Dodaj do ulubionych

zmiana koloru oczu

10.01.07, 11:44
Mam takie pytanie, czy dziecko zawsze dziedziczy kolor oczu po rodzicach, czy
moze też po dziadkach? My oboje mamy brązowe, a mała niebieskie. CZy jeszcze
jej się zmieni? Ma prawie pół roczku.
Obserwuj wątek
    • olusia_mala Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 11:46
      Pediatra powiedziała mi, ze kolor oczu ustala się ostatecznie ok. 2 roku życia
      dziecka.
      • agaruda1 Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 12:05
        My mamy to samo - oboje brazowe a mlody niebieskie - sprawdzilismy w internecie
        genetyke i okazalo sie, ze jesli dziadkowie maja rozne oczy (u nas braz +
        niebieski u obojga dziadkow) prawdopodobienstwo, ze mlody bedzie mial niebieskie
        jest 1 :4
      • olusia_mala Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 14:52
        Acha i jeszcze zapomniałam dodać, ze każde dziecko ma na początku oczy
        niebieskie lub granatowe. Mimo to nam pediatra w szpitalu powiedziała już na
        początku, że mała będzie miała ciemne oczy (może widziała to po odcieniu). No i
        teraz cierpliwie czekamy, aż zrobią się brązowe...
    • spa746 Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 13:19
      Witam, mam dokładnie to samo. Oboje z mężem mamy brązowe oczy, starsza córka
      też brązowe a synuś ciemnoniebieskie. Znajomi śmieją się, że to dziecko
      listonosza, ale dzieci nie dziedziczą przecież po rodzicach a po dziadkach,
      pradziadkach itd.
      Słyszałam też, że do roczku może zmienić się kolor, ale u córki zmienił się po
      2 miesiącach a u synka jest taki sam ( ma już 3 miesiące).
      Pozdrawiam.
      • tuniatunia Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 14:20
        Heh... jak to przeczytalam to mi sie tak z innej troche beczki nasunelo. My z
        mezem mamy identyczna grupe krwi. A w szpitalu przy wypisie okazalo sie ze
        corcia ma... inna. Nie ukrywam ze w pierwszym momencie bylismy z lekka
        wstrzasnieci (od podejrzen o ojcostwo listonosza po obawy, ze nam dziecie
        podmieniono). Nadal jak komus o tym powiemy, to patrzy na nas tak dziwnie...
        Sprawa sie jednak wyjasnila, bo i dziadek z jednej strony i prababcia z drugiej
        mieli taka grupe krwi, jak mala.

Tunia
        • olusia_mala Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 14:55
          a co do grupy krwi to słyszałam, że też noworodek może mieć inną grupę niż
          później jako starsze dziecko. Nie wiem na czym to polega od medycznej strony,
          ale grupa krwi też może się zmienić po okresie noworodkowym.
          • liskowata Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 19:38
            To Rh może się zmienić.
            A z tą grupą krwi to proste - jeśli oboje macie grupę krwi A to dziecko może
            mieć A lub 0. Podobnie jeśli oboje macie B - B lub 0 u dziecka.A jeżeli oboje
            macie AB to dziecko może mieć A, B lub AB.
            Niemożliwe jest, żeby dziecko miało inną grupę niż rodzice jeśli oboje mają
            grupę 0 smile
    • kiniamum Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 14:24
      ma prawo zmienic sie nawet do roczku.. a po dziadkach tez dziedzicza..
      • beniusia79 Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 17:11
        u nas jest podbny dylemat. corcia ma pol roczku, ma ciemnoniebieskie oczka, z daleka wygladaja na brazowe. moj maz ma niebieskie oczy, ja brazowe. zastanawima sie czy jeszcze sie zmienia?
    • lidia23 Re: zmiana koloru oczu 10.01.07, 21:46
      Ja mam tak z włosami dzieci. Ja i mój mąz mamy ciemne włosy, a nasze dzieci są
      blondynami.
      www.aleksandraikonrad.blog.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka