mamaagaforever 22.03.07, 19:50 jakie nowe warzywa,owoce?można ju gluten? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzik241 Re: 9 ms -co nowego do jedzenia??????????????? 22.03.07, 20:11 Moja mała skończyła 13 marca dziewięć miesięcy, daję jej już kaszkę mannę, miśkopty - czyli dania zawierające gluten. Teraz od stycznia moja pediatra nam mówiła że wszedł nowy kalendarz żywieniowy i gluten można podawać dzieciom które są na piersi po szóstym miesiącu już, do tej pory można było od dziesiątego. Z owoców to mała je jabłka, banany, brzoskwinie, morele, malinki, jagody chyba już wszystkie bo nie jest alergikiem, jutro mam zamiar jej dać frutapurę z truskawką zobaczę jak zareaguje bo podobno truskawki są silnym alergenem, ale do tej pory nie miała na nic uczulenia. Ostatnio jej przysmak to gotowany ziemniak plus brokuł na parze, to wszystko z odrobiną masełka rozgniecione i dodany kurczak (taki ze słoika Gerbera), zajada się tym niesamowicie, powoli widzę że zaczynają się jej nudzić zupki ze słoika, dzisiaj dałam jej spróbować krupnik taki który gotowałam dla siebie z mięskiem z zupki zajadała aż jej się uszy trzęsły. Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac co dla 9 mies na sniadanie i kolację 22.03.07, 20:24 bomój mały nie je kaszek ryżowych, i już samam nie wiem co mu dawać,gluten wprowadziłam już dawno, biszpokty, miśkopty, kaszę gryczaną, mannę,daję banany, brzoskwinie, malinki ( mrożone), wołownikę, kurczaka, warzywa wszystkie, kluseczki na mleku budyn z jajkiem, to chyba tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac do magdzik 241 23.03.07, 11:16 hejka, podziel się jeszcze swoimi przepisami, dziś przygotowuję małemu właśnie ziemniaczki z brokułem i mięskiem, a jakie dania jeszcze dajesz na obiadek Odpowiedz Link Zgłoś
lankal84 Re: do magdzik 241 23.03.07, 11:47 moj od kilku dni wcina biszkopty pozatym probowlam go sklonic do jedzenia jogurtu natiuralnego ale nie lubi wiec bedziemy probowali podac danonki ( wlasnie a cyz np bakusia tez moglabym podac albo jakis inny jogurt ?) chyba sprobuje podac mu kasze manna bo na ryzowa to placze wiec jej nie je aha dostaje tez bulke wroclawska z maselkiem i szynka obiadki gotuje sama jakis miks warzywny i miasko do tego troche kleiku ryzowego maslo lub oliwa z oliwek a warzywa to brokuly kalafior groszek mrozony marchew por seler burak szpinak kombinoacje mozna robic z tego rozne Odpowiedz Link Zgłoś
madzik241 Re: do magdzik 241 23.03.07, 14:28 Od kilku dni gotuje małej kisielek z soku Bobo Frut jak do tej pory najbardziej jej smakował kisiel o smaku jabłko malina winogron z rozpuszczonym w nim miśkoptem. Kisiel robię w ten sposób: pół butelki soku Bobo Frut+ jakieś 30-40 ml wody z rozpuszoną w niej łyżeczką mąki ziemniaczanej, sok podgrzewam w garnuszku i jak zaczyna się gotowac dolewam wodę z mąką i mieszam, już w miseczce dodaję miśkopta, który jak rozmięknie to mała wcina razem z kiesielkiem że ho ho. W poprzednich wersjach dodawałam zamiast ciasteczka starte jabłuszko też jej smakowało. Z obiadków robiłam małej jeszcze coś takiego: przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem. Oto przepis: # 1 średnie jabłko # 1 łyżeczka masła # 3 łyżeczki kleiku ryżowego # 15 g piersi kurczaka # 20 ml wody Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy, masło, wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Też małej smakowało tylko ta potrawa wychodzi jeśli jest dobre w smaku jabłko,takie nie za mdłe. Ja dodałam jescze odrobinę soli morskiej jodowanej do smaku ale tak naprawdę malutko. Jak znajde chwilke czasu to prześlę ci jeszcze kilka przepisów na gazetowego maila. Odpowiedz Link Zgłoś