Dodaj do ulubionych

Skok rozwojowy

02.12.03, 15:22
Ostatnio przeczytałam w fachowej literaturze dotyczącej oczywiście rozwoju
dziecka o tzw. skoku rozwojowym. Podobno ma on miejsce w 3 i 6 tygodniu życia
dziecka oraz w 3 miesiącu. Czy któraś z mam mogłaby wytłumaczyć mi określenie
3 miesiąca? Czy chodzi tu o cały miesiąc, jeden tydzień z tego miesiąca?. I
tak w ogóle co się wtedy dzieje?. Kasia
Obserwuj wątek
    • kubbik1 Re: Skok rozwojowy 02.12.03, 15:42
      hej
      mnie sie wydaje ze to chodzi o tzw faze szybkiego wzrostu ja sie tez z czyms
      takim spotkalam i faktycvznie u mojej corci w 3 a potem w 6 tygodniu wystapila
      ta faza i polegalo to na tym ze przez jakis 3 dni wisiala non stop przy cycku po
      prostu byla glodna w dzien jadla co pol godziny co 45 minut a nocy jak przespala
      1,5 godziny na raz to bylo swieto bo tez non stop jadla... ja juz zaczynalam
      watpic czy aby nie mam za malo okarmu ale polozna mnie uspokoila ze dzieci
      wlasnie w tym okresie tak maja i zeby po prostu przystawiac dziecko na zadanie i
      sam ajkos sie wszystko unormuje i faktycznie tak bylo
      natomiast jezeli chodzi o 3 miesiac to jakos przeszlo bez wiekszych szalenst
      jedzeniowych ze strony corci i jakos nie wisiala caly czas przy cycku...
      no a jezeli chodzi o rozwoj to mam wrazenie ze szalone tempo rozwoju przypadlo u
      mojej majki na piaty miesiac z dnia na dzein dziecko umie cos nowego
      przedwczoraj np jeszcze upadal przy siedzeniu a wczoraj po prostu po posadzeniu
      siedziala sobie dzielnie chyba z pol godziny i ogromnie protestowala kiedy ja
      chcielismy polozyc, to samo z innymi rzeczami po prostu dziecko nabralo
      szalonego tempa rozwoju no i wszystka ja interesuje...

no dobra ale sie rozpisalam pozdraiwma

magda mama mai
    • osmag Re: Skok rozwojowy 02.12.03, 21:46
      Chodzi tu o szybka faze wzrostu. Mnie uczono, ze mamy 3 takie okresy: 6 mis, 7
      lat i dojzewanie
    • aktaga Re: Skok rozwojowy 03.12.03, 22:58
      To okresy wzmozonego wzrostu. Dzieciaczki jedza wiecej i takze czesciej, do tego
      moga wiecej spac. Wypadaja one okolo 3 i 6 tygodni i okolo 3 m-cy. Moze to byc
      przesuniete troche w czasie. Jak bedziesz miec wrazenie, ze dzidzius tylko je,
      je i je, i moze duzo spi do tego, to to na pewno to smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka