11.01.07, 08:57
Witam, mój synek 6 tygodniowy od kilku dni niewiele je. Przykładam go do
piersi i ssie ok. 10 min i na tym się kończy. Ponadto to typek który nie
budzi się gdy chce jeść. W poprzednim miesiącu ładnie przybrał na wadze bo
ponad kg teraz sie martwię, ze coś jest nie tak.Dodam ze jest niespokojny,
nie moze spać,płacze ale jesć nie chce. Prosze o rady i komentarze.
Obserwuj wątek
    • joanna9920 Re: mało je 11.01.07, 09:18
      nie napisałas ile razy dziennie przykładasz go do piersi.być może 10 minut mu
      wystarcza.nie powinnaś sie martwic dopóki przybiera na wadze
    • senna77 Re: mało je 11.01.07, 09:26
      Przykładam go co 2,5 godz. W poprzednim miesiącu jadł po 20 min. natomiast np
      dziś 6.30 8 min.a jeszce mu się ulało, teraz czyli o 9 w ogóle nie chce zjeść.
      Ile musi przybierać tygodniowo, żeby wiadomo było ze jest ok?
      • janeczka79 Re: mało je 11.01.07, 09:50
        Niektóre dzieci najadają się w 5 minut i wcale nie oznacza, ze jedzą za mało.
        • joanna9920 Re: mało je 11.01.07, 11:07
          dzieci różnie przybieraja na wadze.jedne 1,5 kilograma,a inne pół kilo na
          miesiąc.nie martw sie tym,że mniej je.to,że w pierwszym miesiacu dziecko
          przybrało kilogram nie znaczy,że w nastepnym też musi przybrac tyle samo.z
          czasem dzieci mniej przybieraja.
          myślę,że trzeba ustalic dolna granice na przykład 150 gram tygodniowo.nie musisz
          sie zamartwiac na wyrost.ważne,żeby mieściło sie w siatkach centylowych.przy
          nastepnej wizycie u pediatry zapytaj jakie sa normy.mnie sie wydaje,że dziecko
          powinno miesięcznie przytyc minimum 500 gram.tylko,że dzieci sa różne.
          jeden z moich synów najpierw przybierał co miesiąc ponad kilogram,a potem przez
          trzy miesiące wcale.
    • hoshi74 Re: mało je 11.01.07, 11:12
      taki maluch powinien przybierac min 120 gr tygodniowo. moze Twoj sie najada
      ciagu tych 10 minut, mojej corce wystarczalo 5minut. jesli sie martwisz to idz
      do pediatry z takim maluszkiem. moze go brzuszek boli, moze kolki, a moze to
      jakas infekcja, lepiej sprawdzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka