gabbib 04.02.08, 12:40 Mam dwumiesięczną córeczkę i słyszałam już dużo opinii z mojego środowiska, że codziennie, dwa razy w tygodniu. W końcu sama nie wiem jak najlepiej jest dla mojego dziecka. Jak Wy często kąpiecie swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: jak często kąpać 04.02.08, 12:50 Codziennie (w miarę możliwości) - dla rytuału, dla przyjemności, bo moi panowie lubią, bo to stały punkt programu w ciągu dnia i dziecko (zwłaszcza niemowlaczek) dostaje komunikat, że potem jest spanie. W codziennych kąpielach niekorzystna może być ilość kosmetyków. Innych "niekorzyści" chyba nie ma Ale przecież nie trzeba dziecka atakować w codziennej kąpieli niewiadomo jakimi mydłami, płynami itp. itd. bo wiadomo, że w piachu się nie bawiło Nie napinam się, jak widzę, że na twarz padają, albo ja padam na twarz, albo goście są... to sobie odpuszczam kąpanie. Ale preferuję kąpiel rytualną codzienną Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: jak często kąpać 04.02.08, 19:05 u nas dokładnie tak samo!!!podpisuje sie pod odpowiedzia betty Odpowiedz Link Zgłoś
anna.adamczyk1 Re: jak często kąpać 05.02.08, 11:17 i tak samo u nas.. grunt to rutyna Odpowiedz Link Zgłoś
ulla-74 Re: jak często kąpać 04.02.08, 16:03 podobnie jak poprzedniczka staram się codziennie, mała bardzo lubi ale jeśli z jakiś względów nie mogę nie ma tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: jak często kąpać 04.02.08, 18:08 Zasadniczo codziennie wieczorem, bo chodzi raczej o tę przyjemność i rytuał. Ale moja córeczka jak była malutka i miała wysuszoną skórę to lekarka zaleciła kąpiele co drugi dzień. Teraz już kąpiemy się codziennie, ale zdarza się że idziemy spać bez kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmik_1 Re: jak często kąpać 06.02.08, 09:14 u nas codziennie. mala to uwielbia, wiec nie chce odbierac jej przyjemnosci. no a potem spanko - rytuał. Odpowiedz Link Zgłoś
anka3110 Re: jak często kąpać 04.02.08, 18:35 ja swoją małą do 3,5 miesiąca kąpałam codziennie, potem w zimę, co drugi dzień (w te dni była myta wacikami z wodą i mydełkiem) , a potem pielęgnacja jak przy kąpaniu, są różne szkoły na temat kąpania.Teraz bliżej wiosny znów zamierzam kąpac codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_no Re: jak często kąpać 04.02.08, 18:44 u nas co drugi dzień. Na początku położna nam tak poradziła i jakoś już tak zostało. Mały nie jest entuzjastą kąpieli więc specjalna przyjemność nas nie motywuje. Ale jak widzę, że się bardzo spoci, to kąpę codziennie. A Szymek ma niecałe pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: jak często kąpać 04.02.08, 18:53 U nas co drugi dzień kąpiel ale mycie pupy pod bieżącą wodą jest za każdym razem przy zmianie pieluszki. Rączki, buźka częściej ale to normalne bo je, czyli cała buzia i łapki brudne po każdych degustacjach Odpowiedz Link Zgłoś
nullik Re: jak często kąpać 05.02.08, 07:47 Kąpię synka codziennie. Kąpiel sprawia mu wielką przyjemność. Nie widzę powodu, żeby mu tej przyjemności odmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kashiraa Re: jak często kąpać 05.02.08, 09:41 uwazam, ze codzienna kapiel jest bardzo wazna, maluszek oddycha powierzchnia calego ciala, poci sie, ulewa, caly dzien lezy w pampersie ... która z nas by po takim dniu nie chciala zanurzyc sie w wannie z ciepla woda Odpowiedz Link Zgłoś
mechanik77 Re: jak często kąpać 05.02.08, 10:40 kąpiemy codziennie o tej samej porze (19.30), chyba, ze coś wypadnie np.goście to nie kąpiemy Odpowiedz Link Zgłoś
mania805 Re: jak często kąpać 05.02.08, 10:45 Codziennie, bo Mała kąpiel uwielbia (gorzej z wychodzeniem z wody, ale to inna sprawa). Czasami odpuszczamy jak wracamy póżniej do domu np. z imienin, ale wtedy mokrym ręcznikiem myję Małej bużkę, szyjkę, rączki. Odpowiedz Link Zgłoś
izasiemce Re: jak często kąpać 05.02.08, 10:48 Kąpię synka codziennie. Skończył 9 miesiecy i nie chorował nie ma alergi, wiec nie widze powodu aby kąpac go rzadziej. Moj synek bardzo lubi kapiele, ale nie trwaja one długo. Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: jak często kąpać 05.02.08, 11:40 Od zawsze codziennie wieczorem.Mała ma 9 miesiecy.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: jak często kąpać 05.02.08, 13:27 Codzinnie oczywiscie,to rytuał -mała wie,że zaraz będzie spala,więc sie wycisza po kąpieli.Ma 8 miesięcy. Zresztą ja też się kąpie codziennie))) Odpowiedz Link Zgłoś
renia.w.2 Re: jak często kąpać 05.02.08, 14:52 codzienna kąpiel ma taką zaletę,że dziecko przyzwyczaja się do takiego rytmu,moja zawsze po kąpieli dostaje butle i od razu zasypia na całą noc Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: jak często kąpać 06.02.08, 00:06 co drugi dzień. częstsze źle znosiła jego skórka. Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Re: jak często kąpać 06.02.08, 01:21 Dwa razy w tygodniu, w lecie troche czesciej. Corcia ma bardzo sucha skore i nie chce jej jeszcze bardziej wysuszac. Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: jak często kąpać 06.02.08, 13:23 MAx. 2 x w tygodniu ( zalecenie naszy pediatrow). jak sie uleje podmywam wilgotnym reczniczkiem pod szyja. Pupe podmywam przy zmianie pampersow. Nie chce wysuszac skory dziecku. A chodzi pomimo tego pachnacy i czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: jak często kąpać 06.02.08, 13:28 Kapiel codziennie i to obowiazkowo-dla malej i dla nas to straszna frajda i niemalze rytual))A jak zrobi kupke po pachy to i dwa razy dziennie)) Odpowiedz Link Zgłoś
lusiaa1111 Re: jak często kąpać 06.02.08, 17:19 Ja kąpie codziennie od początku,to dla dziecka ważny element dnia! Olek to kocha i nigdy nie było problemu z wodą czy zalanym oczkiem. Teraz ma 6 mies i wie,że po kąpieli będzie kasza,przytulanki i spanko. A na suchą skórę polecam balsam dla niemowląt. Polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: jak często kąpać 06.02.08, 19:36 Balsam, a pozniej inne paskudztwa Osobiscie uzywam oliwek z migdalow (do masazu dziecka). Nie potrzebuje go "sztucznie" nawilzac jakimis balsamami w tym wieku (poczekajmy do 30-tki) tylko dlatego, ze codziennym "moczeniem" dzieciaka wysuszam mu nie potrzebnie skore. Kazda z matek uwaza sama co jest dobre dla swojego baby, ja osobiscie nie popieram tego codziennego "rytualu" kapieli, dziecko to nie ryba. Przytulanki i karmienie jest sprawa jasna i nie tylko przed nocka. Odpowiedz Link Zgłoś
lusiaa1111 Re: jak często kąpać 07.02.08, 15:50 Po całym dniu miło wziąć prysznic czy kapiel w wannie,prawda?Mięśnie się rozlużniają,wyciszamy się i łatwiej nam zasnąć.Z dzieckiem jest tak samo,a jeśli sprawia mu to frajdę to dlaczego mam odbierać tę przyjemność? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jak często kąpać 07.02.08, 16:18 z tym wysuszaniem skóry dziecku to chyba lekka przesada..ja swoich synów oliwkowałam tylko w pierwszym kwartale życia (takich kosmetyków jak teraz, balsamów itd. nie było)a kąpałam codziennie do kiedy potrzebowali mojej pomocy czy nadzoru..teraz są dorośli robią to sami, w upały potrafili i 4 x wpaśc pod prysznic, szczególnie kiedy sie przepocili po wysiłku fizycznym. Oczywiście bywały odstepstwa kiedy np.późno skądś wracaliśmy ale wtedy było chociaż porządne mycie..i tak jak sobie nie odmawiam codziennej kąpieli tak nie odmówiłabym tego dziecku..szczególnie kiedy dla niego to przyjemnośc i część codziennego rytuału Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jak często kąpać 07.02.08, 16:23 ps. oczywiscie są dzieci, które mają problemy skórne i kąpiel moze nie być wskazana, ale to juz ustala dermatolog lub pediatra..mój pierworodny miał problemy skórne zaraz po porodzie (złaziła jak z węża), ale pediatra wręcz zalecała kąpiele z dodatkiem parafiny i obfite oliwkowanie po.. Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: jak często kąpać 07.02.08, 21:32 no moj maly , teraz, zima sie ani nie poci, czy brudzi (6miesiecy to jeszcze czyscioszek), wiec codzienna kapiel ze wzgledu na czystosc nie jest konieczna, rowniez zasypia spokojnie bez kapieli, jest pogodnym dzieckiem, nie musze go wyciszac. Ale moze dzieciom bardziej nie spokojnym to pomaga. W sumie kazda z nas zna najlepiej swoje maluchy i robi jak chce, jedno jest pewne: codzinnie kapac nie trzeba, ale jak kto chce, mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jak często kąpać 07.02.08, 23:27 ja swoje w tym wieku wykładałam juz na kocyk na dywanie..zaczynało sie pełzanie i raczkowanie..pozatym od 4-go miesiąca "swędziały" ząbki i w "moich czasach" zamiast gryzaczka dziecio dostawało wysuszona porzadnie skórke chleba lub obrany i pozbawiony ziaren kawałek kiszonego ogórka..Wyobrażasz sobie jak małe po tym wygladały...bez porządnego "prania" ani rusz... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna515 Re: jak często kąpać 07.02.08, 22:11 codziennie, tak jak wszyscy domownicy Odpowiedz Link Zgłoś
pracuch Re: jak często kąpać 16.04.08, 21:30 Wtedy gdy jest brudne albo przepocone, a najczęściej szyjkę Odpowiedz Link Zgłoś
ja_i_niki Re: jak często kąpać 16.04.08, 21:37 codziennie, mała uwielbia się pluskać, nie stosujemy żadnych oliwek czy balsamów tylko żel do mycia ciała i włosów nivea baby, fajna rzecz, polecam, lekko natłuszcza juz w kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: jak często kąpać 16.04.08, 22:17 Moja za 1,5 tyg skończy rok i kąpie ją codziennie wieczorem! Odpowiedz Link Zgłoś
24lena [...] 16.04.08, 22:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fammpirella stanowczo codziennie 16.04.08, 22:59 jest mocz, kupa, mimo ze czysci sie na biezaco to nic tak nie odsiwezy i nie zmyje bakterii jak kapiel. moja córcia nie byla wykapana 1 raz.. 1 dnia w domu po porodzie. my czlowieki myjemy sie codziennie, dziecko czlowiekiem po dwakroc (cyt. za Kazikiem) Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: stanowczo codziennie 17.04.08, 07:30 Corka kąpana jest codziennie.Tez miala przesuszona skore,bo jest alergikiem.Uzywalam kosmetykow dla dzieci z AZS (balsam do ciala i emulsje do mycia-bez dodatku mdla).Skora bardzo szybko sie goiła i byla gladka.I pamietam ze w szpitalu tez dzieci byly kapane kazdego wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś