Dodaj do ulubionych

mleko krowie

IP: *.* 24.07.02, 14:20
czesc!Mam 10-miesiecznego synka i chcialabym zaczac podawac mu mleko krowie (jestem w trakcie odstawiania od piersi).Czy moglybyscie mi powiedziec, jakie mleko kupujecie - jak tluste?I co pozniej- tylko przegotowujecie i juz? Moje dziecko nie pije z butelki ze smoczkiem tylkko uzywa kubeczka z dziubkiem,wiec razczej nie moge zagescic go, chyba ze bede mu to podawac lyzeczka.A jak Wy podajecie?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ilka Re: mleko krowie IP: *.* 24.07.02, 15:08
      Krowie mleko podaje się dzieciom powyżej 2 roku życia. Swojemu maluchowi musisz podawać mleko modyfikowane. W wyborze Ci nie pomogę, bo nigdy nie kupowałam takiego mleka.
      • Gość: AniaSK Re: mleko krowie IP: *.* 24.07.02, 15:27
        Aniu, na pewno chcesz podawać mleko krowie??? Może zasięgnij porady pediatry...Ja też polecam modyfikowane, jak poprzedniczka - często trzeba "utrafić" w smak dziecka, więc czasem trzeba kupić kilka mlek.Ania
    • Gość: Lia Re: mleko krowie IP: *.* 24.07.02, 16:24
      Też uważam , że dziecko do 2 roku życia powinno pic mleko modyfikowane ( tak zwaną " 2" - powyżej 5 mies. życia). Wszystkie mleka, znajdujace sie na rynku, spełniają wymagania i odpowiadają wysokim standardom, stawianym produktom żywnościowym dla dzieci. Różnią się tylko właściwie ceną i trochę smakiem. Musisz wypróbować ( to znaczy, Twój maluszek). Na takim mleku można przyrządzać kaszki, kisiele, można robic mieszanki z kleikiem i tp. Polecam Nan 2, od jakiegoś czasu robię na nim mojej 9- miesięcznej coreczce kaszki - oprócz piersi jest to podstawa jej żywienia. Pozdrawiam. Lia.
    • Gość: thessi Re: mleko krowie IP: *.* 29.07.02, 21:12
      Witam :)WIdze ze mamy podobny problem. Moj maluch skonczyl 10 miechow za nic na swiecie nie napije sie mleka modyfikowanego choc usiluje go od kilku miesiecy nauczyc ( olalam po 3 miesiacach i przerobieniu wszystkich dostepnych na rynku mlek- chwala Bogu mam psa ktory wykanczal opakowania bo zal bylo to wyzucac) . Rozmawialam z pediatra ale co lekar zto opinia dlatego zrezygnowalam z mlek jakichkolwiek rano daje malemu kaszke HIPPA mleczna na kolacje rowniez w ciagu dnia nie daje piersi karmimy sie tylko w nocy. Chyba zloty srodek :)Thessi mama Mateusza
      • Gość: thessi Re: mleko krowie IP: *.* 29.07.02, 21:12
        a walsnie nie zapytalam czemu chcesz zrezygnowac z karmienia?Thessi
        • Gość: AnnaS Re: mleko krowie IP: *.* 29.07.02, 22:06
          Zaczekam mu podawac mleko modyfikowane. Nie bardzo chce je pic z kubeczka, wiec rozmaczam mu pare biszkoptow i zajada, az mu sie "uszy trzesa" lyzeczka.Dlaczego chce odstawic? Mieszkam w Niemczech i zamierzam zaczac wreszcie chodzic do szkoly jezykowej. Do tego mam zaplanowane wyjazdy w sierpniu i postanowilam do tego czasu zakonczyc karmienie. Poza tym po prostu nie chce juz dluzej karmic, a uwazam, ze moge zaspokoic potrzebe bliskosci Jasia w inny sposob. On tez juz nie wykazuje zbytniej checi do jedzenia mojego mleczka. Po kolacji jeszcze czasem chetnie possie (w nocy zawsze), ale w dzien, gdy mu proponuje to nie ma ochoty.Ponoc miedzy 9 a 12 miesiacem najlatwiej dziecko odstawic, bo szybko o cycu zapomina,albo po prostu samo go odrzuca. Pozdrawiam Ania
          • Gość: thessi Re: mleko krowie IP: *.* 30.07.02, 07:51
            HEj :)MAteusz w sumie tez nie chce cyca w dzien no chyba ze przed drzemka sobie possie i zasypia, wiem ze to nie edukacyjne ale szybko wtedy zasypia i po problmnie ;)W nocy cycka bo spi ze mna :( Ale jedna rzecz mnie trzyma przy karieniu cycem ( ja pracuje odkad Mati skonczyl 3 miechy, fakt ze nie mam mnie w domu tylko trzy dni w tygodniu ale to zawsze brak mamy), jes chopak zdrowy i nigdy nie chorowal ( kataru ktorym sie odemnie zarazil nie wliczam ;) i ponoc im dluzej sie karmi tym dzidzia zdrowa :) Mat je juz wszystkie przetwory mleczne, jogurty , sery biale , zery zolte, maslenke chetnie pije a do jogurtu pitnego Bakomy z malinami az piszczy z radosci. Wiec zaspokojenie organizm na bialko i wapn jest :)Thessi
    • Gość: Ola.P Re: mleko krowie IP: *.* 30.07.02, 23:00
      Dobrze, ze jednak zdecydowalas sie na mleko modyfikowane, bo na krowie to jeszcze za wczesnie. Nie zgadzam sie jednak ze zdaniem, ze trzeba z tym czekac do 3 roku zycia. Ja wprowadzilam mleko krowie gdy Pawelek skonczyl rok(zgodnie z zaleceniem lekarza). Jesli wiec dziecko nie ma tendencji do alergii mozna podawac krowie mleko, ale nie wczesniej niz przed ukonczeniem 1 roku i po konsultacji z lekarzem.Pozdrawiam,Ola
    • Gość: kabat Re: mleko krowie IP: *.* 31.07.02, 07:51
      W żadnym razie mkleko krowie. Dziecko może dostać alergii. Z melk modyfikowanych polecam HAN HA 2, NAN 2R z kleikiem ryżowy. Generalnie nie stosuj niczego na własną rękę. Idź do pediatry i zapytaj.
    • Gość: danuska Re: mleko krowie IP: *.* 31.07.02, 08:28
      Hoi,mieszkam w Holandii tu mleko krowie podaje sie od 1 roku, chyba ze dziecko ma alergie. Ostatnio bylam w Polsce na wakacjach i tu zauwazylam ze panuje ogolna histeria na temat alergii. Nawet jezeli jej u dziecka nie stwierdzono podaje sie drogie mleka "w wypatku gdyby". W sumie dobre dla ekonomii ale nie dla kasy rodzicow!( Ale kazdy decyduje oczywiscie za siebie).Abigail ma 12 mcy i zaczelem jej podawac mleko normalne, pol tluste. Na razie akceptuje je, chociaz nie pije duzo( ogolnie nigdy nie przepadala za mlekiem). Staram sie to rekompensowac podajac produkty mleczne jak sery, twarogi i desery mleczne.Pozdrawiam,Danuska
    • Gość: thessi Re: mleko krowie IP: *.* 31.07.02, 09:42
      HEj :)A tak na margnesie widzieliscie doroslego ssaka pijacego mleko? Typu krowa , kon, lew slon i inne takie ( pomijam tu psy i koty) no chyab ze dzikiw i z azylu :)Nie wiem co w tym, mleku jest sama nigdy nie lubilam od dziecinstwa byla to dlamnie katorhga i na sama mysl mnie oczepuje :)A pozatym wyczytalam w modrych medycznych ksiazkach ze dorosly ludzki organizm nie trawi mleka- to co sie dzieje z nim w zaladku mysle ze nie chcialybyscie wiedziec no chyba ze pedziecie to wam opisze - obrzydlistwo :)Thessi
      • Gość: gosia7704 Re: mleko krowie IP: *.* 31.07.02, 18:13
        Mieszkam w Kanadzie i tutaj podaje sie dziecku mleko pelnotluste, krowie od ok. 12 miesiaca, czasami troszke wczesniej. Musi to byc mleko pelnotluste, poniewaz dziecko potrzebuje tluszczyku do prawidlowego rozwoju mozgu. Nikt nie podaje mleka modyfikowanego dzieciom powyzej roku czasu. Pozdrawiam,Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka