Dodaj do ulubionych

Non stop ziewa a nie chce spać

29.12.06, 13:45
Wyczytałam gdzieś w mądrej książce, że jak dziecko ziewa to jest to oznaka
senności. Niestety moja 2,5 miesięczna córcia ziewa niemal cały dzień na
okrągło, a spać nie chce, tzn usypia na pół godzinki, 20 min i koniec.
Wybudza się i już dalej nie śpi. Co robić?? Takiemu małemu dziecku potrzeba
chyba więcej snu niż średnio 2 godzinki dziennie. Na spacerze też jak uśnie
to na moment, a póżniej wracamy z płaczem do domu, bo nie mogę jej nijak
uspokoić. Czy Wasze dzieci też tak mają/ miały. Może wiecie jaka jest
przyczyna. Poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • ineska2 Re: Non stop ziewa a nie chce spać 29.12.06, 14:21
      dzieci czasem nie moga usnac wlasnie ze zmeczenia, sa bardzo zywe i ciekawe
      swiata maluszki, ktore rozprasza wszystko wokol, czasem pomaga bujanie,
      przytulenie, czasem ... pieluszka zarzucona na glowe (u niektorych dziala). a
      moze robi sobie tyle polgodzinnych drzemek, ze ma wystarczajaco snu. moj
      maluszek skonczyl wlasnie miesiac i tylko raz spal wiecej niz 10godz na cala
      dobe, czasem spi 8, ale przysypia przy piersi, moze wtedy odpoczywa wink mysle,
      ze jak dziecko jest pogodne i spi w nocy to nie ma sie czym martwic.
      • enna3 Re: Non stop ziewa a nie chce spać 29.12.06, 14:51
        ja mam to samo.... moja prawie 2 miesieczna Adusia zasypia przy piersi, jak ja
        odstawie do łózeczka to pośpi 10-20 i sie wybudza, czasem jak jej dam smoczek
        umoczony w wodzie koperkowej smile to spi dalej ale to jest spanie na tzw. zajaca
        na miedzy... czujna i w kazdej chwili gotowa do wybudzenia na dobre. po kapieli
        usypianie na przemian z karmieniem i placzem trwa około 4 godz. w sumie sp nie
        wiecej niz 8 godz. na dobe.Ciezko jest mi cokolwiek zrobic w domu, czasami juz
        nie moge wytrzymac.....
        • olera24 Re: Non stop ziewa a nie chce spać 30.12.06, 16:45
          enna, taka postac rzeczy spowodowana jest tym, że pozwalasz zasypiac dziecku
          przy piersi, powinnasm sie zaprzec i oduczyc córkę tego fatalnego nawyku. miałam
          tak samo...Moja Gaba pokochała zasypianie przy cycku i potem nie chciała juz
          spac w zaden inny sposób. Cięzko było ale obecnie zasypia sama i przesypia noce
          własnie od około 2 miesiąca zycia.
    • driadea Re: Non stop ziewa a nie chce spać 29.12.06, 16:07
      Ziewanie to nie oznaka senności a niedotlenienia. Ludzie zmęczeni (niekoniecznie
      śpiący!)ziewają właśnie po to, by się dotlenić.
    • tatko1 Re: Non stop ziewa a nie chce spać 29.12.06, 17:43
      może właśnie spróbować przewietrzyć pokój 1-2xdz/dziecko można w tym czasie
      zabrać do innego pomieszczenia/.
    • adversum Re: Non stop ziewa a nie chce spać 29.12.06, 22:21
      Może trochę więcej tlenu??Częściej malą brać na spacer, wietrzyc pokój. Moje
      dziecię nawet w zimę spalo na dworze nieraz po 2-3 godziny (mial wtedy 3
      miechy), przenoszony do domu wybudzał się po 15 minutach tak więc zostawialam
      go na tarasie obserwując przez okno
      • justajar Re: Non stop ziewa a nie chce spać 30.12.06, 15:28
        Dziekuję za wszystkie rady, jednak moje dziecię nie chce spać na spacerze,
        próbowałam nie raz ani dwa. Nawet jak uśnie to sie przebudza po ok pół godzinie
        z płaczem i musimy wracać. Próbowałam też wystawiać "niby" śpiącą na balkon też
        porażka. W sumie to nawet w samochcodzie nie usypia jak większość dzieci. Mam
        jakiś ciekawy egzemplarz wychodzi na to.
        • ewelam Re: Non stop ziewa a nie chce spać 30.12.06, 16:16
          Znam ten ból-spacerki w napięciu.Myślę że twoje dzieciątko po prostu tak ma, że
          nie potrzebuje zbyt wiele snu.Mój maluszek skończył 5 miesięcy i dopiero teraz
          zaczyna się wszystko układać.Początkowo też był koszmar z zasypianiem i
          generalnie długością snu-regeneracja organizmu natychmiastowa po 20-30
          minutowej drzemce.Spacery też były nie lada wyzwaniem.Starałam się wyczekać
          moment kiedy będzie śpiący i wtedy wychodziłam-owaszem zasypiał ale nim
          zdążyłam dojść do parku już nie spał.Parę minut leżał spokojnie i ryk, a ja w
          te pędy do domu.O pewnego czasu jest dużo lepiej.Spacery to sama
          przyjemność.Wychodzę, a maluszek zasypia, a kiedy się obudzi jest spokojny i po
          jakimś czasie ponownie zasypia-zero płaczu.W domciu dużo nie śpi.W czasie dnia
          ma 3 drzemki 30-40 minutowe.Widocznie tyle mu wystarcza-taki typ.Myślę,że twoje
          dzieciątko za jakiś czas uspokoi się na spacerkach, czego życzę serdecznie i
          pozdrawiam.
          • hancik5 Re: Non stop ziewa a nie chce spać 30.12.06, 20:25
            Moje obecnie siedmiletnie dzieciątko było identyczne, nic nie mogłam w domu
            zrobić, spanie jak zając na miedzy. Kochane, wszystko mija, do tej pory nie lubi
            dużo spać, ale śpi od kilku lat mocno i chętnie. Z tym, że w wieku dwóch lat w
            ogóle przestała spać w dzień, za to w nocy było idealnie. Moje drugie małe ,
            dwumiesięczne natomiast ciągle chce spać, dzissiaj np. spało prawie cały dzień i
            dobrze w nocy, więc to chyba zależy od charakterku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka