umam76 12.10.07, 22:58 Jak mierzycie? , jakim termometrem? temperaturę u ruchliwego 1,5 rocznego dzieciaczka a i czy jak się mierzy temperaturę w uchu to coś się odejmuje lub dodaje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: pomiar temperatury 12.10.07, 23:24 Ja mierzę rtęciowym. Biorę dziecko na kolana, odpalam stronę z Boową i Kwalą i oglądamy piosenki. Jak się wyrywa, to mówię, ze wyłączę i jest spokój Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: pomiar temperatury 13.10.07, 11:29 na podczerwień-mam taki fajny brauna wczesniej mialam cyfrowy i też polecam jest tani ok 20zl Odpowiedz Link Zgłoś
jufox Re: pomiar temperatury 13.10.07, 18:29 Mam ten sam problem... W uchu też jest problem bo wetknąć go w tę małą dziurkę nie jest proste i ustawić tak, żeby był wycelowany w bębenek... rany! Efekt pomiaru temperatury jest kompilacją pomiaru ręką, termometrem dousznym (w obu uszach )i rtęciowego. Powinni załączac jakieś tabele Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: pomiar temperatury 13.10.07, 23:31 ale douszny -to dotykasz platka ucha na zewnątrz.Nie wiem jaki masz ale mojego się w nic nie celuje a juz tym bardzie nie w bębenek. dotykam platka ucha na zewnatrz i po 1 sek mam wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
jufox Re: pomiar temperatury 14.10.07, 14:15 No nie, o takim nie słyszałam. Ja ma do-uszny w sensie dosłownym - wtyka się końcówkę do ucha i podczerwienią mierzy temperaturę tzw głęboką na błonie bębenkowej, zresztą jest dosyć popularny. Problem z mierzeniem u małych dzieci jest taki, że niekoniecznie temperatura jest mierzona właśnie na bębenku, bo ciężko jest wycelować. Tyle gwoli wyjaśnienia. Ale mnie zaintrygowałaś - nie wiedziałam, że płatek ucha ma jakieś wartości miernicze, skoro dotyka się płatka ucha, to chyba można i czoła np? Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: pomiar temperatury 14.10.07, 14:59 no wlaśnie-też się zastanawialam. Ponad miesiąc temu szukalam termometru dousznego. na allegro podobno badziewia. Zadzwonilam do szpitala na ujastek aby zapytac o ten co tam uzywają i polecili mi wlaśnie ten braun.Pamiętam ze jak mnie mierzono pielęgniarka dotykala tylko platka ucha nie tak doslownie na zewnatrz ,zaraz obok tej dzurki w uchu -dlatego ku[pilam taki sam. termometrem tym mozna mierzyć również na czole,skroni.Ja przykladam do ucha . Na początku potwierdzalam jeszcze elektronicznym i wyniki byly zawsze takie same.Dlatego pytalam o ten co masz ,bo zdziwilo mnie że są termometry co się celuje nimi w bębenek-i nie twierdzę ze nie ma takich-tylko ja nie spotkalam się z takim jak szukalam dla siebie.Najważniejsze jednak ,żebysmy mialy jak najmniej powodów do mierzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jufox Re: pomiar temperatury 14.10.07, 22:02 Co kraj to obyczaj. Na Żelaznej wtykają w ucho. Ja mam Omron i właśnie nie jestem zadowolona. Czytałam o Braunie ale w necie jest napisane że douszny Braun mierzy właśnie w uchu, nie wspominają o alternatywnych miejscach pomiaru . Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: pomiar temperatury 15.10.07, 08:41 na allegro maja brauna fajny jeden za 200zl a drugi za 400zl poszukaj obejrzyj a kup w aptece Odpowiedz Link Zgłoś