Dodaj do ulubionych

Ssie kciuk

08.02.07, 10:42
Mój mały 3-miesięczny brzdąc upodobał sobie bardzo ssać kciuk, czy macie
jakies metody zeby wyplewic ten nawyk, dodam że wkładam mu smoczek ale jest
tak sprytny że wypluje go i wkłada z powrotem paluch . Napiszcie jak z tym
walczycie
pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • nataliam2 Re: Ssie kciuk 08.02.07, 10:53
      Mój 3 miesięczny synek też ssie kciuka. Pani doktór mi powiedziała,że to
      normalne w tym okresie jego życia. Poleciła tylko żebym częściej angażowała jego
      rączki do pracy, czyli wkładała w nie grzechotki. To pewnie dlatego żeby się nie
      przyzwyczaił. Od samego początku dawaliśmy mu smoczka. Teraz potrafi ssać obie
      te rzeczy równocześnie.
    • monikaaleksandra Re: Ssie kciuk 08.02.07, 10:58
      Jest sposób. Moja córka też ssała kciuka, do 7 miesiąca życia włącznie. Az
      nabawiała się infekcji macierzy paznokcia. wtedy jej to dezynfekowałam i
      zaklejałam kciuka plastrem. I tak przez tydzień. na poczatku nie wiedziała, co
      to jest na tym palcu, oglądała plaster bardzo zdziwiona. Próbowała possac, ale
      wypluwała. Po tygodniu przestała się interesowac tym palcem, czasami złapie go
      sporadycznie, ale zaraz wypluwa. Rączki ma zajęte zabawkami. Raz miała kryzysowy
      dzień, ssała kciu wieczorem i żeby zapobiec ssania kciuka w nocy, znow jej
      zakleiłam plastrem. I na razie jest spokój. Gdybym wcześniej wypróbowała tę
      metodę, mała nie ssałaby go prawie w ogóle.
    • mika_p Re: Ssie kciuk 08.02.07, 11:00
      Nie walczymy. Wychodzimy z założenia, że ssanie palca jest normalną czynnością,
      zwłaszcza u dziecka, które dopierto poznaje wlasne ciało. Uważamy, i mmay to
      poprate doswiadczeniem własnym, że kciuk w buzi przeskzadza w raczkowaniu i
      zabawie, więc będzie wyjety z buzi, jak łapki będa potrzebne. Smoczek
      przeszkadza tylko w jedzeniu i nic nie stoi na przeszkodzie, zeby poza
      jedzeniem trzymac go caly dzien w buzi.
      Dziecko które ma zaspokojony odruch ssania i ogólne poczucie bezpieczenstwa,
      samo przestaje ssac kciuk w pewnym wieku - bo juz nie potrzebuje.
      • k.sg Re: Ssie kciuk 08.02.07, 13:23
        Popieram. Jak dziecko zajmie się zabawą, to zapomni o kciuku. Mój synek też ssie
        kciuka, ale zazwyczaj wtedy gdy próbuje się wyciszyć, zasnąć lub gdy jest
        głodny. Smoczka nie lubi.
        • maly_75 Re: Ssie kciuk 08.02.07, 14:10
          moja mala nie chciała ssać smoczka od początku, paluszki bardzo lubi, różne,
          ale jak się chce uspokoić lub zasnąc najlepszy kciuk smile
          nie demonizuję, nie walczę, jak wyżej dziewczyny, ufam, że wyciągnie jej
          motywacja do raczkowania, brania do rączki.
          zabieram jej kciuk (bez słowa) jak go "piłuje" z nudów, bo wypadała z rączek
          zabawka itp.
          pozdrówki
    • haidi0111 Re: Ssie kciuk 08.02.07, 14:23
      Mój synek też ma 3 m-ce, ale ja uparcie obstaję przy smoczku. Kciuka w dzień się
      nie ssie jak sie ma później 7 -9 m-cy, ale w nocy czy przy zasypianiu jak
      najbardziej... Syn mojej znajomej jest juz w zerówce. W tej chwili ma powszywane
      w piżamkę linijki,żeby nie mógł w nocy ssać kciuka, który jest już
      zdeformowany. Moja córeczka używała smoka przez 2 lata i 4 m-ce. Zrobiła się
      dziura, smok sie popsuł, wersja oficjalna brzmiała że kupimy drugi, na
      nieszczęście nigdy nie było akurat w sklepie wink)). Zasypia od kilku tyg bez
      smoka i nie ma problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka