1.nina 29.09.08, 08:50 Prosze powiedzcie mi jak to jest, ze mam przed soba trzy siatki centylowe ( obwód glówki ) i kazda jest inna, na kazdej syn ma inny centyl. O co w tym chodzi, jak tu nie zwariowac???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roneczka Re: Siatka centylowa 29.09.08, 20:21 Podobno są starsze i nowsze;)) Siatki centylowe tworzy sie raz na 20 bodajże lat. fajna stronka: www.siatkicentylowe.pl ale tam nie dostrzegłam centyli na obwód główki(( Jak korzystam z siatek centylowych w książeczce zdrowia małego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Siatka centylowa 30.09.08, 10:01 Siatki centylowe tworzy się na podstawie jakiejś konkretnej populacji dzieci w jakimś konkretnym momencie. Np. w mojej książeczce są siatki zrobione przez Inst. Matki i Dziecka w 1999 na podstawie dzieci warszawskich. Dlatego np. siatki są zwykle zawyżone dla dzieci piersiowych, bo większość populacji jest karmiona sztucznie albo mieszanie, a nie tylko piersią. A waga i krzywe centylowe u piersiowych kształtują się (statystycznie) inaczej. Dobre sa siatki Swiatowej Organizacji Zdrowia (WHO), zrobioną na podstawie danych z różnych krajów (nie wszystkich) z każdego kontynentu. Są polecane dla wszystkich dzieci ze wszystkich krajów, niezależnie od rasy, środowiska itp, i opracowane na podstawie dzieci matek zdrowych, przestrzegających zaleceń, żyjących w dobrych warunkach. Tak że nie jest to czysta statystyka, tylko jakby wzorzec. Tutaj centyle obwodu głowy dla chłopców: (ang.) www.who.int/childgrowth/standards/second_set/cht_hcfa_boys_p_0_5.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaewa Re: Siatka centylowa 30.09.08, 11:11 Sprawdzilam te siatki i tez na kazdej z nich, wychodzi inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś