sylwi_a_15 18.11.08, 16:20 cześć,czy Wasze dzieci chodzi mi głównie o noworodki chętnie unoszą główkę leżąc na brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoszyn Re: unoszeie główki noworodka 18.11.08, 16:23 Mój syn (7 tyg) unosi główkę praktycznie od urodzenia, teraz trzyma ją całkiem sztywno (jak go trzymam pionowo do gory nie muszę jej podtrzymywać). Natomiast mój pierwszy syn (teraz ma 3 lata) długo nie chciał podnosić głowki, chyba jak miał 3 miesiące to zaczął. ale miał też znacznie większą głowę (do dziś mu zostało hihi). więc jest to chyba sprawa indywidualna każdego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aldonakatarzyna Re: unoszeie główki noworodka 18.11.08, 16:43 noworodki nie unosza glowki lezac na brzuszku, opieraja ja na policzku Odpowiedz Link Zgłoś
muszka1980 Re: unoszeie główki noworodka 18.11.08, 17:11 a skąd ta teoria że "noworodki nie unosza glowki lezac na brzuszku, opieraja ja na policzku" ??? Moja córka już 2 dni po urodzeniu unosiła główkę i trzymała kikla sekund, potem przekręcała na drugi bok. Jak miała ok miesiąca już trzymała ją prosto Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: unoszeie główki noworodka 18.11.08, 17:13 Moja tez od urodzenia potrafiła na krótko głowę podnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
aldonakatarzyna Re: unoszeie główki noworodka 18.11.08, 17:38 to nie teoria a fakt neurologiczny, mowa o swiezo narodzonych jak unosza to moze byc napiecie wzmozone karku Odpowiedz Link Zgłoś
tanoshii Re: unoszeie główki noworodka 18.11.08, 18:19 Mój synek unosił od urodzenia (tzn od jakiegoś 4 dnia, jak go po raz pierwszy położyłam na brzuszku) i nie był to żaden problem neurologiczny. Zdrowy jak rydz. Po prostu silny. Odpowiedz Link Zgłoś
rybkaplum4 Re: unoszeie główki noworodka 20.11.08, 16:33 moja corcia obecnie 4 miesiace bardzo chetnie lezy na brzuszku ale ja juz od 1 dnia ja bardzo czesto kladlam i dlatego teraz jest bardzo silna i wszyscy w rodzinie sie dziwili jak mala miala niecaly miesiac a potrafila utrzymac glowke ok minuty teraz jest to ok 10 min jak babel lezy z zadartym lebkiem dopiero jak juz nie ma sily jej podniesc to przewracam ja na plecki Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: unoszeie główki noworodka 20.11.08, 16:36 Moja juz 5 miesiecy i na brzuszku chetnie(5 min.)lezy od jakis 2 tygodni.Do 3 miesica nie chciala w ogole lezec,a pozniej walczylam o KAZDA SEKUNDE Odpowiedz Link Zgłoś
wikkka6 Re: unoszeie główki noworodka 20.11.08, 16:45 Moja corcia na poczatku najczesciej lezac na brzuszku opierala glowke o raczke.Teraz ma niecale 2 miesiace i slicznie do gory podnosi glowke.Wszystko w swoim czasieJak bedziesz kladla czesto dziecko na brzuszku szybko nabierze tej umiejetnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin80 Re: unoszeie główki noworodka 20.11.08, 19:48 Mój synek od urodzenia robi to bardo chętnie,teraz już długo trzyma główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
lavia78 Re: unoszeie główki noworodka 20.11.08, 19:51 mój podnosi wysoko tylko na chwilke na poczatku chwiała mu się a teraz ma coraz sztywniejsza tylko że jak jest głodny to zamiast podnosic ssie rączke i tylko nieraz ja podnosi zeby za chwilke znowu ssac ma 10 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
yrenka84 Re: unoszeie główki noworodka 20.11.08, 20:57 Moja półtoramiesięczna córa unosi główkę praktycznie od ok 4 tygodnia, a teraz potrafi utrzymać ją nawet przez kilkanaście sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: unoszeie główki noworodka 21.11.08, 08:22 dośc chętnie tak na około 30 s ale teraz ma 17 tyg i dopiero teraz robi to baaaaaardzo chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: unoszeie główki noworodka 22.11.08, 01:03 Tak. Córcia ładnie trzymała główkę i unosiła od początku leżąc na brzuchu na bardzo długo. Czasami główka jej opadała. Synek od urodzenia trzymał głowę sztywno i nigdy mu nie asekurowałam. Moje dzieciaki są bardzo silne i duże, oboje przy porodzie ponad 4 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena23 Re: unoszeie główki noworodka 22.11.08, 21:22 no co tam dźwiganie główki droga scarle_t lepiej się pochwal że twoje dzieci w wieku 1 m pełzałyaaa i mówiły mając dwa dni boska jesteś pisz mi tak jeszcze bo świetnie mi humor poprawiasz Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: unoszeie główki noworodka 25.11.08, 23:00 Chyba masz obsesje na moim punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena23 Re: Scarlet_s 27.11.08, 16:14 nie nie mam, po prostu strasznie Cię nie lubię bo znam)aaa rozumiem Twoje nudne życie cię wciągnęło i przytłoczyło że postanowiłaś je sobie ubarwić obsesyjnie chora jesteś Ty kobieto) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Scarlet_s 27.11.08, 17:42 dlaczego nudne? nudne jest dla ciebie zajmowanie się ukochanymi dzieciakami? wspólczuję skąd mnie znasz? masz odwagę się ujawnić? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiol81 Re: Scarlet_s 27.11.08, 18:44 No właśnie ja piszę o Tobieto Ty masz tak nudne życie i musisz je sobie ubarwiać...jakiś czas temu napisałaś tu ze znajomi Ci nie wierzą jak się chwalisz ze Twoje dzieciaki to geniusze- przyczyna jest prosta, bo jeśli dziecko jest genialne to to widać prawda i nie trzeba się przed znajomymi chwalić,a skoro znajomi nie widzą geniuszu w Twoich dzieciach więc się nie dziw ze nie wierzą Tobie, wierzą własnym oczom i odczuciom. Moje życie i moje dzieci nie są nudne, ale to co Ty wypisujesz na forach potwierdza to co zauważyłam od dawna...nudzisz się i ubarwiasz swoje życie, robisz z siebie kogoś kim nie jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Scarlet_s 27.11.08, 18:48 uspokoiłam się-jednak mnie nie znasz, bo kto mnie zna, to widzi jak jest i ja nic opowiadać nie muszę Odpowiedz Link Zgłoś
kasiol81 Re: Scarlet_s 27.11.08, 18:54 I tu się mylisz mam przytoczyć cytaty jak to znajomi Was źle traktują Odpowiedz Link Zgłoś
kasiol81 Re: Scarlet_s 27.11.08, 18:54 T po co opowiadasz brednie na forum ze znajomi Wam nie wierzą może linka z tym tekstem Ci podesłać? Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Scarlet_s 28.11.08, 09:36 znajomi to nas znają, więc wiedzą jak jest a ludzie np na placu zabaw często nie wierzą, że mały ma tylko 2 latka Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Scarlet_s 27.11.08, 17:44 słowo "obsesyjnie" pasuje raczej do ciebie, ale ja nie zamierzam ci dokuczać (tak jak ty to robisz) mogę ci tylko współczuć Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Scarlet 28.11.08, 13:15 Scarlet ja też kojarzę twoje posty i wiesz w niektóre można by jeszcze uwierzyć ale niekóre są mocno przesadzone, aż za. Musisz uważać, bo wątpię by ktoś uwierzył, że twoje dziecko czy jakiekolwiek inne trzymało sztywno głowę tuż po urodzeniu. Jest to po prostu fizjologicznie niemożliwe. Ja cię nie znam, nie wiem coś chcesz udowodnić czy pokazać ale naprawdę w cuda mało kto wierzy. Przystopuj trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Scarlet 28.11.08, 15:58 Ależ nie musisz wierzyć. Jednak widziałam tu kiedyś post o tym, że dziecko trzyma główkę sztywno już po urodzeniu, więc nie jest to chyba taka rzadkość w którą aż nie da się wierzyć. Nasza lekarka też nie widziała w tym nic dziwnego, jednak wysłała nas do neurologa, żeby sprawdzić, czy nie ma zwiększonego napięcia mięśniowego. Tak trudno uwierzyć, że dziecko, które urodziło się z wagą 4630 g jest bardzo silne? Miał też od razu brązowe oczy, wierzysz? Wiem, że mój mały jest wyjątkowy pod względem szybkości rozwoju, ale czy to naprawdę aż tak nieamowite, że nie można w to uwierzyć? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwi_a_15 Re: unoszeie główki noworodka 23.11.08, 21:50 cześć,kładę mojego synka od ostatniego mojego postu i..... umie chłopak podnosić główkę,już ma kilka filmików podnosi na kilka,kilkanaście sekund nawet czasem na ok minutki hiiiiiii, kładę go kilka razy dziennie na trochę bo się denerwuje jak jest za długo. Ale jesteśmy z mężem strasznie z niego dumni. hi, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
picpic nie lubi leżeć na brzuchu 28.11.08, 12:51 My mamy problem, bo mój szkrab nie lubi leżeć na brzuchu. Po paru sekundach już się denerwuje. Jak można przekonać ją do leżenia,czy kłaść mimo to-trochę to bez sensu bo jak zaczyna płakać to nie w głowie jej próby podnoszenia główki... czy któraś też miała taki problem? Córcia ma 8 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwi_a_15 Re: nie lubi leżeć na brzuchu 28.11.08, 13:42 wiesz u nas też maluszek nie chce podnosić główki ale kładę go kilka razy dziennie na chwile tzn do tej chwili aż zacznie się denerwować jak zaczyna to go biorę na rączki lun przewracam na plecki. Ale w tym czasie jak leży na brzuszku to kilka razy podniesie główkę.Dla mnie chociaż to wystarczy. Zawsze o tyle więcej niż jakby w ogóle miał nie podnosić . u nas wytrzymuje tak jak napisałam różnie kilka,kilkanaście czasem rzadko ok minutki tak sobie trzyma Szymonek nasz ma 6 tyg. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś