renata.czub 11.04.07, 17:19 Mój synk ma dopiero tydziń i od 4 dni ma zaparcia przytym sprasznie mi płacze, wkładkam mu czopki ale to jest rozwjązanie na krutko. Czy ja może powinnam jeść specjale produkty. Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noovaa Re: zaparcia u noworodka 11.04.07, 17:24 Zrób sobie spis co jadasz.. i powoli pojedyńczo eliminuj poszczególne składniki i obserwuj dziecko. Oprócz tego nie jedz: papryki, grzybów, bardzo tłustych rzeczy, smażonego, czekolady i nadmiaru marchewki... Nie używaj też dużo przypraw Swoją drogą ja póki karmiłam w pewnym momencie jadłam tylko rosół i gotowanego kurczaka bo mała się wszystkim uczulała. Ale to minie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivy15 Re: zaparcia u noworodka 11.04.07, 17:29 A może daj małemu herbatkę z rumianku. Jeśli chodzi o twoją dietę to nie mam co prawda doświadczenia ale tak na zdrowy rozum, to pewnie nie powinnaś jeść rzeczy powodujących zaparcia, np, banany Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: zaparcia u noworodka 11.04.07, 18:04 Karmisz butelką? Piersią? Czym objawiają się te zaparcia? Odpowiedz Link Zgłoś
lulek76 Re: zaparcia u noworodka 11.04.07, 18:19 Podobno u dzieci karmione piersią mogą nie wypróżniać się nawet przez tydzień. Oznacza to, że twoj pokar jest bardzo odżyhwczy i dziecko wyklorzystuje go niemal w 100%. No ale jesli dziecko cierpi, jest niespokojne to warto porozmawiać o tym z lekarzem. Moja córcia załatwiała się bardzo rzadko - raz na 7,8 dni i pediatra zapisała mi debridat. Stosowałam go przez miesiąc i teraz córcia załatwia się średnio co 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
jovi78 Re: zaparcia u noworodka 11.04.07, 20:08 Uważaj na nabiał, nie zaszkodzi wizyta u lekarza, niech zbada brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: zaparcia u noworodka 11.04.07, 20:12 Jeśli karmisz piersią, to polecam herbatkę dla kobiet karmiących HIPPa. Na mojego Bartka bardzo dobrze działa - widzę różnicę w częstotliwości i łatwości robienia kupy gdy np. skończy mi się opakowanie i nie mam jak kupić nowego. Odpowiedz Link Zgłoś