ewelinka2509 22.11.07, 12:09 Syn ma niedowład połowiczny.Jakie można zrobić badania,aby poznać przyczynę niedowładu?Nadmienię iż usg przeciemiączkowego nie da się zrobić,poniważ ciemiączko zarosło w 6 miesiącu(teraz ma 9 miesięcy).Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biala110 Re: Niedowład połowiczny 22.11.07, 13:51 Zaznaczam że nie jestem lekarzem. Jak oglądałam program "mamo to ja" to czas zarostu całkowitego ciemiaczka to 18 m-c. Może byc wczesniej i to nie jest patologią pod warunkiem że z dzieckiem sie nic nie dzieje. Moim zdaniem to u Twojego dziecka stało się za szybko i może główka jest za mała w stosunku do mózgu i nastepuje ucisk. Ile podawałaś wit. D3 i gdzie był lekarz pediatra? Odpowiedz Link Zgłoś
biala110 Re: Niedowład połowiczny 22.11.07, 13:56 www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,188 Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka2509 Re: Niedowład połowiczny 22.11.07, 20:05 Głowa syna rośnie na szwach,obwód głowy jest w porządku.Od tamtej pory co miesiąc głowa rośnie centymetr w obwodzie.Witaminy D3 nie dajemy od chwili ,gdy skończył 2,5miesiąca.W tej chwili również nie podaję witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
kobraluca Re: Niedowład połowiczny 22.11.07, 21:16 najwazniejsze to jak najszybciej wybrac sie do neurologa, on zdecyduje jakie badania sa konieczne. Moj synek ma miesiac, w drugim dniu zycia mial drgawki, po wykonaniu badan okazalo sie,ze mial wylew. Poki co wyglada na bardzo zdrowe dziecko,ale jednym z mozliwych objawow w przyszlosci moze byc wlasnie niedowlad polowiczny. Mozliwe,ze uda nam sie go uniknac, zaczelismy juz rehabilitacje. Jednym z badan zaleconych przez lekarza bedzie na pewno MRI, bardzo prawdopodobne ze twoj synek rowniez mial wylew. Wazne,zebys szybko udala sie do lekarza, nie zwlekaj Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka2509 Re: Niedowład połowiczny 23.11.07, 08:34 O to chodzi ,że my chodzimy do neurologa co miesiąc na kontrolę od chwili,gdy Kuba skończył 4 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna515 Re: Niedowład połowiczny 23.11.07, 09:53 i neurolog nie zlecil zadnych badan? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka2509 Re: Niedowład połowiczny 23.11.07, 18:16 Neurolog nie zlecił żadnych badań.A jak powiedziałam o usg przez ciemię,to Kuba miał już zarośnięte ciemię.Rehabilitantki są zdziwione,że neurolog nie zlecił badań.W poniedziałek idę z synem do innego neurologa prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Możliwe jest USG przez szwy 24.11.07, 11:14 Zależy na ile są szerokie. Moja córka ma prawie rok i szwy szerokie i widoczne. Ale tego się nie dowiesz jak nie spytasz lekarza. Idź do innego! Odpowiedz Link Zgłoś
miko_mama Re: Niedowład połowiczny 23.11.07, 14:12 ewelinko jeśli jesteście pod opieką neurologa, to lekarz powinien decydować jakie badania są konieczne. Ja może tylko powiem jakie moje dziecko miało zlecone badania (to samo rozpoznanie) : USG przez ciemię, EEG, Tomografia głowy. Jednak powtórzę:to neurolog powinien decydować o tym. My tych badań nie wykonaliśmy, poszliśmy do innego neurologa, który nam odradził robienie tych badań. czy znasz forum rehabilitacja dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
cathinka76 Re: Niedowład połowiczny 23.11.07, 22:28 Ewelinko, jesli jestes z Warszawy lub okolic to polecam ci swietnego neurologa dzieciecego dr. Kuczynski z Centrum Zdrowia Dziecka. Daj znac na maila to podam namiary na niego. Pisz pawlikm@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś