Dodaj do ulubionych

czy robię krzywdę swojemu dziecku?

19.05.07, 15:37
Witam.
Podobne tematy były, ale i tak zapytam.
Byłam dziś z synem na spacerze, Jaś ma niecale 4 miesiące. Pogoda wyśmienita -
słońce, prawie bezwietrznie, bardzo ciepło.
Mały miał na sobie body z krótkim rękawem, bluzeczkę bawełnianą z rękawkiem
3/4 i na to spodenki z szelkami, i oczywiście skarpetki na nóżkach. Lekko
okryty cienkim kocykiem.
No i moje pytanie jest takie - czy ja źle ubrałam dziecko? Bo spotkałam moją
babcię i wielki lament "Monisia, jak ty ubrałaś Jasia!", na mieście co chwilę
inne matki patrzyły to na mnie to na małego z niedowierzaniem [ich dzieci
poubierane w grube swetry i przykryte grubymi kocami...] Przyznam, że głupio
się czułam, gdy takie spojrzenia na nas padały uncertain
No i już zgłupiałam.
dodam, że mały nie był zmarznięty, rączki miał ciepłe, nosek i kark również.
Nie był spocony, wiec chyba dobrze?

Przepraszam za ten wątek, ale chciałabym znać zdanie innych mam smile

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • luna991 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 15:51
      W mojej miejscowości(Mazury)dziś piękna pogoda,słoneczko i lekki wiaterek,moja
      mała ubrana w cieniutkie rajstopki,body z krótkim rękawkiem,bawełniana
      bluzeczkę 3/4 i sukieneczkę na szelkach,akurat do pogody więc nie wiem czemu te
      matki się dziwiły na widok Twojego dziecka...
    • mynia0 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 15:53
      dobrze ubrałaś dziecko - zawsze powinno miec jedną warstwę ciuszków niz my. a
      tymi spojrzeniami się nie przejmuj, wiem, że to dziwne, bo sama przez to
      przechodziłam i niedługo znowu będe, ale naprawdę nie warto sie przejmowac.
      grunt, że dziecko nie zmarzło ani sie nie spociło - czyli - jest ok.
      • wikula23 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 22.05.07, 11:20
        tylko że dodatkową warstwą, jest wózek, więc po co dwie bluzki, a kocyka to już
        wogóle nie rozumięsurprised
    • gosika78 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 15:54
      Nie rozglądaj się i nie analizuj spojrzeń innych, rób jak Ty uważasz za stosowne i tyle.
      • anna_was Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 21:54
        Ja to tylko współczuję tym dzidziom, które matki tak ubierają w taką
        piękną pogodę...
        pozdrawiam
    • czarny.kot997 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 15:57
      powiem ci tylko, ze mnie do szalu doprowadza to idiotyczne przegrzewanie dzieci-
      ja ubieram dzieci tak aby im nie bylo ani za zimno ani za cieplo. robie
      dokladnie tak jak ty, tzn. sprawdzam raczki, stopki, kark-jesli nie sa ani
      zimne ani spocone to dla mnie tnaczy to, ze wszystko jest ok. olej to jak na
      ciebie patrza inni- w koncu kto tu jest wazniejszy-Twoje dziecko czy fanatycy
      przegrzewania?. wierz mi, ja na takich oszolomow, ktorym dzieci az czerwienieja
      na twarzy z goraca i przepocenia (a potem sie dziwia, ze im dzieci ciagle
      choruja)tez patrze jak na pomylonych . serdecznie pozdrawiam
      • misiaczek85 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 16:02
        dzięki dziewczyny smile
        ja jeszcze mam o tyle ciężko, że mój mąż też by zawsze grubo ubrał niezależnie
        od pogody, wiec dodatkowo jeszcze z nim muszę walczyć wink

mnie do szału doprowadzają inne mamy, które tak się gapią. i szczerze
        współczuję ich pociechom.
        ale pocieszyłyście mnie i teraz już na pewno nie będę się przejmować innymi smile

buziaki!
        • mmala6 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 16:09
          dobrze, jak nie za ciepłowink ja bym sobie ten kocyk darowała ale w sumie trudno
          powiedzieć jaka akurat u Ciebie jest pogoda.
          Mój syn dziś biegał w krotkich spodniach, t-shircie i cienkiej bluzie (rano był
          chłodny wiatr teraz jest upał-Wrocław)i sandałkach plus czapka z daszkiem.
          Widziałam dzieci starsze od mojego w polarach i czapkach z nausznikami....
        • a_gurk Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 22.05.07, 00:25
          Witam,

pociesz sie, ze tam, gdzie mieszkam w UK, juz na poczatku kwietnia dzieci
          kapaly sie w morzu, a inne (nieliczne) chodzily w grubych czapkach i kurtkach.
          Ja tez staram sie nie przegrzewac dzieci, ale tu przezylam szok widzac w
          pazdzierniku niemowleta z golymi stopami, a w zimie dzieci bez czapek. Teraz
          juz przywyklam i przestalam sie przygladac. Nikt tu sie takimi drobiazgami nie
          przejmuje, nie przejmuj sie i ty. Bedziesz miala zdrowe dzieci.

Pozdrawiam
          Anita
      • luna991 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 16:57
        dokładnie,już wyżej pisałam o dzisiejszym stroju mojej małej...ale mijałyśmy na
        spacerku mamusie z córcią-mama miała na sobie krótki rekawek i spódniczkę bez
        rajstop,a córka o zgrozo-kurtkę.
        • phantomka Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 20:08
          Ja uwazam, ze przesadzilas z kocem, o ile temp. byla podobna, do tej ktora byla
          w Trojmiescie. Wystarczylaby ew. pielucha do przykrycia podczas snu.
          • guruburu Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 21:05
            Jak dla mnie to przegrzane wink.
    • bjoork Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 21:17
      nie wiem jaka u Was była pogoda ale ja dziś ubrałam synka w
      cieniutkiego,letniego rampersika-miał gołe rączki i stopki,bez koca.
      • pyzula3 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 22:02
        my bylismy dzis na dzialce i byl upal. Nasz 8 miesieczny syn mial na sobie tylko
        body i pampersa, no i cieniutenka czapke na glowie , a i tak byl lepiacy i spocony.
    • erichdaniken Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 19.05.07, 22:16
      cześć, jestem z Wrocławia, dziś popołudniu było naprawdę ciepło. Moja 3,5 miesięczna córcia na spacerku była ubrana w body na długi rękaw, śpioszków i czapeczkęsmilemyślę, że skoro mi było gorąco w jeansach i krótkim rękawku to ona nie powinna zmarznąćsmilemachała sobie pociesznie nóżkami. Jak zasnęła przykryłam jej "girki" cienkim kocykiem.
    • denea Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 20.05.07, 08:21
      Ha, świetny wątek ! Sama czułam się jak świruska.
      Ubrałam wczoraj małego w body i cienkie spodenki. Potem nawet zdjęłam mu
      czapkę, bo i tak głowę miał w cieniu.
      Jak widziałam te wszystkie dzieci w polarach to już nie byłam pewna, kto tu
      zwariował wink)
      Myślę że ubrałaś dobrze, a jeżeli u Was był taki upał jak u nas, to nawet
      kocykiem bym nie przykrywała.
      A jeszcze opiszę moje straszne wspomnienie - dzień był mniej więcej taki jak
      wczoraj, słońce grzało a ja widziałam ubraną wiosennie laskę z maluszkiem w
      gondoli. Dziecko w ciepłej czapce, polarowej ciemnej bluzie z długim rękawem i
      przykryte grubym granatowym kocem. Ciekawa jestem co jeszcze miało pod spodem.
      Zgroza.
      • elusia22 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 20.05.07, 08:48
        Kurcze,to ja nie wiem skąd jesteście ale u mnie w mieście wszystkie dzieciaczki
        porozbierane były, widziałam nawet jednego w samym body na ramiączkach. Nie ma
        co sie przejmować innymi mamami niech-o zgozo ubieraja je nawet w kombinezony-
        to tylko o nich świadczy.Lepiej troszke hartować dziecko a nie przegrzewać.Dziś
        będzie zaś taki upał i mój maluszek bedzie sobie hasał w krótkim rekawku i
        spodenkach.Pozdrawiam
        • caline-czka Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 20.05.07, 22:16
          W Wielkopolsce upał był nie z tej ziemi...moja 5,5 miesięczna córka ubrana była
          w bawełniane body z krótkim rękawem i skarpetki i czapeczkę przeciwsłoneczną
          z "patkami" na uszka, do przykrycia kocyk z cieniutkiego polarku, przykryte
          miała tylko nóżki, gdy spała....dziecko miało zarówno kark, nożki jak i rączki
          ciepłe i chyba było mu gorąco, bo co chwilę chciało pić..fakt, że też widziałam
          inne, starsze dzieci w kurtkach, spodniach i butach, proponuję ich matkom ubrać
          się tak samo i wyjść na spacer...PS, dzis znowu upał ponad 25 C i moje dziecko
          jak spało było przykryte tylko pieluszką, ubiór taki sam jak wczoraj.
    • zona757 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 21.05.07, 13:34
      tez w upalny dzien moj maly byl ubrany w body zajechalam do szwagierki,ktorej
      bobas jest 4mies starszy jak moj,i uslyszalam ale cie ta mama porozbierala jak
      do rosolu chyba przesada.osatnio znowoz ona przyjechala do nas.moj dzidzius
      lezal w kojcu w ogrodzie mial t-shirt i spodeneczki a jej ubrany byl w body
      kaftanik jeansowe ogrodniczki z pod ktorych wystawaly grube rajstopki..nic jej
      nie powiedzialam,bo kozda z nas chowa swoje dzieci jak chce.tylko ze ja nie
      mialam dziecka jeszcze chorego,ur sie w grudniu i od 2.tyg zycia co 2 spacyry,a
      ona non stop po lekarzach lata.aaa jeszcze sie beszczelnie zapytyla czy aby
      smaryje malego kremem!!!!!!!!!!!!
      • olaska80 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 21.05.07, 15:12
        Dzisiaj we Wrocławiu jest 30 stopni. Przed południem ok 11 wyszlam z moja
        coreczka (6 mc) na dwor ( mieszkamy w domu i mamy ogrod) ubralam ja w body z
        krotkim rekawkiem skarpetki i kapelusik. Chodzilam z nia po ogrodzie nóżki
        miała ciepłe, kark terz raczki rowniez. PO poludniu ok 14 znowu na chwile
        wyszlysmy na dwor byla ubrana tak samo ale posadzilam ja do wozka spacerowki i
        po 10 min byl krzyk a ona byla cala mokra na pleckach spacerowalysmy kolo
        domku. Wydaje mi sie ze chyba przesada jest ubieranie jakis spodniczek
        ogrodniczek bluzeczek ewentualnie mozna spodenki krotkie. Najwazniejsze jest
        sprawdzanie karku, raczek i nozek jesli sa cieple to chyba nie ma problemu.
        Dodam ze mimo ze coreczka ma 6 mc do tej pory byla raz przeziebiona ( katar i
        kaszel obeszlo sie bez antybiotyków) mam nadzieje ze bedzie tak dalej.smile
        pozdrawiam wszystkie mame i ich bobaski w tak upalny dziensmile
    • padthai Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 21.05.07, 16:29
      a moj 7 tyg maluszek byl tylko w cienkim body smile
    • mg2006 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 22.05.07, 00:37
      Ja bym doradzała więcej wiary w siebie. Mamą jesteś i to Ty decydujesz o tym
      jak ubierasz swoje maleństwo. Ja mojej mamie, która też często ma uwagi
      odnośnie zbyt skąpego ubioru syna w takie dni, proponuję aby włożyła na siebie
      polara, rajstopy i czapkę zimową - i jak się nie spoci przez 15 minut - to ja z
      chęcią ubiorę w dodatkowy sweterek syna.
      • margo_kozak TAK 22.05.07, 06:34
        przegrzewasz dziecko!!!!!! czy myslisz ze jemu jest zimno? po co mu body i na
        to bluzka? Boze jeszcze kocyk!!! nie rozumiem po co matki skarpety nakladaja w
        upal taki jak wczoraj.
        proponuje ci zebys sama sie ubrala tak jak dziecko, nie zapomnij o kocyku.
        ciekawe co powiesz?
        • margo_kozak Re: TAK 22.05.07, 06:37
          dla porownania napisze w co byl ubrany moj 4-ro miesieczniak. TYLKO body!!!!
          bez skarpet i bez czapeczki. spocil sie i tak bardzo.
          • azza4 Re: TAK 22.05.07, 07:30
            Wiecie co?Ja nie mieszkam w Polsce,ale niedlugo sie wybieram do rodziny
            pierwszy raz z moja teraz 2,5 miesieczna corka i widze,ze musze sie przygotowac
            psychicznie bardzo dobrze.Ubieram ja tak jak siebie,bo tak sie zaleca ale
            przede wszystkim tak czuje.Slucham siebie przede wszystkim i obserwuje
            dziecko.W ostatnie kwietniowe upaly fikala w samym body w ogrodzie i nic jej
            jeszcze nie dolegalao.Naprawde kazdy bedzie mi zagladal do wozka i komentowal?
            Czy moze nie jestes przewrazliwiona z tymi spojrzeniami innych ludzi?Wierzyc mi
            sie nie chce,bo jak ja wychodze z mala to czasem ktos czule zajrzy i zapyta czy
            wszystko dobrze ale nigdy nie zwraca uwagi.Jak tak mozna wogole?!!
            • margo_kozak azza 22.05.07, 08:25
              to glownie przewrazliwienie. glownie komentuja ludzie z rodziny. na ulicy
              sporadycznie ktos zajrzy z czystej ciekawosc. mi raz starucha zwrocila uwage
              zebym czapke zalozyla jaskowi, ale powiedzialam jej zeby sama w 30-sto
              stopniowy upal se zalozyla czapke. ja sie glownie spotykam z zyczliwoscia,
              szczegolnie osob starszych. pytaja ile ma i czy zdrowy.
          • morelka80 Moja 6 miesięczna córka 22.05.07, 11:47
            od 3 dni na spacerkach jest też tylko w bodziaku. Bidulce po głowie pot
            spływał sad
    • nekokoneko Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 22.05.07, 11:06
      zuzia w sukience z krótkim rekawkiem i papmersie.
    • kasiu-83 Re: czy robię krzywdę swojemu dziecku? 22.05.07, 11:55
      cześć ja mam Anie w podobnym wieku bo ma 3miesiąće i właśnie śpi sobie w samych
      bodach z długim rękawkiem i skarpetkach tylko że w domu bo na dworze było jej za
      gorąco ja myślę że ten kocyk nawet był nie potrzebny ja boję się brać ją na
      spacer bez czapeczki ale ona na pewno byłaby zadowolona nie przejmuj sie
      przecież dzieciom jest nawet cieplej niż nam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka