Dodaj do ulubionych

szczepionka???

17.07.07, 19:52
Mam pytanie,jutro ide na szczepienie z synem w 2 mcu zycia,lekarka
powiedziala ze jak chce zeby dziecko mialo jedna szczepionke a nie 3 wklucia
to musze zaplacic 120zl,a kolezanka byla w innej przychodni i miala 1 wklucie
i za darmo,nie chodze do zadnego prywatnego lekarza wiec z jakiej paki mam
placic??
Obserwuj wątek
    • jasmin30 Re: szczepionka??? 17.07.07, 20:09
      Pewnie chodziło jej o to, żebyś wykupiła szczepionkę skojarzoną, na kilka chorób. Wtedy maluch nie będzie kłuty tyle razy. A takie szczepionki niestety są płatne. Ja za 5 w 1 czyli Infanrix IPV HiB płaciłam 98zł.
      • mamusia81 Re: szczepionka??? 17.07.07, 20:15
        a ja za ta sama w przychodni 160 ehh. ceny sa roznesad
    • nulka83 Re: szczepionka??? 17.07.07, 20:18
      moja tez dostała skojarzona 120 zł, i jeszce na zółtaczke darmowa obowiazkowa
      wiec były 2 wkłucia, taka szczepionka( chyba infanrix) jest płatna ,ale mozesz
      zdecydowac sie na panstwowa darmowa ale na mniej chorób bedzie zaszczepione
      dziecko.
      • slonko1335 Re: szczepionka??? 18.07.07, 07:12
        nulka83 napisała:
        ,ale mozesz
        > zdecydowac sie na panstwowa darmowa ale na mniej chorób bedzie zaszczepione
        > dziecko.

a dlaczego niby na mniej chorób?
        • nulka83 Re: szczepionka??? 18.07.07, 09:22
          tak zrozumiałam z kalendarza szczepien, np w 2 miesiacu obowiozkowo i darmowo
          szczepi sie na:błonice, tężec, krztusiec,i WZWb, a szczepionka 5w1 dodatkowo ma
          tez na polio i HiB, no to mi sie wydaje ze wiecej chorób, ale moze ja zle
          zrozumiałam? pozdr
          • slonko1335 Re: szczepionka??? 18.07.07, 09:34
            na polio szczepi się na przełomie 3 i 4 m-ca w 2 miesiącu WZW,DTP i HIB i to
            jest obowiązkowe i bezpłatne w skojarzonych z tego co ja się orientuję choroby
            są te same tylko wkłuć mniej i tyle, no i oczywiście krztusiec jest w formie
            acelularnej w przeciwieństwei do obowiązkowych.
            • nulka83 Re: szczepionka??? 18.07.07, 09:43
              kiedy ja szczepiłam w 2 miesiacu to hib był płatny a polio w płatnych jest 3
              razy plus dawka przypominajaca a w obowiazkowych tylko 2 razy 3/4 i 5 miesiac smile
              • slonko1335 Re: szczepionka??? 18.07.07, 09:49
                fakt polio jest już w 2 miesiącu w skojarzonej ale prawdę mówiąc myślałam że
                nie ma go później podanego a w skojarzonej na przełomie 3/4 też występuje,
                faktycznie wychodzi, że jest 2 razy tylko w obowiązkowych.
    • roma5566 Re: szczepionka??? 17.07.07, 22:26
      to ja jeszcze lepiej bo placilam za szczepionke infanrix hexa 6w1 190zl, dzis
      za nast. (synek ma 3 m-ce) dalam 125zl, a dodatkowo darmowa na
      pneumokoki.rzeczywiscie maluszki maja 1 wklucie i mniej odczuwaja pozniej
      szczepienie
      pozdr.
      • coffinka Gdzie kupiłaś taką tanią? 18.07.07, 16:05
        Ja mam zlecone szczepienie Infanrixem Hexa i mam zamówioną w aptece za 220 zł.
        To dopiero I dawka. Szczepimy tą szczepionką ze względy na przedłużoną
        żółtaczkę (takie mamy zalecenie z poradni hepatologicznej). W jakim mieście
        mieszkasz? a może to jakaś promocja?
        Dzięki
    • lulla1 Re: szczepionka??? 18.07.07, 07:57
      ja trochę na inny temat - nie szczepcie w te upały, jest to niebezpieczne,
      poczekajcie aż się ochłodzi bo mogą byc powikłania.
    • noovaa Re: szczepionka??? 18.07.07, 09:39
      Ja nic nie wykupywałam i moja mała jakoś nie umarła od igieł ... Jak udało mi
      się pisnąć gumową kaczką w odpowiednim momencie (czyli zanim się rozpłakała, ale
      jak już się skrzywiła) to zapominała i nie płakała smile
      • justbe86 Re: szczepionka??? 18.07.07, 11:29
        A ja chcialabym spytac ktora lepsza szczepionka 5 w 1 czy 6 w 1??
    • helmutto Re: szczepionka??? 20.07.07, 01:21
      Na tym forum zostało napisane wiele i sensownie na ten temat. Wnioski:
      1. Niestety zyjemy w panstwie, gdzie - standard w cywilizowanych krajach - u nas
      jest platny w zakresie szczepionek.
      2. Szczepionki w ogóle nie są obowiązkowe. Więc można je sobie darować, nawet te
      pierwsze po porodzie.
      3. Jesli jednak decydujemy sie na szczepionki, to powinny byc to juz nowoczesne.
      Argumenty:
      - Jakosc, jakosc, jakosc.
      - Jedno wklucie (aczkolwiek redukcja ilosci wkluc patrzac na caly okres wynosi
      ok. 50%, wiec bez sensacji!, lecz jednak jest to cos).
      - Mniej powiklan.
      4. Jesli nie ma przeciwskazan, to 6w1, czyli program max.
      5. Kosztuja wprawdzie, lecz sa to sensownie zainwestowane pieniadze. A patrzac
      na koszty zwiazane z dzieckiem globalnie, to suma nieistotna, przy tym trzeba
      pomyslec, ile pieniedzy bez sensu wydaje sie na dziecko w innych zakresach.

Polecam jednak poczytac w innych watkach. Mnie przekonalo to az nadto. Inferix
      Hexa za 155 zł w przychodni. Przeżyjemy. Szczepimy ... jutro! smile

Pozdrowka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka