luleczek111 04.08.08, 10:50 Witam,u mnie w ogródku rośnie przepiękny duży cis, obawiam się, że jak dziecko zacznie biegać zainteresuje się czerwoniutkimi owocami. Jak myślicie,czy wyciąćto świństwo, czy może macie jakieśinne pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: cis w ogrodzie 04.08.08, 10:56 my tez mamy cis w ogrodzie. Pilnuje corki, gdy bawi sie w ogrodzie, nie zostawiam jej nigdy samej, bez nadzoru. Na razie nie interesuje sie cisem. Wycinac go nie mam zamiaru. tu troche na temat groznych roslin ogrodowych: www.edziecko.pl/male_dziecko/1,79339,2161287.html?as=1&ias=2&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: cis w ogrodzie 04.08.08, 11:51 W zeszłym roku jak były czerwone śliczne kulki na krzaku musiałam pilnować na każdym kroku, bo były bardzo atrakcyjne. Myślałam nawet o ich oberwaniu, ale ta ilość... Jak opadły problem się rozwiązał, bo samo drzewo było ani atrakcyjne ani trujace. W tym roku kulki trochę nęcą, ale Młody już wie, że ich się nie je, bo są trujące. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: cis w ogrodzie 04.08.08, 15:25 Lepiej pilnować niż wycinać. Moja córka jak miała półtora roku zeżarła ślimaka - ledwie go jej z paszczy wydłubałam, cis wytniesz a jak nie będziesz pilnować to ci zeżre coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: cis w ogrodzie 04.08.08, 15:28 U mnie rosnie pare ponad 40-to letnich cisow.Od poczatku tlumaczylam synowi ze czerowne kulki sa bee,choc jest knabrny i zywy nie zezarl nigdy i zawsze kazdemu tlumaczyl ze truja.No,ale pilnowac trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
kasia79a Re: cis w ogrodzie 04.08.08, 15:35 lepiej pilnuj dzieciaczka - nie dostaniesz łatwo zgody na wycinkę cisa, bo to cenny gatunek ozdobny, jak wytniesz bez zezwolenia to zapłacisz potężną karę. Poza tym czerwona osnówka jest jadalna i całkiem smaczna, trująca silnie jest tylko pestka... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: cis w ogrodzie 04.08.08, 20:55 Możesz zrobić płotek z siatki do wysokości dziecka. W przyszłym roku pewnie będzie można go już zdjąć, maluch będzie już rozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś