Dodaj do ulubionych

Po co forum??!!!

28.12.06, 09:48
Chciałam poruszyc pewien wątek który chodzi mi po głowie od dłuzszego
czasu.Jestem młoda mamą i nie raz.korzystałam z forum.Bardzo mnie zraża
traktowanie przez niektóre panie .Ktoś pyta a w odpowiedzi dostaje:"te
pytania juz były poruszane...",albo" ...poszukaj w wyszukiwarce....." albo
inne tego typu i podawanie tylko stron z wykrzyknikiem.Przeciez mozna podac
stronkę, ale i po ludzku podpowiedziec tym co szukaja pomocy.Jak bedziemy sie
tylko uciekac do podawania stronek to po co forum jak okaze sie za jakis czas
ze nie ma o co pytać.Wkurza mnie to dlatego zaglądam coraz rzadziej!!!!
Obserwuj wątek
    • marcelkowamama popieram 28.12.06, 10:03
      wiadomo ze chyba wszystkie mozliwe problemy zostaly tu juz poruszone, gdyby
      korzystac z wyszukiwarki to forum by przestalo istniec. Zreszta co raz pojawiaja
      sie tu nowe mamy z nowymi doswiadczeniami , nowymi wnioskami wiec dyskutujmy,
      dzielmy sie tym. mnie jeszcze denerwuje ze mamy jako odpowiedzi na pytania
      przytaczaja to co przeczytaly gdzies tam lub uslyszały od swoich lekarzy( a co
      lekarz to co innego powie) i jeszcze dra koty o to ktora ma racje i ze napewno
      ona. a mi chodzi czesto o to zeby powedzialy co sadza o czyms tam z wlasnego
      doswiadczenia bo czyz to nie jest najcenniejsze? (oczywiscie nie mowie tu o
      powaznych rzeczach bo z takimi raczej nalezy sie udac do lekarza a nie szukac
      pomocy na forum). A jak tylko jakas mama powie cos co wynika z jej wlasneo
      doswiadczenia i obserwacji a nie jest to zgodne z ksiazkami to jest zbojkotowana
      natychmiast, wiec i w tym kontekscie pytam :' po co forum?' smile
      • shady27 jest jedno ale 28.12.06, 10:06
        mnie wkurza za to to, ze wchodzi jakas mamusia pisze post i nawet nie spojrzy, ze pare linijek nizej jest post o tej samej tresci...co do reszty sie zgadzam, nie ma sensu wertowac calego forum, zeby znalezc odpowiedz na awoje pytania, wystarczy przejrzec pierwsza strone.
        • b.bujak Re: jest jedno ale 28.12.06, 10:28
          shady27 - otóż to smile)

chodzi o to, żeby uniknąć zasypywania i zaśmiecania forum nagminnie
          powtarzającymi sie pytaniami - to naprawdę wprowadza chaos i wśrod wielu dubli,
          wątków nie na temat - giną ważne watki - w błyskawicznym tempie spychane są na
          dalsze strony i pojawia się rozgoryczenie mam, które nie uzyskaly żadnej
          odpowiedzi na swoj wątek;
          poza tym wyszukiwarka i watek FAQ jest tak naprawdę dla wygody użytkowniczek
          forum - po prostu nie muszą czekać na odpowiedź - uzyskują ją "od ręki" - sa
          zagadnienia, na które odpowiedzi są zazwyczaj identyczne - od wielu lat
          przyczyna ślinienia się 2-3 miesięczniaka jest ta sama... co tu dyskutować...
          czy naprawdę trzeba co parę dni zakładać nowy wątek na temat kremu ochronnego
          na mróz dla niemowlaka.... etc smile
          • b.bujak Re: jest jedno ale 28.12.06, 10:36
            sama też czasem piszę "poszukaj w wyszukiwarce" - czasem odpisuję na podobny
            temat wiele razy... za którymś razem nie chce mi się już pisać tego samego albo
            nie mam czasu szukac linków... wyszukiwarka to proste i użyteczne narzędzie i
            prośba o jej używanie nie ma na celu urażenia kogoś, tylko informacja, że temat
            byl juz omawiany - bo forum, oprocz tego, że jest miejscem do dyskusji, to jest
            tez "bazą danych" i można tu poczytać juz gotowy zbiór informacji
          • cathy1976 Re: jest jedno ale 28.12.06, 10:38
            Jasne- zakladanie niemal jednakowych watkow jeden pod drugim- nie jest dobra
            praktyką. Ale odsylanie do wyszukiwarki po kazdym pytaniu to z kolei duze
            przegięcie. Wlasnie po to to miejsce nazywa sie FORUM a nie 'strona z
            odpowiedziami na Twoje pytania'. Dodatkowo, jak juz ktos pisal- pojawiaja sie
            nowe osoby z nowymi doswiadczeniami.
            Proponuję troche przystopowac z cennymi uwagami typu 'poszukaj sobie w
            wyszukiwarce'
        • vanilla.an Re: jest jedno ale 03.01.07, 13:38
          A czy myślisz ,że któraś z matek ma czas na przeszukanie całego forum? Do tego
          chyba właśnie służy forum,aby szybko uzyskać odpowiedz
          • mama_kotula Re: jest jedno ale 03.01.07, 13:45
            vanilla.an napisała:

> A czy myślisz ,że któraś z matek ma czas na przeszukanie całego forum? Do tego
            > chyba właśnie służy forum,aby szybko uzyskać odpowiedz

Eno, eno. Wpisanie w wyszukiwarkę "ząbkowanie" czy "krem na mróz" i przeczytanie
            jednego czy dwóch wątków na ten temat z reguły zajmuje mniej czasu, niż czekanie
            na odpowiedzi. I ma się od razu podane jak na tacy więcej rozwiązań problemu,
            nie sądzisz?
    • tuniatunia a mnie drazni... 28.12.06, 10:36
      ... pojawiajace sie od czasu do czasu agresywne wypowiedzi niektorych
      uzytkowniczek - przewaznie w sytuacji, gdy ktos zaprezentuje kontrowersyjny
      poglad, albo poglad w istocie nieprawidlowy z jakis powodow, spotyka sie to nie
      z rzeczowa dyskusja czy proba wytlumaczenia, gdzie lezy blad w rozumowaniu,
      tylko od razu ATAK. No kurde - jak zechce, zeby mnie ktos opieprzyl, to
      zadzwonie do tesciowej i sie podloze. Tymczasem wolalabym, aby tam, gdzie
      ewentualnie popelniam bledy, ktos mi zyczliwie zwrocil uwage i wytlumaczyl w
      czym rzecz. Inaczej to w istocie zniechecajace, bo niejednokrotnie zanim tu cos
      napisze sie 5 razy zastanawiam, czy wlasnie nie zostane agresywnie skrytykowana
      i bywalo, ze z tego powodu rezygnowalam z wypowiadania sie. A to juz chyba cos
      nie w porzadku.

Tunia
      • b.bujak Re: a mnie drazni... 28.12.06, 10:44
        no wiesz... to forum publiczne, ogólnodostępne - spotykają się tu osoby o
        różnym poziomie kultury i tolerancji; dodatkowo mamy niemowlaków są pod wpływem
        notorycznej burzy hormonalnej - zawsze było i będzie tu dużo emocji smile
        bardzo łatwo tu o wywołanie awantury...
        • phantomka Re: a mnie drazni... 28.12.06, 10:48
          Jak kupujesz telewizor albo pralke, to zanim zaczniesz jej uzywac, musisz
          zapoznac sie z instrukacja obslugi. Forum to tez taki rodzaj "sprzetu" z ktorym
          nalezy sie zapoznac, tylko wiekszosc osob to ignoruje - a szkoda, bo nie dosc,
          ze robia smietnik postami o tematyce nadajacej sie na inne forum, to dodatkowo
          non stop plodza posty o tym, jak to sa oburzone zwracaniem im uwagi nt.
          uzywania wyszukiwarki.
    • maksiunio1 Re: Po co forum??!!! 28.12.06, 10:53
      ten temat byl juz walkowany 1000-ce razy..
      przeszukaj sobie to forum wyszukiwarka.
      • b.bujak :DDDD 28.12.06, 11:00
        maksiunio1 napisał:

> ten temat byl juz walkowany 1000-ce razy..
        > przeszukaj sobie to forum wyszukiwarka.

boskie !!
    • driadea Re: Po co forum??!!! 28.12.06, 11:00
      Powtórzę się tak, tak, ten temat też był już niewraz poruszany i możnaby
      odesłać do wyszukiwarki), ale nie ukrywajmy, w regulaminie jasno stoi, że
      (pozwolę sobie zacytować) "Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników
      na łamach Forum Gazeta.pl treści (...) naruszających zasady Netykiety", ta z
      kolei wyraźnie podaje, że (j/w) "Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już
      nie był omawiany. Użyj wyszukiwarki."
      Każdy, kto zakładał konto na Gazeta.pl, czyli każdy użytkownik forum - także i
      Ty, musiał zgodzić się na te warunki i zaakceptować je, zobowiązując się tym
      samym do ich przestrzegania.
      I nie jest to jakieś "widzimisię" moderatorów, ich złośliwość czy nadgorliwość,
      o co często jesteśmy oskarżani, ale odgórnie narzucone zasady. Naszym zadaniem
      jest pilnowanie porządku i ewentualna pomoc tym, którzy jakimś cudem nie
      doczytali, że to forum publiczne i panują tu jasno określone zasady. Gwoli
      ścisłości - zasady te wprowadzono nie tylko, by ich przestrzegać, ale nade
      wszystko po to, by ułatwić poruszanie się po forum i korzystanie zeń.
      Może i nie akceptujesz regulaminu Gazety.pl, ale nie miej żalu, że coś takiego
      istnieje i jest egzekwowane. A wszelkie uwagi dot. Regulaminu i Netykiety
      kieruj bezpośrednnio do Administracji, my, moderatorzy, tylko tu sprzątamy smile
      Pozdarwiam, driadea

P.S. Może to niewiarygodne, ale nieznajmość zasad nie zwalnia z obowiązku ich
      przestrzegania.
      • evita_iv Re: Po co forum??!!! 03.01.07, 10:38
        Zasady znam, ale jest to dla mnie beznadziejna zasada.Skoro nie wolno poruszać
        wątków ,które były wczesniej maglowane to forum dawno nie powinno istnieć!Mnie
        osobiście wcale to nie przeszkadza jak przestraszone osoby pytaja o rade lub
        szukają wsparcia -a "...tematy te były tyle razy poruszane....".Głupota....!!!!!
        • moreno500 Re: Po co forum??!!! 03.01.07, 12:48
          zacznie Ci przeszkadzać, jak dłużej tu posiedzisz i jak Twój naprawdę ważny
          wątek zginie momentalnie przesunięty na dalsze strony przez wątki "czy używać
          chodzika" i "dlaczego się ślini"
          • renia1807 Re: Po co forum??!!! 03.01.07, 13:16
            Takie coś to może przeszkadzać mamom co juz wszystko wiedzą,jak dzieci im juz
            wyrosły z kolek , ślinienia, ząbkowania,siadania itp.
            Ale co mają powiedzieć młode mamy, co dopiero urodziły swoje dzieci?
            Jesli w nikim nie mają wsparcia, czuja się zagubione, nie wiedza jak pomóc
            swojemu dziecku to zaglądają tu na forum i szukaja rady doświadczonych mam
            które już to przerabiały.
            Wątki i tak będą się powtarzały co jakiś czas, bo dochodzą wciąż nowe mamy.Ich
            pytania są tak samo ważne jak pytania mam które mają już starsze niemowlęta.
            • moreno500 Re: Po co forum??!!! 03.01.07, 13:21
              też byłam młodą mamą (chyba nadal jestem, choć z niemowlaka wyrastamy) i ani
              razu nie udało mi się założyć nowego wątku - po prostu na wszelkie moje pytania
              znajdowałam zawsze odpowiedź w wyszukiwarce. gdyby te informacje mi nie
              wystarczały, spokojnie założyłabym nowy wątek, ale ani razu nie było potrzeby -
              wszystko już było.
            • mama_kotula Re: Po co forum??!!! 03.01.07, 13:31
              renia1807 napisała:
              > Ale co mają powiedzieć młode mamy, co dopiero urodziły swoje dzieci?
              > Jesli w nikim nie mają wsparcia, czuja się zagubione, nie wiedza jak pomóc
              > swojemu dziecku to zaglądają tu na forum i szukaja rady doświadczonych mam
              > które już to przerabiały.

Reniu, tylko nie bierzesz jednego pod uwagę.
              Te doświadczone mamy, które już to przerabiały, z reguły nie mają chęci po raz
              tysięczny odpowiadać na wątek "dlaczego 3-miesięczniak się ślini?" czy "jaki
              krem do pupy polecacie?", bo pisały już to kilka(naście) razy i ich odpowiedzi
              są ujęte w wyszukiwarce. Nie wiem, czy rozumiesz, co mam na myśli - chodzi mi o
              to, że ilość odpowiedzi na taki wątek jest przez to okrojona, a jeśli zadającemu
              pytanie naprawdę zależy na odnalezieniu możliwie wielu alternatywnych rozwiązań
              problemu, to wyszukiwarka jest dla niego wybawieniem smile
              • b.bujak Re: Po co forum??!!! 03.01.07, 14:44
                do tego, co napisala mama_kotula chcialabym dodać kwestię czasu, w jakim
                uzyskujemy odpowiedź - przyklad:
                mama zakłada dramatyczny wątek pt. biegunka PILNE!!!!!! - i czeka na wpisy...
                róznie bywa - czasem kilka, klikanaście minut - dostaje kilka odpowiedzi i nie
                wiadomo, czy wśrod nich jest jakaś mądra porada...
                natomiast po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła "biegunka" [najlepiej na forum
                Zdrowie dziecka smile] - i w ciągu kilku sekund mamy gotowe odpowiedzi;
                zrozumcie - wyszukiwarka jest dla w.y.g.o.d.y. użytkowników - możecie sobie
                zakladac miliony dublujących się wątkow, ale wierzcie mi - okaże się to w końcu
                bardziej uciążliwe, niż prośby o korzystanie z wyszukiwarki smile
                • iskierka40 ale zgodze sie tez z ta odpowiedzią 03.01.07, 15:59
                  b.bujak napisała:

> do tego, co napisala mama_kotula chcialabym dodać kwestię czasu, w jakim
                  > uzyskujemy odpowiedź - przyklad:
                  > mama zakłada dramatyczny wątek pt. biegunka PILNE!!!!!! - i czeka na wpisy...
                  > róznie bywa - czasem kilka, klikanaście minut - dostaje kilka odpowiedzi i
                  nie
                  > wiadomo, czy wśrod nich jest jakaś mądra porada...
                  > natomiast po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła "biegunka" [najlepiej na forum
                  > Zdrowie dziecka smile] - i w ciągu kilku sekund mamy gotowe odpowiedzi;
                  > zrozumcie - wyszukiwarka jest dla w.y.g.o.d.y. użytkowników - możecie sobie
                  > zakladac miliony dublujących się wątkow, ale wierzcie mi - okaże się to w
                  końcu
                  >
                  > bardziej uciążliwe, niż prośby o korzystanie z wyszukiwarki smile
                  >
    • iskierka40 Re: Po co forum??!!! 03.01.07, 15:58
      evita_iv napisała:

> Chciałam poruszyc pewien wątek który chodzi mi po głowie od dłuzszego
      > czasu.Jestem młoda mamą i nie raz.korzystałam z forum.Bardzo mnie zraża
      > traktowanie przez niektóre panie .Ktoś pyta a w odpowiedzi dostaje:"te
      > pytania juz były poruszane...",albo" ...poszukaj w wyszukiwarce....." albo
      > inne tego typu i podawanie tylko stron z wykrzyknikiem.Przeciez mozna podac
      > stronkę, ale i po ludzku podpowiedziec tym co szukaja pomocy.Jak bedziemy sie
      > tylko uciekac do podawania stronek to po co forum jak okaze sie za jakis czas
      > ze nie ma o co pytać.Wkurza mnie to dlatego zaglądam coraz rzadziej!!!!

ŚWIĘTA RACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka