izab26 10.07.07, 21:51 Czy ktoś wkładał swoje dziecko do chodzika jeśli tak to od kiedy .Słyszałam różne opinie a w większości że nie powinno się Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justynakw4 Re: Chodzik 10.07.07, 21:57 zaczęliśmy wsadzać syna jak miał 9 miesięcy, najpierw na trochę a potem stopniowo coraz częściej. Teraz juz dobrze stoi trzymając sie czegoś więc uważam że godzinka dziennie lub troszkę więcej nie zaszkodzi dziecku. Też słyszałam różne opinie na temat chodzików, ale jest wiele rzeczy których nie zalecaja-więc Twój wybór pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
crazy310 Re: Chodzik 10.07.07, 22:00 ja kupie i dopiero bede wkładac jak mały skonczy 9miesiecy obecnie ma skonczone 7. Odpowiedz Link Zgłoś
alexhome Re: Chodzik 10.07.07, 22:08 Najlepiej spytać ortopedy.Ja jak byłam z moim maluszkiem to wypisał mi w książeczce zdrowia dziecka co i kiedy maluszek może robić i tak np. siadanie - 6mc,noszenie w nosidełku - 4mc,chodzenie - 9mc... O chodziku wypowiedział sie, że absolutnie.Dziecko ma samoczynnie wykonywać po kolei wszystko co ma do opanowania.Chodzik nadwyręża stawy jeśli będzie się go używać zanim maluszek dobrze stanie na nóżki,a kiedy już sam stanie to po co chodzik...?Wydaje mi się,że nie ma co pomagać naturze kosztem zdrowia maluszka,a i zaoszczędzisz pieniążki na inną rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Chodzik 10.07.07, 22:13 I oczywiście opinia większości Ci nie wystarcza? Musisz dla spokoju swojego sumienia znaleźć opinie na tak i zaczniesz dziecko wkładać do chodzika? Mnie szczerze mówiąc opinia większości daje do myślenia. Szczególnie w kwestii chodzików. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga mhm weźcie tylko pod uwagę 10.07.07, 22:16 to że moja starsza, która ma obecnie lat 7 jest dzieckiem "pochodzikowym" , czyli - posiada skrzywiony kręgosłup, stawia stopy do środka (zła praca mięśni w okresie niemowlęcym). Wady wymagają ciągłych ćwiczeń rehabilitacyjnych i korekty. A córkę moją wkładałam do chodzika właśnie na godzinkę dziennie. Przez dłuuuugi czas nie było widać żadnych wad (oprócz lekkiego ustawiania stóp do środka), teraz wady pogłębiły się, a raczej stały się zauważalne. Aha w zerówce mojej córki 3/4 dzieci uczęszczających na gimnastykę korekcyjną to właśnie dzieci, które więcej lub mniej czasu spędzały w chodziku. Ale wybór należy do was..... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: mhm weźcie tylko pod uwagę 10.07.07, 22:20 Przecież intuicja matki jest na tym forum częściej brana pod uwagę niż opinie lekarzy...... nic to, że autorytety się wypowiadają przeciw chodzikom, że w wielu państwach chodziki są zakazane. Matka wie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: mhm weźcie tylko pod uwagę 10.07.07, 22:32 w Kanadzie np. sprzedaz chodzikow jest zakazana,ale nie tyle ze wzgledu na jego szkodliwosc dla dziecka co ze wzgledu na glupote rodzicow,ktorzy winili chodziki za spadanie dzieci ze schodow czy wylewanie na siebie wrzatku z gotujacych sie czajnikow,bo dziecko sobie podeszlo do bufetu i pociagnelo za kabel.... osobiscie jednak jestem zdania jak Ewa_mama_Jasia,ze chodzik jest raczej zbedna atrakcja dla maluszka... dziecko w odpowiednim czasie nauczy sie wszystkiego... a ze nie widac teraz efektow szkodliwego dzialania nie znaczy,ze ich nie bedzie za 10,20,40 lat... kregoslup mamy jeden i to na cale zycie,wiec nalezy o niego dbac od poczatku... Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: mhm weźcie tylko pod uwagę 10.07.07, 22:55 o to właśnie chodzi! Należy dbać o kręgosłup i prawidłową postawę już od początku. Błędnie myśli ten, kto sądzi, iż wkładanie do chodzika na godzinę dziennie nie szkodzi. Owszem szkodzi, i mam na to wiele przykładów. Np ja - także miałam problem ze stopami , ale dużo w dzieciństwie ćwiczyłam (kursy tańca, klasa sportowa zrobiły swoje). Moja siostra ma wadę postawy, moja siostrzenica - jedno biodro wyżej, w rodzinie męża - sporo dzieci wady postawy. Wszyscy "korzystali" z chodzika. Wady, niezauważalne w okresie dziecięcym, przy mało higienicznym trybie życia dziecka (mało ruchu, zła postawa przy jedzeniu, w szkole, przy oglądaniu telewizji, ślęczenie przy komputerze) pogłębiają się dając widoczny efekt wymagający korekty - takie jest moje zdanie, wynikające z obserwacji dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: Chodzik 10.07.07, 23:11 moja mała stawia lewą nóżkę krzywo, lekarz uważa że to przez chodzik (mimo iż miała go max 20 min dziennie). Niedługo skończy rok i jeszcze sama nie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
cleopatra80 Re: Chodzik 10.07.07, 23:41 cleopatra80 napisała: > JA TEZ JESTEM PRZECIWNA CHODZIKOM I NIE KUPILISCMY TEGO TRADYCYJNEGO,WYBRALISMY > > TROCHE INNA WERSJE MOZE MNIE WYGODNA DLA MAMY ,ALE > MYSLE ZE LEPSZA DLA DZIECKA www.allegro.pl/item212906688_jezdzik_chodzik_2w1_53250_super_jakosc_.html SORKI ALE ZLE WKLEILAM STRONE Odpowiedz Link Zgłoś
jumami Ortopeda mówi NIE 11.07.07, 07:46 Witam! W zeszłym tygodniu byłam z synem 3 mieś na ostatniej kontroli bioderek u ortopedy. Zastrzegł bym w żadnym wypadku nie wsadzała go w przyszłości w chodzik, i by go nie sadzac i nie pomagac chodzic.Wymuszanie takich czynności oraz chodzik działa na jego niekorzyśc...mogą pojawic sie zaburzenia w rozwoju stopy i chodu....np. chodzenie na palcach(po chodziku).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Chodzik 11.07.07, 07:54 Starsze dziecko używało, młodsze też. Zaczęły od ok 7 m-ca, kiedy zaczęły samodzielnie wstawać. Przestały używać w 9 m-cu, bo starsze w tym wieku zaczęło samodzielnie chodzić, a młodsze nauczyło się z niego wychodzić górą, więc musiało sobie potem radzić bez (samo chodzi od 10 m-ca). Nie mają żadnych wad, o których piszą straszący chodzikami i nie zauważyłam, żeby opóźnił ich rozwój ruchowy (wręcz przeciwnie). Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Chodzik 11.07.07, 08:04 bo te wady moga wyjsc dopiero pozniej nawet w doroslym zyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
izab26 Re: Chodzik 11.07.07, 12:18 Dzięki dziewczyny za wasze opinie i chyba zrezygnuję z chodzika tu chodzi o zdrowie dziecka a nie czy szybciej zacznie chodzic nic na siłę Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga mw144 11.07.07, 20:10 imw144 napisała: > Starsze dziecko używało, młodsze też. Zaczęły od ok 7 m-ca, kiedy zaczęły > samodzielnie wstawać. Przestały używać w 9 m-cu, bo starsze w tym wieku zaczęło > > samodzielnie chodzić, a młodsze nauczyło się z niego wychodzić górą, więc > musiało sobie potem radzić bez (samo chodzi od 10 m-ca). Nie mają żadnych wad, > o których piszą straszący chodzikami i nie zauważyłam, żeby opóźnił ich rozwój > ruchowy (wręcz przeciwnie). i tego ci życzę. Jednak skwituję wyświechtanym stwierdzeniem "pożyjemy zobaczymy" Odpowiedz Link Zgłoś
ewas35 Re: Chodzik 11.07.07, 22:07 moja starsza corcia byla w chodziku ale druga 10 m-czna ma tylko chodzik pchacz, nie zakupilam jej normalnego chodzika bo ortopeda zabronil Odpowiedz Link Zgłoś
agata288 Re: zastanawiałam sie nad kupnem... 11.07.07, 22:34 ups... za szybko... ..ale koncząc.. ale gdy poszłam z malenstewem na badania bioderek to na tablicy ogłoszen w poczekalni bylo zdjęcie malucha w chodziku a obok napis: "jesli chcesz zeby biodra i kregosłup twojego dziecka byly sprawne przez całe życie to zrezygnuj z chodzika" i na koniec trzy wykrzykniki. to dało mi do myslenia i wiecej nie pomyslalam o zakupie chodzika. znajome (te ktore wkladaly dzieci do chodzika) mowily mi "kup-bedziesz miala wiecej czasu dla siebie".ale ja nie chce miec wiecej czasu -chce miec zdrowe i sprawne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś