Dodaj do ulubionych

Odrywa się od cyca !!!

15.12.06, 16:39
Witam serdecznie wszystkie mamusie!!! Potrzebuje porady w sprawie ssania
mojego 2,5 tyg synka. Do tej pory mały odrywał się od piersi przy karmieniu
jak mu cos dolegało, kupka szła albo pryku. Na noc potrafił ładnie zjesc, jadl
spokojnie i usypial przy cycu po czym wypluwal piers i wtedy wiedzialam ze
maly juz padl do spania. Jednak od kilku dni bywaja karmienia i to coraz
czesciej ze maly troche possie i odrywa sie od cyca po czym lapczywie chce ja
ponownie i rzuca sie na nia ustkami, macha nogami, odpycha mnie, jak ja zlapie
to possie chwile i znowu wypluwa ale ja widze ze jest glodny bo z powrotem
buzie otwiera i tak macha glowka jakby nie umial sie dossac. Moze macie Drogie
mamy jakies doswiadczenia w tej sprawie i mozecie mi cos doradzic czy pomoc.
Dodam ze staram sie malego dobrze dostawiac do piersi, czytalam o tym. Wiec
dlaczego on tak nerwowo odrywa sie i znowu probuje ja chwycic ale jakos tak
nieudolnie i w kółko. Aha, jedna pierś mam miękką(mniejsza,mniej pokarmu),
drugą twardsza(większa,wiecej pokarmu). Prosze o rady!!!!!!! Z góry dziekuje
serdecznie za odpowiedzi. Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • anulkas86 Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 16:43
      Mój mały też tak jadł cyca. Mi było naprawdę szkoda jak dziecko się tak męczyło.
      Dokarmiłam go butelką i zjadał ją prawidłowo. Ale nie polecam tak do końca
      dokarmiania butlą, bo jak ja spróbowałam to mały już wcale cyca nie chciałsad
      Więc jak chcesz karmić piersią to musi ktoś inny Ci doradzić.
      • deela a jak czesto go karmisz? 15.12.06, 16:44
        moze jest zwyczajnie przejedzony?
        • jutrynka22 Re: a jak czesto go karmisz? 15.12.06, 16:58
          Karmię go w dzień na żądanie, jak widzę, ze mlaska albo popłakuje, co 2 godz,
          nieraz co 1,5, nieraz co 2,5-3 jak dłużej pośpi (baaardzo rzadko).A tak przed
          nocą ostatnie karmienie po kapieli jest ok 8, wczzesniej to karmienie trwało 20
          min a ostatnio nawet 1,5 godz, kolejne karmienie ok polnocy, ok 3,ok 6. Ale
          rzeczywiście w nocy jak są dłuższe przerwy to lepiej ssie. Ale dlatego mysle ze
          on nadal jest glodny bo przeciez rzuca sie na tego cyca, a jak sie irytuje to
          placze to ja go wtegy na chwilke uspokajam smoczkiem i on ten smoczek tak mocno
          ssie !!! wiec chyba jest glogny. Jak polozna byla to powiedziala ze jest glogny
          jak tak mocno ssie smoka. Sama juz nie wiem . sad
          • deela sprobuj tak 15.12.06, 19:06
            dziecko na cycku nakarmione powinno bez problemu wytrzumac na nim ok 2-2,5 godziny wiec wczesniej go nie karm, daj mu smoczka a jak go silnie ssie to niekoniecznie z glodu bo moze ma bardzo silny odruch ssania
            bo na moje kaprawe oko przekarmiasz mlodego.....
            a jak go przywyczaisz do uspokajania sie przy cycku narobisz sobie bagna bo potem ciezko bedzie go przestawic...
            a z tym karmieniem na zadanie to tak nie do konca, jak widze ze maly jest glodny to go karmie, a jak nie to z cyca co 2,5-3 h, a jak z butelki dostanie to nastepny posilek za jakies 3,5-4 godziny, wprowadz jakis lad do tych karmien moze sie uda?
            • marmalada deela ma racje! ja tez tak mialam z corka... 22.12.06, 10:48
              przystawiana do piersi zaczynala ssac i chwile jadla po czym odrywala sie i
              krzyczala. ja ją znowu przystawialam a ona lapala i puszczaqla i tak w kolko.
              okazalo sie ze po prostu nie byla glodna. za kazdym razem otwierala buzie bo ma
              bardzo silny odruch ssania.
              wydluzylam czas miedzy karmieniem o 30 minut i od razu bylo lepiej.
              mam tez inny pomysl - moze podczas jedzenia polyka duzo powietrza. sprobuj
              przerywac karmienie gdy zaczyna krzyczec i podnies dziecko do odbicia. jak
              odbije to przystaw znowu - to tez z autopsjismile

powodzenia!! i wesolych swiat!
    • czarnika Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 16:48
      mały ma problemy z jelitami; to normalne w tym okresie. jego przewod pokarmowy
      dopiero się kształtuje. boli go;to może ale nie musi sie skonczyć kolką. nie
      martw się przystawiaj go jak najczęściej to samo minie. miałam to samo i moja
      siostra, ktora jest polozną powiedziala mi co i jak; przed karmieniem na
      brodawkę połóż jedna krople espumisanu dla dzieci-powinno pomóc
    • bas111 Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 17:26
      moja mała miała coś takiego i oznaczało to, że jest głodna, a w cycku nie ma
      papusmile u mnie skończyło się na dokarmianiu butlą, ale poradź sie jeszcze
      połoznej albo kogoś bardziej doświadczonego
    • mak752 Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 17:39
      u mnie bylo podonie, przy tym jeszcze dzikie wycie godzinami przy cycu niby
      glodna, a plula cycem zaraz po chwyceniu... i okazalo sie ze z przejedzenia,
      brzuszek bolal, kolka byla juz w trakcie jedzenia i gazy dawaly sie we znaki.
      ze z przejedzenia to stwierdzila pediatra, a metoda prob i bledow udalo mi sie
      opanowac sytuacje w nasteoujacy sposob:
      - karmie wylacznie na zadanie nawet jesli mala chce sjesc co 4-5 godzin i tak
      sobie to zbilansuje, trzeba zaufac naturze,
      - po kilkuminutowym karmieniu, jak mala pierwszy raz wypuszcza piers podnosze
      do odbijania, czekam az sie odbije i robie kilkuminutowa przerwe, ponownie
      przystawiam
      - nie wybudzam jak zasnie przy cycu - niech spi, najwyzej za pare minut obudzi
      sie glodna,
      - odciagam pokarm jak jest bardzo napelniona piers - zeby wolniej lecialo i
      zeby mniej laktozy - bo mala ssie krotko, wiec istnialo prawdopodobienstwo,ze
      dostaje tylko mleko pierwszej fazy
      - jak chce dojesc za pol godziny podaje jej piers z poprzedniego karmienia
      - glaszcze po glowce zeby uspokoic
      = zmniejszylam temperature w pokoju do 20 stopni )mniejsza sapka)
      - nie reaguje nerwowo na jej wrzaski, staram sie byc spokojna jak gora ararat -
      malej sie udzila ten spokoj - bo mala wlasnie tak sie zachowywala jak ja sie
      denerwowalam jej szczepionkami
      u nas karmienie wrocilo do normy, jest cudownym doswiadczeniem dla mnie i dla
      Kachny ktora sie nauczyla usmiechac. mam nadzieje, ze i wam sie uda.

• magda_wojciechowska Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 17:43
      Mozesz miec za malo pokarmu. Ja mialam identyczna sytuacje mniej wiecej w takim
      samym okresie. Zaczelam dokarmiac, maly je chetnie zarowno z piersi, jak i butli
      (piersi nie odrzucil, ssie ja chetnie, bo w koncu sie najada). Sprawdz czy maly
      dobrze przybiera na wadze.
      • jutrynka22 Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 17:57
        Za mało pakarmu to raczej nie, dlatego ze w jednej piersi mam nawał, czesto jest
        twada i maly nie dojada jej do konca, bywa ze mleko samo leci, jesli chodzi o
        druga piers to tam jest mniej rzeczywiscie bo czesciej karmilam go z tej drugiej
        i tam tworzy sie wiecej pokarmu. Przystawiam go najpierw do tej mniejszej aby
        tam wzrastal pokarm a potem to tej gigant smile Moze mu za szybko leci ? Sama nie
        potrafię juz ocenic tej sytuacji.
        • malgoska16 Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 18:03
          może rzeczywiście mu za szybko leci spróbuj przed karmieniem troche sciągnąć
          laktatorem
      • malgoska16 Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 18:00
        ja mam podobną sytuację teraz moja mał ma 3miesiące
        sprawdz czy przypadkiem twoje brodawki nie są za krótkie i wtedy on sie
        denerwuje bo nie może pociągnąć, w takiej sytuacji radze nakładki na brodawki
        można je kupić w aptece
        może być tak że nie ma czym oddychać dokładnie odetkaj mu nosek
        a może poprostu nie jest tak głodny jak po nocy i tylko po troszku dojada
        • babycool Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 20:26
          Justyna posluchaj mak752. Ma absolutna racje. Nie sluchaj tylko bredni o
          dokarmianiu. Moj synek - dzisiaj 4 miesiace - poczatkowo potafil jesc co 30
          minut! A w nocy spal slicznie i jadl tylko 1 lub 2. Mama i ciotki tez mi
          gadaly,ze za malo pokarmu albo kiepski. Bzdury. Nie sluchalam i konsekwentnie
          karmilam go kiedy chcial. I do dzisiaj jest na samym cycku, je chetnie i
          slicznie, rosnie w oczach i wazy calkiem duzo. Podnos swoja dziecine do odbicia
          jak wypluwa cyckach. Pewnie Twoj maluch jest lapczywy i lyka z mlekiem
          powietrze i sie meczy. Nie poddawaj sie! Moze tez byc tak jak mowi Malgoska16 -
          jesli masz plaskie brodawki to sprobuj nakladek - ja uzywam z Aventu. Bardzo
          sie przed nimi bronilam, ale mam duze piersi i gdy na poczatku byly pelne
          mleka, twarde banie moj synek nie mogl zalapac. Meczylismy sie oboje i poranil
          mi sutki. Wtedy wlasnie tak wygladalo to, ze ssal i puszczal. ssal i puszczal.
          Sprobuj moze z nakladkami. Daj znac jak Wam idzie, trzymam kciuki! Uda sie na
          pewno!
          • jutrynka22 Re: Odrywa się od cyca !!! 15.12.06, 21:50
            Tak zrobilam po kazdym oderwaniu od cyca odbijalam go i narazie ladnie
            spi(odpukac w niemalowane smile Maly w nocy tez ladnie mi jadl zazwyczaj ,wstawal
            na 3,4 karmienia, tylko w dzien mial te odrywania badz w ostatnim karmieniu
            przed snem. A ja nie wiedzialam co mam robic i na sile mu wpychalam, bo jak mu
            dalam smoczka to ciagnal wiec myslalam ze jest bardzo glodny a go to po prostu
            uspokajalo.Zobaczymy. A brodawki mam ok wiec tu nie ma problemu,moze problem tez
            jest w tym ze w jednej piersi mam mnóstwo mleka, piers czesto jest twarda, a w
            drugiej mniej, jest zazwyczaj miekka. Tez przed karmieniem z tej twardej
            odciagnelam a tu lecialo jak z cebra smile wiec moze malemu za szybko wlatywalo.
            Jutro dam znac a tymczasem ide pod kolderke lulac, moze sie uda. Dziekuje za
            wsparcie pozdrawiam!!!
            • babycool Re: Odrywa się od cyca !!! 17.12.06, 19:20
              Swietnie smile Trzymaj sie Justyna i nie poddawaj, troszke cierpliwosci i z czasem
              sie zrozumiecie o co chodzi smile Mnie tez nie bylo latwo, ale sie zaparlam i maly
              je tylko cyca z czego jestem bardzo dumna i szczesliwa. Tym bardizje, ze
              cierpialam przez te sutki poranione. Pozdrawiam goraco Ciebie i maluszka!
              Smacznego smile
            • malgoska16 Re: Odrywa się od cyca !!! 18.12.06, 17:05
              witaj i jak sie udają próby karmirnia zmieniło się coś na lepiej
              cały czas trzymamay kciuki bo my też tak mieliśmy przez jakiś czas
              ale ja poprostu zaczełam robić wieksze przerwy w karmirniu i sie udało tylkoże
              moja mał ma już 4 miesiąca
              a ja chciałam żeby jadła tak jak miał miesiąc
              no cóż nadgorliwe mamusie tak majasmile))
              daj znać jak ci idzie pozdrawiam
    • jagna28 Re: Odrywa się od cyca !!! 17.12.06, 22:34
      Też tak miałam! Moja córcia ma teraz 6 tygodni i jest zdecydowanie lepiej, ale
      gdy miała jakieś 3 tygodnie zaczął się dramat. Prężyła się przy cycku. Darła się
      w niebogłosy i strasznie się ciskała. Miała cycka w buzi a nie mogła go zassać.
      Na początku possała chwilkę a potem awantura. Nie dawałam sobie z nią rady.
      Okazał się, że miałam za mało pokarmu. Malutka chciała najeść się szybko, dużo i
      bez wysiłku. Jak się orientowała, że tak dobrze to nie ma, to się wściekała.
      Czym bardziej się złościła tym było trudniej - i jej i mnie. Zaczęłam ją
      dokarmiać butelką. Najpierw cycek ile się da, potem butelka. Z tym, że nie
      odpuszczałam jej tak łatwo. Jak się wściekła to najpierw tata przez chwilę
      ponosił na rękach. Złapała oddech i kolejna próba. Nie z tego cycka, to z
      drugiego. Nie udało się? No to butla. Piłam ziółka mlekopędne, starałam się
      więcej myśleć o tym co i kiedy jem (na początku parę razy przetrwałam cały dzień
      o śniadaniu), piłam więcej wody. Po tygodniu nie trzeba było jej już dokarmiać.
      Mleczka więcej i dzidzia spokojniejsza. Nadal co prawda mamy czasem problem z
      jedzeniem bo Olcia należy do leniuszków. Pomaga zagadywanie do niej i przede
      wszystkim spokój.
      Parę razy zdarzyło mi się, że uparcie próbowałam przystawić ją jeszcze na
      chwilkę do cycka a Mała wściekała się okrutnie. Co się okazało? Pomimo, że mamie
      zdawało się, że dziecko musi być jeszcze głodne (ciumkała może z 10 minut)
      dzidzi już się nie chciało.

Powalcz koniecznie z laktacją. Jak lubisz to pomaga piwo karmi, zioła mlekopędne
      herbapolu i podobno bawarka (jak ktoś nie lubi to jest od niedawna na rynku
      herbata karmelowa liptona, podobno jak dodasz do niej mleka to smakuje pysznie
      karmelowo smile )

Spokojnie. Będzie dobrze. Oboje nadal się jeszcze siebie uczycie. Jak Ci się
      trafił Mały temperamenty i żarłoczny leniuszek to może być czasem trudno.
      Cierpliwości i powodzenia.
      • jutrynka22 Re: Odrywa się od cyca !!! 18.12.06, 18:31
        Jestescie kochane i dziekuje Wam za wsparcie,jednak sytuacja niezbyt zmienila
        sie nalepsze. Mały nadal odrywa sie od cyca a ja juz wymiękam psychicznie, mąz
        mnie wspiera ale ja juz nie daje rady. Czytam i stosuje Wasze porady ale albo ja
        coś żle robie albo sama juz nie wiem. Próbuje go odbijać pojedzonku ale jak on
        zaczyna ryczeć i preżyc sie na ramieniu to nie ma szans. Mam tez pytanie, czy
        odbicie(beknięcie) równa sie ulaniu?Tzn jesli malemu sie beknie to moge juz nie
        czekac na ulanie badz jesli mu sie uleje to nie musze juz czekac na
        bekniecie???Wydaje mi sie ze wystarczy jedno ale chce sie upewnic bo juz
        glupieje. Wczorajsza noc byla masakra, maly wisial na mnie 2 godz dojadajac,
        krzyczac, potem zapadal w czujny sen na gora 1 godz i tak w kolko. Dodatkowo ja
        mam wyrzuty sumienia bo w tych jego napadach furii pomaga smoczek wiec mu go
        daje. Jak bywal spokojny i ladnie jadl w nocy co 3,4 godz to spal pieknie bez
        smoczka aw takich nocach jak wczoraj to spi ze smoczkiem. Nie wiem moze ja go w
        koncu przejadam, skoro on tak mnie podjada przez 2 godz???Ale przeciez rzuca sie
        na cyca wiec chce. No i co ja mam robic jak on placze i chce tego cyca???Wtedy
        daje mu smoka zeby go uspokoic a on tak mocno go ssie wiec co to
        oznacza???Jakjest spokojny ze smoczkiem to chociaz udaje mi sie go czasem
        odbic.Jak mam go odbic kiedy placze i sie prezy?Jest jakas szansa na to?
        Przepraszam ze tak marudze ale ja naprawde cierpie kiedy on tak krzyczy i juz
        nie mam sily. A co myslicie o dawaniu smoczka??? i o tym ze on tak potrafi
        dojadac dlugo, a po godz robi to samo?I jak z tym walczyc, nie dawac cyca?Bywały
        takie piekne noce, ze po kapieli jadl bite 20 min,potem go odbilam i spal 2 godz
        do kolejnego karmienia, a teraz juz poznaje po tym jaka bedzie noc jak on je po
        kapieli, jesli po 5 min ssania zaczyna sie krecic prezyc i plakac to wiem co
        mnie czeka i to sie sprawdza. Modle sie aby dzis zjadl pieknie i spal i dal mi
        spac!!!!bo jestem wykonczona ale trace juz wiare w siebie. Nie wiem juz jak mam
        postepowac,co robic... Jestescie aniołami i dziekuje Wam za wsparcie i rady.
        moze jestescie w stanie jescze jakos mi pomoc, chociaz zdaje sobie sprawe ze to
        trudne.Pozdrawiam cieplutko, wlasnie maly sie obudzil, spal niecale pol godz sad
        • malgoska16 Re: Odrywa się od cyca !!! 18.12.06, 18:52
          nie wiem ale na moje oko on poprostu ma kolke spróbuj kupić espumisan i dać mu
          2 kropelki może pomoże
          jeżeli chodzi o smoka to ja swojej niuni daje i to że mocno śśie nie oznacza
          wcale że jest głodne poprostu ma ochote possać
          jeżeli twój maluch przysmoku sie uspokaja to nie widze podstaw by mu go nie
          dawać i nie powinnaś mieć z tego powodu wyrzutów sumienia
        • malgoska16 Re: Odrywa się od cyca !!! 18.12.06, 18:54
          pytałaś jeszce o odbijanie mi sie wydaje że jak sie odbije to już możesz go
          położyć ale jak sie uleje to nie poczekaj na odbicie bo wtedy jeszcze
          żołądeczek sie nie zamknąl
        • malgoska16 Re: Odrywa się od cyca !!! 18.12.06, 18:56
          nie zapominaj jeszcze że maluchy jedzą jak małe kotki kiedy je przystawisz to je
          a moim zdanie nie powinnaś uczyć go jak za każdym razem zapłacze przystawiać do
          cyca bo nie dasz sobie rady potem
          poprostu dawaj mu co 2 godziny i nadrabiaj smokiem
          • milcia123 Re: Odrywa się od cyca !!! 19.12.06, 10:09
            My mieliśmy podobny problem, tzn. Mały gdy zasaiadał do cyca to prężył się cały,
            zaczynał plakać w efekcie zapowietrzał się więc go odbijałam i tak kilka razy
            podczas jednego karmienia. Próbowała przystawiać go w różnych pozycjach ale bez
            efektu. Dodam, że z jednej piersi mleko lało mi się jak z kraniku. Wieczorem
            najczęściej był bardzo rozkrzyczany jakby bolał go brzuszek, wówczas karmienie
            już wogóle graniczyło z cudem. Synuś swoje frustracje wyładowywał oczywiście na
            moich brodawkach. Pani Monika z forum obok poradziła mi abym zmieniła pozycje do
            karmienia na taką, w której mleko bedzie płynęło do buzi dziecka pod
            górkę(należy ułożyc sie tak jak na rożłożonym leżaku i maluch apołozyć na
            sobie), gdyż najwyraźniej właśnie za szybki wypływ mleka i w efekcie łapczywe
            ssanie są przyczyną i niepokoju i szarpania, kilkukrotnego bekania i generalnie
            bólu brzuszka. Ja dodatkowo podaję Synkowi 3x na dzień po łyżeczce Gripe Water.
            Nie wiem czy u Was to pomoże ale spróbuj u nas przyniosło skutek. Napisz jakie
            będą efekty. Życzę poodzenia i dużo wytrwałości, trzymamy kciuki....
    • jagna28 Re: Odrywa się od cyca !!! 21.12.06, 20:14
      Postaraj się dokarmić go butelką. Najpierw cycek - może nie koniecznie 2
      godziny, ale do momentu aż się wścieknie i zacznie się awanturować. Potem
      troszkę go utul i daj butelkę. Jak zje dużo i będzie spał długo znaczy się, że
      prawdopodobnie albo źle chwyta cycka i nie leci mu tyle ile chce, albo masz za
      mało pokarmu i też czuje niedosyt. No a jak butla nic nie zmieni to pewnie
      jednak kolka. Polecam espumisan ale nie 2 kropelki. Farmaceuta (zgodnie zresztą
      z ulotką) zalecił 10 kropelek, przed lub po jedzeniu. Espumisan powinno się
      stosować u troszkę starszych dzieci, ale według mojej pediatry i farmaceuty w
      ostateczności, jak Malutki tak szaleje nie zaszkodzi. Nie powinno się go
      stosować u takich maluchów zbyt często, regularnie.
      Potwierdzam. Ulanie nie równa się odbicie. Moja Mała nie zawsze bega po
      jedzonku. Czasem uda jej się nawet jeszcze przy cycku a czasem mogę ją tak nosić
      i nosić i nic.
      A próbowałaś kłaść go spać zawiniętego w rożek. Niektóre dzieci uwielbiają jak
      jest tak ciaśniutko. Do tej pory moja Olka czasem sypia w rożku. Trzeba tylko
      pamiętać, że jak się dzidziusia tak opatuli to może być mu za gorąco - nie
      należy zatem przesadzać z grubością ubranek (ja ubieram w body i bawełnianego
      pajaca). Dla mnie rożek ma jeszcze jedna zaletę. Jak już Mała w nim uśnie u mnie
      na rękach (co się zdarza baaardzo rzadko) to zdecydowanie łatwiej jest ją
      odłożyć do łóżeczka, żeby się po drodze nie obudziła.
      Nie przystawiaj na siłę go do cycka. Lepiej dokarmiać przez parę dni butelką niż
      wściekać się co chwilę. Nie zapomnij przy dokarmianiu o odciąganiu pokarmu lub o
      przystawianiu synka chociaż na chwilę.

Osobiście jestem smokami zachwycona. Nie używam ich jak koreczka, rozsądnie i w
      razie potrzeby. Nie musisz mieć wyrzutów sumienia. Niektóre dzieciaczki mają
      ogromną potrzebę ssania. Awanturuje się taki maluch zaraz po jedzeniu nawet
      gdyby był objedzony jak mały bączek, bo chce mu się jeszcze poprzytulać. Jak da
      się oszukać i chociaż trochę uspokoi to super. I dla niego i dla Ciebie to
      dobrze. Jeśli będzie naprawdę głodny to oszukasz go tylko na parę minut. Przez
      ten czas nie umrze z głodu wink
      Moja Olcia często usypia ze smokiem (po kąpieli, pierwsze spanko). Po jakimś
      czasie smoka wypluwa a ja go odkładam gdzieś na bok. W nocy jak do niej wstaję
      to usypia już bez smoczka.
      Powodzenia i życzę spokojnych Świąt smile
      • malgoska16 Re: Odrywa się od cyca !!! 21.12.06, 23:34
        własnie dlatego ten espumisan w przypadku tak małych dzieci pedjatrzy zalecają
        na początku w tak maleńkich dawkach
        odradzam dokarmianie spróbuj jeszcze ograniczyć mu bodzce może poprostu rośnie
        i więcej rzeczy go interesuje
    • zobrien Re: Odrywa się od cyca !!! 22.12.06, 01:09
      Moj mial to samo. Najpierw jadl jak grzeczne ciele, a potem zaczynala sie
      jazda: prezenie (gazy jak stodola), bek, lapanie cyca, puszczanie, go,
      wyginanie sie do tylu, rzucanie lbem jak kon na finiszu wyscigow... Tak sie
      biedny wpienial, ze w sumie nic prawie nie jadl. Dokarmialam go butla przez
      miesiac. Potem przeszlismy juz zupelnie na cyca. Jak mial 3 miesiace znow
      zaczal sie wyginac i nie chcial cyca - okazalo sie, ze mial krotki epizod z
      kolkami, a poza tym ja mialam mnostwo pokarmu i byl najedzony. Dzis ma 6
      miechow i jest okazem zdrowia. Powodzenia i wytrwalosci, ja tez bylam niezle
      zalamana.
    • zebra12 Mam to samo! Ale przy butelce też się pręży! 22.12.06, 18:17
      No i to jest straszne. Ale nie przyszło mi do głowy, że może nie jest
      głodna...? Najpierw daję jej pierś - jedną i drugą. Potem flaszkę i się zaczyna
      jazda. Pręży się, pluje, wygina, ale je. Łyka z powietrzem, aż bębni w
      bebechach. Bo tak nerwowo. Krztusi się. To jest straszne. Nie zawsze tak jest,
      ale głównie w dzień. W nocy je spokojnie i zaraz zasypia. A daję jej butelkę,
      bo ssie paluchy i płacze. No to chyba głodna. O smoczku nie ma mowy, za żadne
      skarby świata nie chce go wziąć do ust.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka