Dodaj do ulubionych

Moje dziecko sie popsulo(7 msc).....

12.04.07, 09:07
....skonczylo 7 miesiac zycia...a chodzi mi konkretnie o noce, bo to one sa
przyczyna mojego wykonczenia.
Moj syn przez pierwsze 3 miesiace zycia przesypial cale noce, nawet po 12
godz. ciagiem, pozniej sie to pogorszylo, budzil sie raz, potem 2 razy
dziennie, a teraz to juz jest tragedia- budzi sie co chwile- doslownie co
chwile, stan taki juz trwa z tydzien czasu albo wiecej, zastanawiam sie czy
to ma zwiazek z zabkami- jeszcze nie wyrznal mu sie ani jeden. Karmie go
wciaz piersia, wiec pobudki nocne czesto koncza sie na przystawianiu do cyca,
smoczka nie uznaje, wiec to jedyne najlepsze rozwiazanie, choc i ono czasem
nie skutkuje bo....no wlasnie...bo nie wiadomo co mu jest i o co mu chodzi.
Ale najgorsze w tym wszystkim to jest dla mnie to, ze od miesiaca
przerzucilam go do wozka, spi wiec w naszej sypialni, no trudno sie mowi ale
ja co chwile nie bede biegala do jego pokoju. Bujam wiec mocno ten wozek, bo
innego rozwiazania nie widze, ale to jest straszne- nigdy nie przypuszczalam,
ze tak moze sie dziac.......
Obiecalam sobie i chce aby moje dziecko spalo w swoim lozeczku, tak jak na
poczatu. Boje sie ze teraz moze sie odzwyczaic i nie bedzie chcial w nim
spac, ale tak byc nie moze. Na razie nie ma takiej opcji zeby go znow
przeniesc do lozeczka, bo i on co chwile bedzie marudzil i ja wysiade
psychicznie.

Czy ktos wie, co sie dzieje z moim dzieckiem?smile Czy to kolejny skok rozwojowy
czy co? No glupie to straszne, ale nie daje mi spokoju, prosze podzielcie sie
swoimi opiniami
Obserwuj wątek
    • noovaa Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 12.04.07, 09:11
      To moze być chwilowe.. moja jak se uwidzi to też tydzień z rzędu budzi się w
      nocy później znowu śpi całą noc.. później nowu budzi się (ozywiście po złości
      smile ) 20min przed budzikiem.. itp itd...

• mea8 Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 12.04.07, 09:32
        Moj synek popsul sie w 6 miesiacusmile Potrafil budzic sie co 40 minutsad Na
        szczeście nie trwało to strasznie długo. Po około 2 miesiacach sytuacja zaczęła
        sie poprawiac. Naprawił sie w wieku ok.11 miesięcy kiedy przestał jeśc w nocy i
        zaczął przesypiac całe nocki. Życzę wytrwałości po prostu.
      • ewa_mewa Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 12.04.07, 09:35
        Szczerze mówiąc bałabym sie położyć na noc dziecko w wózku. Moje od 6 m-ca ma
        maksymalnie obniżone dno w łóżeczku. Przecież z wózka może wypaść (nawet jeśli
        traz nie zdradza objawów takiej sprawności to nigdy nie wiesz kiedy zacznie -
        moze akurat jak będziesz spała)
        A tak do rzeczy - to chyba zęby. Mój ma 10 m-cy i dwa zęby na dole + jeden
        wyrżniety sie na górze ale mysle że idą kolejne bo od jakiegoś miesiąca urządza
        nam regularne 1-2 godzinne koncerty w nocy (na szczeście tylko raz w ciągu
        nocy)podzcas gdy do tej pory przesypiał noce od urodzenia (oczywiscie przez
        pierwsze 3 m-ce z przerwą na karmienie). Jak sie budził to po podaniu smoka od
        razu zasypiał.
    • spa76 Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 12.04.07, 11:54
      mam taka książkę 'kazde dziecko moze nauczyc się spac' i tam pisza, że to nie
      sa żadne ząbki, skoki ani anomalie tylko dziecko skojarzyło, że można spac
      atrakcyjniej np. przy mamy cycku, albo będąc bujanym, to czemu nie. poza tym
      dziecko w fazie lekkiego snu wybudza się zupałnie i robi aferę, kiedy zauwaza,
      że jest inaczej niz wtedy, kiedy zasypiało.
      rada trudna - kłasc do łóżeczka i przetrzymać wrzaski przez 3-4 noce (ale nie
      zostawiac dziecka, tylko przychodzić i pocieszać co kilka minut, ale nie
      wyjmować z łóżeczka, żeby dziecko wiedziało, że nie jest porzucone, ale tez
      płacz nie prowadzi do niczego szczególnie atrakcyjnego, więc sie nie opłaca.)
      • oda100 Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 12.04.07, 13:47
        a tam popsulo sie, niektore dzieci zle spia i trwa to pare tygodni albo pare
        lat. Ja wzielam swojego malego do mnie po osmiu miesiacach meki i odkladnia do
        lozeczka i przynajmniej nie musialam wstawac. Maly budzi sie nadal przy mnie,
        tyle ze nie wola, nie placze, a ja nie siedze za sciana i nie odliczam minut
        placzu.
        Dobre i 3 miesiace przespanych nocy, moj maly zadnej mi nie podarowalsmile
    • daisy Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 12.04.07, 21:52
      Moje dziecko popsuło się w trzecim miesiącu życia, teraz ma 9 i pół i robi sie
      jakby trochę lepiej. A były pobudki co godzinę, 40 min, 30 min., z wielkim płaczem.
      To minie. Stawiałabym na ząbki, które ponoć bolą najbardziej, gdy jeszcze w
      ogóle ich nie widać. Postaraj się zachować spokój i najlepiej zamiast kłaść
      małego do wózka, przenieś łóżeczko do swojej sypialni. Będzie nadal spał w
      łóżeczku, a Tobie będzie łatwiej.
      Trzymaj się. Wiem, że to ciężkie, ale przechodzi.
      • pitu_finka Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 12.04.07, 22:13
        Czesto tak sie dzieje u dzieci karmionych piersia, ze w okolicy 6 miesiecy
        zaczynaja sie czesciej budzic w nocy na jedzenie, nawet jesli wczesniej
        przesypialy cale noce. Bylo o tym niejednokrotnie na forum Karmienie piersia.
        Wiaze sie to ze zwiekszonym zapotrzebowaniem na tluszcze ktorych wiecej jest
        wlasnie w nocnym mleku. Dziecko polroczne potrzebuje wiecej energii bo tez jego
        aktywnosc jest znacznie wieksza, Noworodek potrzebuje do rosniecia wiecej
        bialka a tego z kolei w mleku matki wiecej jest w dzien. Moja rada? Przeczekac,
        i wziac do siebie do lozka zeby jakos funkcjonowac. Przyjdzie czas to go
        przyzwyczaisz od nowa do lozeczka, bez obaw.
    • joka772 Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 13.04.07, 09:36
      mój syn popsuł się w wieku 3 miesięcy. budził się w nocy co 2 godziny, płakał
      wieczorami. Ważył wtedy jakieś 7 kg więc noszenie go nie było łatwe. Aż mnie
      bolały ręce. Tesciowa stwierdziła, że jest po prostu głodny. dostał butlę i się
      naprawił. oczywiście odbiło się to na ilości pokarmu w moich piersiach, ale
      dokarmiałam go do końca 5 miesiąca. od 2 tygodni (a ma 5,5 msc)spokojnie
      przesypia noc, jest pogodnym, spokojnym dzieckiem.
      • grokamal Re: Moje dziecko sie popsulo(7 msc)..... 13.04.07, 12:01
        Tak, tylko ze moj syn nie jest napewno glodny, zreszta jak mu podaje wieczorem
        np. kaszke to czasem zaciska usta i odchyla glowe na bok dajac znak, ze nie
        chce jesc. Tak wiec nie o to tu chodzi.
        Twoje dziecko ma 5,5 miesiaca, poczekaj moze az zacznie zabkowac, mysle ze
        wszystko moze sie zmienic. Moj syn tez do tej pory spal w swoim lozeczku, od
        urodzenia- sam w swoim pokoju i tez bylam wtedy z niego dumna.
        Mam nadzieje, ze to sie zmieni i tak jak poprzedniczki wspominaly- nadejdzie
        kiedys ten moment, ze nie bedzie tego tupy problemow.

Dziekuje wiec za opinie, pozdrawiam cieplo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka