dg2604 19.09.08, 11:06 Po czym poznać,że dziecko ma "napięcie mięśniowe"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
celestynka.3 Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 11:20 u mojego maleństwa obiawiało się to tym że cały czas przekręcał główkę w jedną stronę i pomagało odwrócenie uwagi w przeciwną stronę, leżąc na brzuszku podnosił główkę do góry bokiem skierowaną w tę stronę w którą spoglądał leżąc na pleckach. Czasami objawia się to non stop zaciśniętymi piąstkami, prężeniem nóżek przy płaczu. Najlepiej poczytaj o tym w jakiś zródłach, dużo można znaleźć artykułów w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 11:40 Napięcie mięśniowe to ma każde dziecko Problem się pojawia, gdy jest wzmożone (wtedy dziecko się pręży, odgina główkę do tyłu, jest takie "spięte) lub obniżone (dziecko jest wiotkie, leje się przez ręce, w pozycji na brzuchu nie trzyma głowy). Preferowanie jednej strony ciała (wspomniane odwracanie główki w jedną stronę) to raczej objaw asymetrii, która czasem towarzyszy problemom z napięciem, ale jest też typowa dla wielu dzieci i często niegroźna (dzieci z niej wyrastają bądź wymagają tylko niewielkiego wsparcia). To są bardzo BARDZO ogólne opisy. Wiele zależy też od wieku dziecka. Jeśli masz jakiekolwiek obawy, poradź się lekarza, nie próbuj diagnozować dziecka sama, bo dopatrzysz się samych nieprawidłowości. A skąd w ogóle zaisteresowanie tematem? Coś Cię martwi? Odpowiedz Link Zgłoś
dg2604 Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 21:27 tak,martwi mnie...bo wszystkie te opisane objawy moja dzidzia ma...denerwuje sie tylko dlatego,ze moja pediatra nie widzi zadnego problemu.prosilam ja o skierowanie,ale ona twierdzi ze nic sie nie dzieje...nie chce sie doszukiwac roznych schorzen,ale lekarz widzi dziecko tylko przez chwilke,a ja szukam miedzy innymi powodu dlaczego moje dziecko nie za bardzo spi w nocy.cos jej przeszkadza,budzi sie,cwiczy,robi wlasnie taki mostek.wiem,ze lekarz to lekarz,ale przeciez tyle jest takich przypadkow,kiedy lekarze sie myla...np.mojej kolezanki dzidzius mial krzywice i dwoch lekarzy tego nie wykrylo! a przeciez to podstawowe badanie ciemiaczka wyklucza lub stwierdza ta chorobe...sama nie wiem.nie chce panikowac,ale z drugiej strony jezeli to zeczywiscie wnm,to chcialabym zaczac te cwiczenia.no nic pojde poprostu prywatnie do neurologa i tyle.dziekuje za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dg2604 Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 21:30 sorki za blad "zeczywiscie" RZ-gdzies rrrrrr zgubilam... Odpowiedz Link Zgłoś
ceyranaa Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 12:55 celestynka idealnie to opisała my mamy wzmozone napiecie miesniowe i wlasnie tak sie objawia jak pisze celestynka ps jezdzimy na Bobath Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 13:05 Ja też się zastanawiałam jak to jest z tym napięciem ale nikt mi nie umie odpowiedzieć.Tu jest opisany nasz problem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=84451853 Odpowiedz Link Zgłoś
asta79 Do ceyranaa 19.09.08, 15:58 Hej! W końcu znalazłam kogoś kto rehabilituje dziecko ta metodą My zaczęlismy w tym tygodniu, wiec dopiero początek. A Ty? Jak rezultaty? Chętnie poczytam, jak to u innych dzieci...no i chętnie poznam ich mamy Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: Do ceyranaa 19.09.08, 16:18 Mój synek był rehabilitowany vojtą i bobathem. Vojta nieprzyjemna i dziecko protestuje, bobath łagodniejszy i o ile dziecko pozytywnie usposobione w danym momncie (nie głodne, nie śpiące...) to obywało się bez protestów. Co do skutecznści, to trudno mi się wypowiadać - syn miał rehabilitację mieszaną, ćwiczenia z obu szkół. Po miesiącu ogromne postępy Nie wymaga już bezwzględnie rehabilitacji, co najwyżej pewnego wspomagania - klucha jest i gimnastyka mu nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
celestynka.3 Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 13:14 My do 6 miesiąca życia maluszka ćwiczyliśmy metodą Vojty. Ćwiczenia są koszmarne ale przynoszą skutek. Mały zaczął raczkować jak miał 10 miesięcy a teraz ma rok i już prawie samodzielnie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sheep1982 Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 14:04 Moja cora tez ma wzmożone napięcie mięśniowe i też ćwiczymy vojte.Bolesne ale naprawde pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
korusiar Re: Napięcie mięśniowe 19.09.08, 17:13 Zuzia, 5,5 m-ca, wzmożone napięcie mięśniowe w górnej i obniżone w dolnej części ciała plus asymetria. Od 3 m-cy rehabilitowana metodą Vojty w Manus Medica w W-wie. Jest duża poprawa Odpowiedz Link Zgłoś