camej_13 09.02.09, 17:39 Dziewczyny, jak to jest z moczem uszek. Słyszy się aby tylko podczas kąpieli nie zamoczyć uszek = zapalenie ucha. A na basenie z kolei jest to nieuniknione. Synek ma 4 miesiące. Jak to u Was jest podczas kąpieli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agar2208 Re: moczenie uszek 09.02.09, 17:45 Kapiąc synka, pomimo starań i tak woda dostaje się do uszka. Ma bujną czupryne i nie da sie jej umyć bez postania sie wody do uszu. Po kąpieli wycieram mu je pałeczką ( oczywiście z wierzchu) Jak był malutki to miałam schize na tym punkcie, teraz juz odpusciłam. Nie miał nigdy zapalenia ucha Odpowiedz Link Zgłoś
olo-79 Re: moczenie uszek 09.02.09, 17:57 Laryngolog twierdził że woda która dostaje się do ucha nie powoduje zapalenia ucha Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: moczenie uszek 09.02.09, 18:13 Zapalenie ucha bierze się z infekcji gardła, tylko i wyłącznie. Z zewnątrz zakażenie jest niemożliwe, ucho środkeowe osłania błona bębenkowa. Od wody można dostać co najwyżej zapalenia przewodu słuchowego, ale to zupełnie inna choroba- związana najczęściej ze źle oczyszczanym basenem lub jeziorem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: moczenie uszek 09.02.09, 18:19 zalewam mojej corce notorycznie uszy od 10 mies. (no moze pierwsze 2 miesiace bylam ostrozniejsza a ona jeszcze nie szalala tak po wanience). Uszy wycieram i ma sie dobrze. No i oczywiscie po kapieli nie wychodze na spacer na mroz tylko idziemy spac. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: moczenie uszek 09.02.09, 18:38 od kiedy młodego kąpiemy "normalnie" w wanience, czyli po odpadnięciu kikuta (miał z jakieś 3 tygodnie) mocze mu uszy za każdym razem. Nigdy nie chorował na zapalenie ucha czy inne choroby, ma już 13 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia a jak niby je umyc bez moczenia ? 09.02.09, 18:37 przeciez jakos trzeba, nie? potem sie je suszy, o ile w domu nie szaleją wichury a twoje dziecko nie jest mną nic mu nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
wulab Re: moczenie uszek 09.02.09, 21:59 No cóż, notorycznie zalewam wodą uszy mojej córeczki 9 m-cy właściwe od urodzenia, po kąpieli wycieram ręcznikiem, nigdy nie miała zapalenia ucha.U starszej 8 lat było tak samo,też nie miała problemów z uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: moczenie uszek 09.02.09, 22:25 A ten durnowaty mit nadal pokutuje Już zostało wyjasnione,że zap.ucha NIE jest od moczenia ich w czasie kąpieli. Przeciez dziecko 9 mies.żyje w środowisku li tylko wyłącznie WODNYM!! Skąd to sie bierze? NORMALNIE mocz uszy w czasie kąpieli,nie odpadną przecież. Dokładnie tylko wysuszyć uszy i tyle. Od noworodka moczyłam synom uszy w kąpeli i.......zyją zdrowi Odpowiedz Link Zgłoś
izat7307 Re: moczenie uszek 09.02.09, 23:23 też moczyłam uszy od początku Zdrowy i ma się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś