Dodaj do ulubionych

książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej

07.05.09, 10:33
Chciałabym poznać opinie na temat tej książki. Jest ostatnio bardzo
reklamowana w tv, natomiast Agnieszka Górniakowska dla mnie jest mało
wiarygodna jako "ekspert" w tej dziedzinie. Zastanawiam się czy warto kupić tę
książkę?
Obserwuj wątek
    • elzbieta_1983 Re: książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej 07.05.09, 11:48
      to może Zawitkowskiego sobie kup, fajna i płytka jestsmile Ja kobiety nie znam
      nawet ze słyszenia a w sprawie maluchów jakoś tak wolę autorytety znane, choć
      pewnie i oni popełniają błędysad
    • asiula1987 Re: książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej 07.05.09, 12:30
      ja dopiero niedlugo bede miec ta ksiazke, kolezanka ma pozyczyc podobno fajna,
      ale to zalezy kto czego szuka
    • filipianka Re: książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej 07.05.09, 12:41
      takich "ekspertów" na zasadzie <poradnik pisany przez matkę dla matek> będzie coraz więcej bo wszak wśród gwiazd też mamy baby boom

książki nie widziałam, ale cóż może w niej być? na 240 stronach pewnie masa zdjęć produktów gerber oraz porady czego nie jeść w ciąży oraz na wypadek alergii u dziecka
      wątpię by było tam racjonalne porady typu - kawa w ciąży nie szkodzi o ile nie jest to 5 filiżanek espresso, jeśli w rodzinie nie ma przypadków alergii to nie ma potrzeby karmiąc piersią jeść gotowanego indyka, marchewki i wody wyłącznie, itp

https://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify26/022.gifhttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/be/ba/abgl/ACUi7yH1BMxC5dvjCX.jpg<- emama upgrade
      • modespia Re: książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej 07.05.09, 13:46
        Książkę Zawitkowskiego kupiłam jeszcze jak byłam w ciąży wink i szczerze polecam
        smile co do książki Górniakowskiej to mam obawy właśnie z tego względu, że nie jest
        ona ani autorytetem, ani ekspertem żywieniu dzieci
    • peresia Re: książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej 07.05.09, 13:36
      Wczoraj w TVN Style Górniakowska wespół z Dorota Zawadzką rozmawiały
      na temat złego odżywiania dzieci przy okazji promując książkę.
      Jako główny błąd żywieniowy, który wymieniła Zawadzka, i której
      Górniakowska ochoczo przytaknęła było gotowanie przez mamusie zup na
      kościach, co grozi otyłością big_grin.
      O tym, żeby unikać cukru w diecie dziecka i ograniczać soki - żadnej
      Ameryki nie odkryła.
      Poza tym Zawadzka, ktora sama ma problem z nadwagą reklamuje dla
      dzieci ohydną, naszpikowaną chemią margarynę.
      • elzbieta_1983 peresia 07.05.09, 14:45
        co z tym Twoim smokiem? po co się klika? tongue_out
        • peresia Re: peresia 07.05.09, 15:50
          Eee, no sorki, muszę go zlikwidować, bo juz urósł wink
    • wilkasia Re: książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej 03.05.14, 10:45
      Każdej znajomej mi mamie polecam z całą odpowiedzialnością tę książkę. Mnie też ją kiedyś poleciła moja przyjaciółka, gdy byłam świeżo upieczoną mamą. Nie znałam autorki, ale przejrzałam książkę i od razu mi się spodobała; przejrzysta i konkretna- rozdziały podzielone według kategorii: warzywa, owoce, mięso ryby, tłuszcze, kasze, przekąski, itd. dzięki czemu łatwo odnaleźć szybko interesujący cię temat i sprawdzić informację. Co do autorki- to dziennikarka, która od lat interesuje się tematem zdrowego żywienia, prowadziła program o odżywianiu niemowląt i małych dzieci na TVN Style, przy konsultacji sztabu ludzi od żywienia. Treść książki też jest pod nadzorem specjalistów z zakresu żywienia; między innymi doktor nauk żywieniowych z Instytutu Zdrowia Dziecka w Warszawie dr inż.Anny Stolarczyk. Mnie to przekonuje co do merytorycznej zawartości książki- sama pewnie nie byłabym w stanie zrobić tak rzetelnego rozeznana jak zrobiła to autorka prowadząc program i pisząc tę książkę. Zamiast grzęznąć w nawale informacji internetowych - nierzadko wykluczających się nawzajem- mam wszystko w formie przejrzystego zestawienia dzięki pani Górniakowskiej.
      Znalazłam tam wiele cennych informacji, nie mając wcześniej pojęcia od czego zacząć rozszerzanie diety dziecka po karmieniu piersią, na co zwracać uwagę przy zakupie produktów dla malucha i jak przygotować zdrowy posiłek bez straty cennych witamin i składników mineralnych. Dowiedziałam się między innymi, że warto, by pierwszym produktem po mleku matki nie był owoc ale warzywo- dynia czy marchewka bo łatwo przyzwyczaić dziecko do słodyczy owoców i możemy mieć trudniej z przyzwyczajeniem do niezbędnych mu warzyw. Nauczyłam się jak ważne są urozmaicone posiłki, woda na której są przygotowane, wprowadzanie żółtka do przecierów i wzbogacanie ich dobrej jakości tłuszczem. O tym wszystkim nie wiedziałam. Zostałam przestrzeżona by jak najdłużej omijać sól i cukier w diecie dziecka, składniki których nie potrzebuje i które mu szkodzą. Uzmysłowiłam sobie jak ważne są pierwsze trzy życia dziecka nie tylko emocjonalnie ( o czym już wiedziałam), ale i żywieniowo i jak to, co zaproponujemy naszemu dziecku w tym czasie wpłynie na jego nawyki żywieniowe na całe życie a co za tym idzie na jego zdrowie. Kiedy miałam jakieś wątpliwości- mogłam łatwo sięgnąć do książki, by na przykład upewnić się, że mogę już śmiało wprowadzić jakiś produkt do diety mojego synka a inny jak np. ryby powinnam podawać przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zatem książka ta pomogła mi od początku dobrze przygotować się do mądrego i zdrowego odżywiania mojego dziś już 2,5-letniego synka, dzięki czemu bez problemu "wsuwa" wszystkie warzywa- fasolkę szparagową, szpinak, brukselkę czy brokułu bez potrzeby przemycania ich. Nie mam problemu z niejadkiem, dziecko spragnione pije niesłodzoną wodę czy rumianek a inne mamy często z zazdrością patrzą jak zajada się zupą jarzynową, podczas gdy ich dzieci odmawiają przyjmowania większości ciepłych posiłków zapychając się danio i jajkiem niespodzianką. A tu wiele zależy od nas samych- rodziców- i tego z sukcesem nauczyła mnie ta książka. Nawet ja i mąż tez przy okazji zmieniliśmy nasze podejście do tematu jedzenia- mniej solimy, bardziej zwracamy uwagę na składniki produktów, wprowadziliśmy więcej produktów pełnoziarnistych (makarony, brązowy ryż), rzadziej jemy czerwone mięso, częściej drób, ryby, kasze.
      Zatem POLECAM z całą siłą - dla mnie ta książka to biblia żywieniowa do której sięgam po dziś.
    • monocle Re: książka Zdrowy start Agnieszki Górniakowskiej 03.05.14, 12:28
      Zdrowy start dla dziecka w zakresie żywienia to przede wszystkim karmienie piersią smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka