gruszki0 26.02.08, 14:35 czy podajecie 11 msc dziecku ta witamine?? jaka dawka i czy można kupic bez recepty??same o tym pomyslałyscie czy lekarz zalecił? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwiawenta Re: cebion multi 26.02.08, 14:40 mi zalecił lekarz, podaje od 2msc życia po 5 kropli do roku, po ukonczeniu roku po 7, kupisz je bez recepty, buteleczka kosztuje koło 15zł i starcza na 2msc, warto je podawać , ja podaje i córka odpukać prawie wogle nie choruje, może dzieki własnie tym witaminą. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: cebion multi 26.02.08, 14:41 ta multiwitamina jest bez recepty, zawiera 11 witamin. Stosuje sie ja dla dzieci do 1. roku zycia w ilosci 3-5 kropli/dobe. Poniewaz zawiera wit. D3 i byc moze podajesz juz inne preparaty z wit. D3, sugerowalabym spytac lekarza o to, czy powinnas podawac ja dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: cebion multi 26.02.08, 14:42 o przepraszam, nie 11, a 7 witamin: A, D3, E, C, B1, B2, B6. Odpowiedz Link Zgłoś
gruszki0 Re: cebion multi 26.02.08, 14:58 podaje vigantol ale oczywiście jak bym podawała cebion to vigantol odstawie.Niestety mój lekarz jest beznadziejny lekcewzrzy takie pytania dlatego pytam czy na własna reke witaminy moge podac mała jest tylko na piersi mało je innych dodatkowych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: cebion multi 26.02.08, 15:01 w jakiej ilosci podajesz vigantol? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawenta Re: cebion multi 26.02.08, 15:03 myśle że możesz i to bez obaw, to fakt że lekarze tak juz mają, moja mi te witaminy zaleciła, a szwagierce jej lekarka juz nie ze wystarczy witamina c, a co do tego co zauważyła poprzedniczka, cebion multi faktycznie zawiera witamine d3 dlatego podając d3 osobno prócz cebionu pilnuj zeby była to tylko jedna kropelka nie wiecej.a tak mozesz podawac bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gruszki0 Re: cebion multi 26.02.08, 15:05 1 podaje ale właśnie zalezy mi żeby wzmocnić mała bo ostatnio prawie nic nie je jadła już dodatkowe rzeczy teraz ma okres odmowy a tu wiosna idzie chciałam ja wzmocnić dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: cebion multi 26.02.08, 15:17 lekarzem nie jestem, ale skoro w vigantolu jest duzo wieksze stezenie D3 niz w cebionie multi, to za duzo na pewno nie dasz, dajac 3-5 kropli. Pytanie tylko, czy nie bedzie za malo... A moze zamiast tej multiwitaminy podaj dziecku wit. C... Odpowiedz Link Zgłoś
gruszki0 Re: cebion multi 26.02.08, 15:07 A w jakim wieku masz maluszka i czy karmisz piersią?? nie wiem czy to ma znaczenie przy podawaniu witamin Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: cebion multi 26.02.08, 15:23 moja corka ma 9,5 miesiaca i karmie bebilonem pepti. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: cebion multi 26.02.08, 15:22 sylwia, piszesz o jednoczesnym podawaniu obu lekow. Dziewczyna pisze, ze podaje tylko 1x1 krople vigantolu. Jesli tak zrobimy, to zwiekszysz dawke wit. D3, a to moze byc niebezpieczne dla dziecka. Moj pediatra przestregal przed jakimikolwiek zmianami na wlasna reke w przypadku dawki wit. D3. Przepisal nam devikap 1x1 krople (troche mniejsze stezenie D3 niz w vigantolu). Jesli kapnely nam na lyzeczke 2 krople, to kazal albo pominac nastepna dawke, albo odmierzac od nowa tylko 1 krople. Odpowiedz Link Zgłoś
daria3101 Re: cebion multi 26.02.08, 15:27 Na wizycie w trzecim tygodniu życia mojego syna, pediatra przepisał receptę zarówno na vigantol jak i na cebion multi i jeszcze wit.K. Podaje te witaminy jednocześnie: 1 kropelkę wit. D, 3 kropelki cebion multi raz dziennie. Na kolejnych wizytach potwierdzono dawki tych witamin. Karmie piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: cebion multi 27.02.08, 11:15 jak widac, co lekarz, to inna decyzja... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: cebion multi 26.02.08, 15:26 córka ma 15 msc, codziennie podaję cebion multi ok. 7 kropel, do tego podaję wit. d3 jedną kroplę, a jak mi się wkropią dwie na drugi dzien nie daję Odpowiedz Link Zgłoś
moonnika1 Re: cebion multi 27.02.08, 17:42 Nie musisz podawac cebion multi - jak karmisz piersi to dziecko dostaje z twoim mlekiem wszystkie niezbedne witaminy! Odpowiedz Link Zgłoś