budziefix 02.11.03, 11:04 Kiedy można posadzić dziecko w fotelik samochodowy. Nasz Maciusiek ma już 2 miesiące i zastanawiamy się czy możemy posadzić go w foteliku zamiast przewozić go w niewygodnej gondoli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kssia Re: Kiedy fotlik samochodowy 02.11.03, 11:21 Dziecka nie wolno przewozić samochodem w gondoli. Fotelik samochodowy jest obowiązkowy i to od urodzenia. Mysmy przywieźli naszą córkę ze szpitala w foteliku Maxi cosi ze specjalna wkładka dla noworodków. Maluch przez pierwsze ok 3 miesiące nie powinien przebywać w nim dłużej niż 2 godziny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pisiomek Re: Kiedy fotlik samochodowy 02.11.03, 12:29 Teoretycznie sa gondole wyposazone w pas przytrzymujacy maluszka ale nie wiem co na to kodeks drogowy. Nasza mala od urodzenia wozona byla (i jest nadal, ma 7 mcy) w foteliku maxi cosi tylem do kierunku jazdy. Jak byla malutka to zaraz po wlozeniu do fotelika usypiala wiec chyba wygodnie jej bylo . Odpowiedz Link Zgłoś
dorota1974kr Re: Kiedy fotlik samochodowy 04.11.03, 18:30 Dzidziusia mozna wozic w foteliku od urodzenia. W Anglii nie wypuszcza matki z dzieckiem ze szpitala jesli nie ma fotelika. Nie wolno i nie bezpiecznie jest przewozic dziecko w gondoli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex98 Re: Kiedy fotlik samochodowy 02.11.03, 15:57 Moja coreczka ma 4msc.ijuz po wyjsciu ze szpitala byla przewozona w foteliku samochodowym z reduktorem dla noworodkow.Jezdzi tylem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu ;ale kiedy jechalismy z francji do polski 2000km cala droge jechala w gondoli przypietej pasami na tylnim siedzeniu.W gondoli tez byly dodatkowe pesy,ale na codzien nie jest to wygodne bo nawet w duzym samochodzie jest malo miejsca.Tak wiec mozecie juz zaras zakupic fotelik odpowiedni dla wieku dziecka.POZDRAWIAM alex PS.Tylem do kierunku jazdy do 9 kg malca!Jesli chcecie przewozic z przodu wylaczcie poduszke powietrzna!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jarwlos Re: Kiedy fotlik samochodowy 02.11.03, 19:11 A moze ktos mi powie jak mam przewiezc dziecko ze szpitala do domu jak nie mam samochodu. Taksówkarze chyba nie maja obowiazku miec takiego fotelika na stanie. I czy jest sens kupowania tylko na taka okazje fotelika?? Odpowiedz Link Zgłoś
pisiomek Re: Kiedy fotlik samochodowy 02.11.03, 20:19 Art 39 kodeksu drogowego: 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. Z tego moim zdaniem wynika, ze w taksówce foteliki nie obowiazuja i chyba mozna dziecko na rekach trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: Kiedy fotlik samochodowy 03.11.03, 10:40 Na pewno nie opłaca się kupowac fotelika tylko po to by przewieżć dziecko ze spzitala do domu!!! Po pierwsze w taksówkach nie ma tego obowiązku a po drugie słyszałam, że niektóre mają foteliki. Niestety nie pamiętam w ktorym zrzeszeniu. Ale zamawiając taxi mozna się zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazacharska Re: Kiedy fotlik samochodowy 02.11.03, 19:23 O ile sie orientuje, w Polsce nie wolno przewozic dziecka w gondoli, tylko w foteliku, wiec macie szczescie ze was policja nie zlapala ))) Maja w foteliku jezdzi od urodzenia, odkad skonczyla 4 dni wiec spokojnie mozecie kupowac fotelik. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: Kiedy fotlik samochodowy 03.11.03, 16:14 A jaka jest najniższa waga fotelika, ktory może tez służyc za nosidełka maluszka? Oczywiście pytam dla orientacji i zakładając, że niska waga fotelika nadal zapewnia mu bezpieczenstwo np w przypadku wypadku samochodowego. Szukam nosidelka ktore bede wstanie wnosic wraz z dzidzia na 4te pietro bez windy sama. Renia Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mm Re: Kiedy fotlik samochodowy 03.11.03, 16:51 najlżesze są już foteliki ważące około 2,5 kg zresztą najcięższe chyba 3,5 więc prawie żadna różnica ale i tak jak dziecko będzie ważyło 7-8 kg (mój 3 miesięczniak tyle waży) to noszenie w takim nosidełku jest męczące ręka boli od dzwigania a że już nie wspomnę że zapiąć maluszka o tej wadze ubranego w kombinezon w pasy w foteliku 0-13 kg czy 0-9 kg - nie sposób my przy 1 dziecku od razu kupilismy 0-18 kg (urodzone w zimie więc od razu z wieloma warstwami ciuszków) teraz synek urodził się w sieprniu i kupiliśmy 0-13 kg a po 2 miesiącach było jużi za ciężko i jemu niewygodnie więc spokojnie jeździ nam młody basza w 0-18 kg i jest szczęśliwy że go ani pasy nei uwierają ani mu nie jest za ciasno pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
alex98 Re: Kiedy fotlik samochodowy 03.11.03, 17:18 Waga foteliko-nosidelek zalezy chyba od firmy,ale generalnie nie przekracza 3kg Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Kiedy fotlik samochodowy 04.11.03, 16:05 Nasze dzieci juz od pirwszych tygodni jezdziły w foteliku(takim od 0-13 kg). Gdy miały niecałe 3 miesiące siedziały w nich także w ciągu dnia w domu. Konsultowaliśmy się w tej sprawie z pediatrą i stwierdził, że to nie zaszkodzi dziecku i z kręgosłupem będzie wszystko o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: Kiedy fotlik samochodowy 04.11.03, 16:17 dziekuje bardzo za Wasze odpowiedzi. Wyglada na to, ze to bedzie i tak dla mnie bardzo ciezko... A od kiedy moge stosowac nosidelko dla dzidzi? Oczywiscie dobre nosidelko, odpowiednio wyprofilowane na glowke itp? Renia + 21 tygodniowy chłopczyk (15.03.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
alex98 Re: Kiedy fotlik samochodowy 04.11.03, 21:48 Nosidelko mozesz juz stosowac(nawet lepiej jak dzidza jest mala i lekka). Polecam BABY BJoRN!!!Mozesz nosic dziecko przodem i tylem do siebie do tego regulujesz szelki do swoich ramion i do wzrostu dziecka. alex Odpowiedz Link Zgłoś