógł wylądować w szpitalu...
      • Gość: Elik Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** SZPITAL IP: *.* 27.03.02, 08:10
        Cześć Petra, cieszę się, że z małym już lepiej. Przestraszyłam się, żę mały wylądował w szpitalu. Napisz , jak znajdziesz czas jak się nazywa i w którym szpitalu przyjmuje ta "świetna" pani doktor co kieruje dzieciaczaki do szpitala. Przecież im chodzi jedyni o kasę dla szpitala, załamka. My kiedyś byliśmy u pediatry, z powodu długiegio i dziwnego plczu małej , podejrzane były uszy, ale Olik miała dużo woskowiny i lekarz w przychodni nie miał odpowiedniego urządzonka do wyciągnięcia powyższej. Skierował nas do laryngologa i tam po oczyszczeniu uszek okazało się, że wszystko ok a mała w międzyczasie się uspokoiła - jazda samochodem. Gratuluje zdrowego rozsądku i dużo zdrowego spokojnego snu, Ty też się zdrzemnij bo nerwy masz pewnie nadszarpnięte.
      • Gość: Zużka Re: ** GORĄCZKA - PILNE !! ** SZPITAL IP: *.* 27.03.02, 15:57
        Cześć , Petra - ale mnie wystraszyłaś , jak zobaczyłam Twój post to serce mi zadrżało. Bardzo, bardzo się cieszę że nie skończyło sie na szpitalu i mam nadzieję ,że Eryczek już czuje się dużo lepiej. I gratulacje ,że pomyslałaś i nie pojechałaś od razu do tego szpitala, ja chyba bym spanikowała. Trzymaj się cieplutko i ucałuj maluszka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka