Dodaj do ulubionych

Jak długo szeroko pieluszkować?

13.03.07, 17:36
mam pytanie bo zagapiłam się u ortopedy i zapomniałam spytac. Moja Zuzia ma 3
i pół miesiac byłyśmy na kontroli u ortopedy i robił usg, wszystko jest ok
ale kazał jeszce przyjsc na kontrole za 2 miesiace. No i teraz nie wiem czy
jeszcze ja pieluszkować czy juz nie? Jak było u was?
Obserwuj wątek
    • madzia8310 Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 13.03.07, 19:15
      Ja mojego synka w ogóle szeroko nie pieluszkowałam...i ma całkiem zdrowe
      bioderka! Moim zdaniem dzidzia musi ruszać nóżkami żeby się dobrze rozwijały
      bioderka.
      • lidkaaa Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 21.03.07, 21:17
        W ogóle nie pieluchowałam.
        • kaasma Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 21.03.07, 21:42
          Nie pieluszkowałam-jest całkiem zdrowa
    • kaeira Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 13.03.07, 19:40
      ??? PO co szerokie pieluszkowanie? Przeciez to sie tylko robi przy konkretnym
      zaleceniu lekarskim.
    • iora Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 13.03.07, 19:46
      Ja tez nie pieluszkowałam, pediatra powiedziała, że jeśli uzywa sie pieluch
      jednorazowych (np.Pampersów)one powoduja ,ze nózki sa już szeroko rozstawione,
      Przy tetrowych można pieluszkować, a przy jednorazowych nie, no chyba że coś z
      bioderkami nie tak i wtedy ortopeda zaleca.
    • kasiborek Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 13.03.07, 22:28
      Ja z moją Zuzią byłam u ortopety jak miała miesiąc; miała drobną wadę zalecenie ćwiczeń i szerokiego pieluszkowania. Kolejną wizytę miała w wieku 13 tygodni - usg wykazało poprawę i pieluszkować już nie trzeba. Kontrolę ma wyznaczoną jak będzie mieć 8 m-cy.
      Czyli dla mnie kontrola w wieku 5 m-cy jest dodatkowa więc może trzeba pieluchować. Może pediatra przejrzy wyniki usg i coś poradzi.
    • exylia Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 14.03.07, 07:51
      A czy córka miała problem z bioderkami? Bo jeżeli nie, to nie ma sensu
      pieluchować, a jeśli tak - to szerokie pieluchowanie nie jest dobrym sposobem
      leczenia.
    • kaania80 Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 14.03.07, 09:01
      Oczywiście, że szerokie pieluchowanie ma sens. Otóż wizytę u ortopedy powinno
      się odbyć ok. 6 tygodnia życia dziecka. Wtedy ortopeda powinien wykonać USG
      stawów biodrowych i określić ich stan. Częsta jest u dzieci tzw. dysplazja
      stawów biodrowych, wówczas ortopeda zaleca jakiś aparat do wyleczenia
      dysplazji. Im starsze dziecko tym dłużej się to leczy. A szerokie pieluchowanie
      na samym początku może bardzo szybko "wyprostować" wadę. Nawet jeśli się
      jeszcze nie wie czy dziecko ma dysplazję czy nie lepiej dmuchać na zimne i
      szeroko pieluchować. Może dziecko nie wygląda pięknie z tą warstwą pieluch
      między nogami, ale przynajmniej kiedy już będzie ruchliwe ok4 mies. nie będzie
      miało problemów. Piszę to bo moja 4,5 mies. córka nosi właśnie poduszkę frejki.
      Ma najmniejszą wadę, a leczenie trwa juz 7 tyg. Nie zakładałam jej pieluch bo
      nikt mi nie zwrócił uwagi, a szkoda...
      • exylia Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 14.03.07, 15:10
        kaania80 napisała:

> Oczywiście, że szerokie pieluchowanie ma sens.

U 3,5 miesięcznego dziecka szerokie pieluchowanie nie ma sensu. U młodszego
        dysplazji nie wyleczy. Co najwyżej wpłynie na prawidłowy rozwój bioder u
        dziecka, które po narodzinach biodra ma w porzadku. Wiem co piszę, bo nie obce
        są mi sprawy bioderkowe, a z ortopedą córki widzimy się bardzo często.
      • kaania80 Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 21.03.07, 20:23
        Napisałam, że szerokie pieluchowanie w pierwszych tygodniach życia ma sens. Ja
        również mam częsty kontakt z bardzo dobrym ortopedą dziecięcym w Krakowie i
        stwierdził on, że gdybyśmy z córką przyjechali na USG tak jak jest zalecane - w
        6 tyg. - to szerokie pieluchowanie by wystarczyło. Różne są stopnie dysplazji,
        nie każde dziecko ma od razu stopień III czy IV. Nie dużą dysplazję, aczkolwiek
        dysplazję można wyleczyć tetrowymi pieluchami. Moja córka ma dysp. lewego stawu
        IIb.
        • exylia Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 21.03.07, 21:01
          Zgadzam się z Tobą. Dysplazja to sprawa bardzo indywidualna. Ja jednak w
          szerokie pieluchowanie jako sposób jej leczenia nie wierzę. Znam kilka
          przypadków leczenia szerokimi pieluchami dysplazji IIa (a więc bardzo
          niewielkiej, fizjologicznej), które nie przyniosło rezultatów i trzeba było
          zastosować poduszkę Frejki albo szynę Koszli. Gdyby od razu zastosowano w
          leczeniu ortezy, trwałoby ono znacznie krócej.
          Podsumowują tak szerokiemu pieluchowaniu - jako profilaktyka, nie - jako sposób
          leczenia.
    • wiolkum Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 14.03.07, 09:31
      Jeśli teraz jest wszystko w porządku to wystarczy że będziesz używała pieluch
      jednorazowych bo one utrzymują nózki w odwiedzeniu, szerokie pieluszkowanie
      przy używaniu pieluch tetrowych zaleca się profilaktycznie do ok 7 msc bo wtedy
      w bioderkach są widoczne już jądra kostnienia i wtedy powinno się robic usg
      bioderek.
      Profilakktycznie takie szerokie pieluszkowanie dziecku nie zaszkodzi a naprawdę
      uciązliwe dla dziecka i mamy jest później leczenie wiem bo trochę mam takich
      dzieci na leczeniu co roku.
      pozdrawiam
      • zuzka_lobuzka06 Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 14.03.07, 11:27
        witam,moja Zuzka ma 4 mc. i do 1.03 ja pieluszkowałam.Takie dostałam zalecenie
        po wizycie u lekarza jak miałam 7 tyg.Ostatnio na szczepieniu pediatra zlecił
        mi kontrolę w szpitalu ortopedycznym (Poznań) tak profilaktycznie.Byłam
        prywatnie ponieważ najbliszy termin na fundusz 30. maja.i okazało się że jest
        już b. dobrze.Dzidzia trzymie szeroko nóżki, a bioderka są juz ok.Nie będe się
        rozpisywać ale pieluszkowanie jest bardzo ważne i zaniedbanie tego może mieć w
        przyszłości poważne konsekwencje więc może udaj się do innego ortopedy niech
        oceni.Dodam, że u nas konieczne było już zaprzestanie pieluchowania ponieważ
        trzymała już bardzo szeroko nózki.
    • anmoko Re: Jak długo szeroko pieluszkować? 14.03.07, 11:44
      Widac, co lekarz to opinia smile W szpitalu, jak urodzilam corke nikt nie mowil o
      podwojnym pieluszkowaniu. Na pierwszej wizycie u ortopedy zalecono nam to
      (podobno troche za malo odwodzila jedna nozke). Na kolejnej wizycie u ortopedy
      (innego specjalisty, majacego opinie najlepszego w miescie) uslyszalam, ze
      niemowlaki powinno sie pieluchowac profilaktycznie do pol roku zycia. W TVN w
      programie "mamo, to ja" fizjoterapeuta mowil, ze to bzdura, bo narzad ruchu
      najlepiej rozwija sie w ruchu...i badz tu czlowieku madry...
    • sloneczko282 Ma sens!!! 22.03.07, 11:05
      Moj synek urodził się w 37 tc i okazało się że ma dysplazję i to aż II.
      Pieluchowałam szereko bo łącznie aż na 3 pieluchy. Po miesiącu miał I a po
      kolejnym już było wszystko super ale zalecenie było żeby pieluchować na 2
      pieluchy do 6 m-ca życia. Reasumując przy dysplazji sb pieluchowanie ma sens i
      daje konkretne rezultaty!!!
      • exylia Re: Ma sens!!! 22.03.07, 14:32
        Aż II? Hm, to nieduża była ta dysplazja. Pewnie IIa+, czyli fizjologiczna, którą
        ma bardzo dużo dzieci to 3 miesiąca życia. "Aż" to można powiedzieć o dysplazji
        IIc, III i IV. Tak mała dysplazja z reguły zanika sama do 3 miesiąca życia,
        jeżeli się stosuje profilaktykę i wcale nie koniecznie szerokie pieluchowanie.
        Wystarczy dziecko luźno ubierać, nie krępować becikami, prawidłowo nosić i
        często układać na brzuszku w pozycji żabki. Nieprawidłowe szerokie pieluchowanie
        (głównie u większego i bardziej ruchliwego dziecka) może doprowadzić nawet do
        zwiększenia dysplazji. Zbyt luźno założone pieluchy nie zapewniają dobrego
        ułożenia nóżek i prawidłowego centrowania głowy kości udowej w panewce. Przy
        ruchliwym dziecku mogą zwijać się w kroczu i powodować dźwignię wyważającą głowę
        z panewki. Tak więc o wiele bezpieczniejsze jest niestosowanie szerokiego
        pieluchowania przy zdrowych biodrach, a przy biodrach dysplastycznych nie ma
        najmniejszego sensu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka