jbasko 19.08.08, 11:54 synuś ma 6 dni,mial po nocy zalepione oczko żółtą wydzieliną, teraz jak śpi też mu wychodzi, czy mozna to przemywać rumiankiem? co jest przyczyną takiego zalepionego oczka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
golfstrom Re: zalepione oczko 19.08.08, 12:53 Hej, ja przemywałam przegotowaną schłodzoną wodą (nie całkiem zimną, ale też nie wrzątkiem Po prostu organizm sie oczyszcza. Jak naszemu wyczysciło sie jedno oko, to drugie zaczęło ropieć. Nie pamiętam ile to dokładnie trwało, ale jak miał miesiąc to juz dawno było po kłopocie. Zaczęłabym się martwić, gdyby oko sie nie wyczyściło po miesiącu. W przeciwnym wypadku uważam, że to normalne. tylko trzeba przemywać. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom PS 19.08.08, 13:16 Uwaga techniczna - przemywa się od wewnętrznego do zewnętrznego kącika oka. Po każdym przetarciu oka zalecia się użycie nowego wacika, inaczej to co zostało zebrane podczas przemywania może dostać się z powrotem do oka. Ja co prawda uważam, że co chwila nowy wacik to lekka przesada, więc przecierałam jedną stroną wacika, potem drugą i brałam nowy Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciuszek Re: zalepione oczko 19.08.08, 12:59 Nasz pediatra poleca przemywanie rumiankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ba.deutschland Re: zalepione oczko 19.08.08, 13:17 moze miec zatkany kanalik lzowy. Przemywaj wiele razy w ciagu dnia sola fizjologiczna. Rumianek moze powodowac podraznienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bbacha Re: zalepione oczko 19.08.08, 13:29 to dość normalne u dzieci, szczególnie noworodków, które jeszcze nie produkują łez. Ja wkraplałam synkowi sól fizjologiczną do spojówki i ścierałam to co wyplynęło. moja babcia również mi powiedziała, że dziecku trzeba zakraplać oczko mlekiem prosto z piersi. ponieważ u nas to dość długo trwało-spróbowałam. po kilku dniach było po problemie, ale nie wiem co pomogło- sól czy mleko ja natomiast przemywałam oczka od zewnetrznego kącika do noska, tak mi powiedziała położna. później jak miał juz 2 miesiące to przemywałam rumiankiem, ale wcześniej to ryzyko, bo może być uczulone maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: zalepione oczko 19.08.08, 15:33 mnie pediatra przy wypisie powiedziała ,ze moja mała ma takie oczko ze względu na kropelki jakie dostaje niemowlę po urodzeniu.mojej rumianek pomaga lepiej niż woda.do okulisty należy się wybrać tylko jeśli zauważy się ,że wydzieliny jest wyjątkowo dużo ,ale jest to raczej normalne zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś