olamaj29 12.12.07, 10:37 Z czego zrobić inchalację przy mokrym odrywającym się kaszlu.Ipo drugie jak ją zrobić 6 miesięcznemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agraffka_2 Re: Inchalacja 12.12.07, 15:24 Ja mam olejek olbas oil. Nalewam do kubeczka lub nawet garnka ciepłej wody ( nie może być gorąca) i wkrapiam tam 3 kropelki olejku. Kładę synka na udach głową w dół, garnek lub kubek kładę na podłodze pod nim i w tym czasie też go oklepuję. Czasami biorę go sobie na kolana i trzymam kubek przed nim żeby wdychał. Bardzo tego nie lubi i z reguły jest krzyk po chwili. Synek ma 6,5 mies i zapalenie oskrzeli.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: Inchalacja 13.12.07, 00:47 Inhalacje lepiej robić przez samo "h" Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
agraffka_2 paniwaz 13.12.07, 08:39 Po co zaraz te uszczypliwości? Przecież to nie międzynarodowy test ortograficzny. Widocznie dla autorki postu ważniejsze było zadanie pytania a nie zastanawianie sie nad ortografia. Więcej radości życzę bo tylko ludzi bardzo sfrustrowanych stać na zbedne złośliwości.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: paniwaz 13.12.07, 09:04 Droga agraffko_2! Małe sprostowanie - nie "ludzi bardzo sfrustrowanych" a po prostu osób, dla których ortografia i interpunkcja to chleb powszedni jak chodzenie w pionie i jedzenie łyżką. Z resztą wywodu zgadzam się w zupełności. Pozdrawiam bezbłędnie. Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
olamaj29 Re: paniwaz 13.12.07, 09:02 Dziękuję bardzo mi pani pomogła poprostu nie wyobrażałam sobie dalszego życia bez znajomości pisowni tego wyrazu !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: paniwaz 13.12.07, 09:15 Jestem przekonana, że na zawsze zapamięta Pani właściwą pisownię "inhalacji" po doświadczeniach z tym wątkiem i moim jadem. Czyżby to nie była pomoc? Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
olamaj29 Re: paniwaz 13.12.07, 09:46 Kobieto mam w domu troje chorych od trzech tygodni dzieci , u najmłodszej nie widać poprawy i nie wiem czy nie wylądujemy na święta w szpitalu , a ty wylatujesz mi z zasadami ortografii??!!Naprawde najmniej mnie interesuje mnie w tym momencie jak się pisze to czy tamto chce tylko pomóc mojemu dziecku. A ty jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to lepiej się zamknij. Odpowiedz Link Zgłoś
agraffka_2 Re: Inchalacja 13.12.07, 11:17 Forum Niemowlę jest po to, by każdym mógł zadać nurtujące go pytanie i uzyskać odpowiedź. Wątpie, by każdy z nas na co dzień używał słów typu "inhalacja" i niekoniecznie musi wiedzieć jak to się pisze. Akurat na tym forum liczy się treśc tego co jest pisane a nie jak. Nie chcę się wdawać niepotrzebnie w słowne utarczki, ale może paniwaz powinna zmienic forum? Coś może w stylu: "Trudne wyrazy i zasadność zastosowania w nich zasad ortografii"? Wtedy Pani ego w niczym nie ucierpi a może się zdarzyć, że nawet zostanie Pani doceniona. Pozdrawiam cieplutko a wąż niech schowa jadek do kieszeni Monika Odpowiedz Link Zgłoś
joanna515 Re: Inchalacja 13.12.07, 12:17 My jesteśmy w trakcie zakupu nebulizatora- inhalator elektryczny, wlewasz lekarstwo, przykładasz tylko maskę do twarzy dziecka i się inhaluje. To chyba najprostszy sposób na niemowlę. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Inchalacja 13.12.07, 13:07 Ja mam inhalator elektryczny, tłokowy. Nazywa się to nebulizatorem. Gdy mały ma katar podaję mu 1 ml soli fizjologicznej i 8 kropli berodualu. Gdy ma kaszel to sól jak wyżej i 1 ml mucosolvanu. Gdy ma kaszel i katar to te wszystkie 3 składniki. Olejek olbas jest na katar a nie na kaszel. Inhalacja z użyciem gorącej wody jest długa, a przy pomocy nebulizatora trwa ok 4 minut. Sprawdza sie rewelacyjnie nie tylko u syna, ale również u mnie i męża. Mały ostatnio miał zapalenie oskrzeli i obyło się bez antybiotyków. Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Inhalacja 13.12.07, 14:13 Popieram przedmówczynię! Polecam z całego serca inhalator z nebulizatorem. Jeśli masz 3-kę dzieci to prędzej czy później na pewno ci sie przyda. Przy wszelkich schorzeniach górnych dróg oddechowych jest rewelacyjny i idealnie sprawdza się przy małych dzieciach. Mojemy synkowi, który przedszedł już i zapalenie płuc i zapalenie oskrzeli bardzo pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia2 Re: Inhalacja 13.12.07, 14:26 Moja córka przy zapaleniu oskrzeli miała inhalacje z nebulizatora : mieszanka soli fizjologicznej, Ventolinu i Pulmikortu. Wszystko na receptę ale bardzo tanie (są to leki za złotówkę). A nebulizator wypożyczyłam z przychodni - Medycyna Rodzinna , ale może inne pzychodnie też pożyczają. Fakt nie widzę sposobu by zrobić ihalacje małemyu dziecku inaczej niż nebulizatorem (przykładasz mu maseczkę do budzi i trzba go czymś zająć , ponosić w tym czasie, alebo założyć mu na główkę na jkiś sznureczek czy gumeczkę (tylko nie za ciasno) i odwrócić jego uwagę. Albo taki sposób: zagotować preparaty do inhalacji w garnku z wodą i siedzieć na kolanach z dzieckim w zamkniętej kuchni przy tej kuchence z gotującą wodą (moim zdaniem Oilbas dobry tażkże na kaszel bo ma właściwości odkażąjące górnych dróg oddechowych a nie tylko nosa, ale może podrażnić oczka) Zdrowia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
black_kasia123 Re: Inhalacja 14.12.07, 09:00 mamalesia2 napisała: > Moja córka przy zapaleniu oskrzeli miała inhalacje z nebulizatora : mieszanka s > oli fizjologicznej, Ventolinu i Pulmikortu. Wszystko na receptę ale bardzo tani > e (są to leki za złotówkę). Pulimkort kosztuje złotówkę tylko wtedy jeśli przepisywany jest przy chorobach przewlekłych. Ja ostatnio płaciłam za Pulmicort ok. 90 złotych. Poza tym zgadzam się że nalepiej nabyć inhalator i w ten sposób robić inhalacje Odpowiedz Link Zgłoś
olamaj29 Re: Inchalacja 13.12.07, 17:13 Dziewczyny moze być taki www.allegro.pl/item282169703_akcesoria_inhalator_a_2maski_nebulizator_ustnik.html Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Inchalacja 14.12.07, 00:08 To nie jest inhalator, tylko akcesoria do niego (2 maski, aspirator do leków i wężyk). Ja za swój zapłaciłam 150 zł. Zobacz np taki: www.allegro.pl/item278721221_a100_nebulizator_inhalator_36m_gw_kurier_gratis_fv.html Odpowiedz Link Zgłoś