Dodaj do ulubionych

krew w kupce u niemowląt

27.08.09, 15:45
Mój synek ma obecnie 2 miesiące. W 5 tygodniu życia z powodu krwi w
kupie wylądowaalismy w szpitalu. Wszystkie badania były ok. Po 3
dniach - bez zmiany mojej diety problem znikł i udalismy sie do
domu.W 7 tygodniu sytuacja się powtórzyła, udalismy się wiec do
gastrologa i alergologa, który to wskazał alergię pokarmową (karmię
wyłącznie piersią).Pomimo rygorystycznej diety (chleb z chudą
wędliną, witaminy Falvit mama i wapno- tylko), nie ma poprawy. 3
kupki są ok, jedna z krwią. Mały miał robiony: posiew kału, posiew
moczu, usg brzuszka, próby wątrobowe. Przybiera pięknie na wadze,
doskonale się rozwija i rośnie. Ale krew jest. Kupki są lużne ale z
dużym parciem. W poniedziałek idziemy do chirurga dziecięcego - tak
na wszelki wypadek. Lekarze mówią, że czas odstawić małego od piersi
i że "medycyna się kończy". Brak mi punktu zaczepienia. Co mogę
jeszcze zrobić?Od poniedziałku muszę mu podawać żelazo - spadła mu
hemoglobina. Aktualnie małemu podaję: Dicoflor 30,kwas foliowy, wit
B6, wit B12,Cyclonamine i węglan wapnia strącony. sad
Obserwuj wątek
    • nadzieja78 Re: krew w kupce u niemowląt 27.08.09, 17:09
      My mamy podobna sytuacje. Witaminy K nie mowili ci zeby dawac ze wzgledu wlasnie
      na krew? Tez bylismy w szpitalu i tez nic nie wyszlo krwi nie jest duzo kilka
      niteczek i nie w kazdej kupce, ale jest. dziemy na kontrole do szpitala za 2 tgd
      zobaczymy co bedzie. Z tym ze u nas na wadze przybiera w dolnych granicach normy.
      • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 27.08.09, 22:58
        No tak, tak!Wit. K to norma, więc nie pisałam. Najgorsze, ze
        wstrzymujemy sie ze szczepieniem...mam nadzieję, że ten chirurg moze
        nas konstruktywnie pokieruje, bo już nie mam siły.
        Ważne, że Wam przybiera na wadze, gorzej jakby nic. Jeden więcej
        drugi mniej...
    • joshima Re: krew w kupce u niemowląt 27.08.09, 23:04
      izolda31 napisała:

> Pomimo rygorystycznej diety (chleb z chudą wędliną, witaminy Falvit mama i
      wapno- tylko), nie ma poprawy. 3
      > kupki są ok, jedna z krwią.
      [ciach]
      > Co mogę jeszcze zrobić?

Zrezygnować z wędliny? Wędlina zawiera w sobie takie ilości kazeiny
      (pozyskiwanej z mleka krowiego) że aż się czasem wierzyć nie chce. Jeśli lubisz
      mieć mięso na kanapce to pomyśl o jakiejś pieczeni na zimno.
    • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 27.08.09, 23:31
      Wędlina na bank. Jeżeli jest uczulone na białko mleka krowiego (a wtedy jest
      krew w kupie) to nie można jeść wędlin ze sklepu. U as tak było. Jadłam tylko
      chleb z szynką a to właśnie w szynce kyło się całe zło wink
      • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 12:54
        Nie lubię mięsa- jadłam to bo juz nie miałam pomysłu na "bezpieczne"
        produkty...Nie miałam pojęcia.Dzięki wielkie.Dziś gotuję kurczaka. A
        moze wiecie co jest jeszcze na bank "bezpieczne"?
        • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 12:57
          Alergolog kazał mi odstawić: przetwory mleczne, jaka kurze, mięso z
          indyka i ryby... stąd ta "bezpieczna" wędlina...
        • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 13:42
          I uwaga na biszkopty herbatniki itp. JA nie dałam rady przeszłam na bebilon
          pepti i skończył się problem. Bardzo ciężko znaleźć "bezpieczne" - kupowane
          jedzenie, wolałam przejsc na bebilon przynajmniej mam pewność, że nie przemycam
          gdzieś alergenu i jest szansa, że mała pozbędzie się tej alergii
    • bazydloa Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 13:40
      mój synuś też był uczulony na białko mleka krowiego, karmiłam go piersią i
      miałam bardzo rygorystyczną dietę. wykluczone pokarmy z zawartością białka
      krowiego i wszystkie uczulające. przeżywałam koszmar. jednak krew w kupie może
      wskazywać bakterię beztlenową Clostridium, bytującą w jelitach. powoduje ona u
      dzieci biegunkę, bóle brzucha, krew w kale itp. mój synek miał taką bakterię
      zaraził się nią po urodzeniu w szpitalu, gdyż jest to bakteria typowo szpitalna.
      leczenia polegalo na 10dniowym podaniu antybiotyku (bylismy w szpitalu). samej
      bakterii nie mozna stwiedzic podczas badania, w laboratorium sprawdzają obecność
      toksyny ktorą ona wytwarza, dlatego trzeba szybko dostarczyc probke kału do
      badania. prywatnie badanie kosztuje około 80zł. lekarze niechetnie kierują na to
      badanie gdyz jest drogie. u mojego dziecka bakteria powodowała wzdęcia biegunkę
      czego efektem były silne odparzenia pupy. dziecko wspaniale przybierało na
      wadze. poproś lekarza o skierowanie na to badanie.
    • bazydloa Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 13:45
      aha! i jeszcze a'propos odstawiania od piersi: nam alergolog powiedział że
      karmić jak najdłużej piersią! mały skończył roczek i alergia minęła, właśnie
      wprowadziłam mu mleko Bebilon i powoli bedę wprowadzała produkty mleczne. a
      myślałam że ten okres diety sie nigdy nie skończy.
      • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 13:47
        podziwiam za wytrwałość
        • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 15:41
          Dla mnie dieta to nie problem. Ważne żeby miała sens...Bo aktualnie
          się głodzę a efektów brak...
          W poniedziałek pójdę do chirurga dzieciecego.Co by jeszcze to
          wykluczyć. Poczekam tydzień, zrobię badanie kupki - jesli nic sie
          nie zmieni przejdę na sztucznesad
          • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 15:47
            A czy ta bakteria "Clostridium",to nie wychodzi przy badaniu posiewu
            kału? Mały miał robiony posiew kału 2x : w szpitalu i sami
            zawoziliśmy...Posiewy nic nie wykazały.
            • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 16:10
              Chyba by wyszło w posiewie. A jak dla ciebie dieta to nie problem to jesteś na
              dobrej drodze by wszystko wróciło do normy, trzymam kciuki. A mleko modyfikowane
              to nie tragedia. Pozdrawiam
              • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 19:24
                Ja wiem, że nie tragedia.Ale mam bardzo dużo pokarmu, mały uwielbia
                sie przytulać do "cyca" i ssie b. chętnie, nic mnie nie boli..I
                daltego mi szkoda - glównie jego.
                Ja juz się tak przyzwyczaiłam do tych kupek, że wątpie co by mi się
                udało,że to nie jest możliwe.
                • joshima Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 19:37
                  izolda31 napisała:

> Ja wiem, że nie tragedia.Ale mam bardzo dużo pokarmu, mały uwielbia
                  > sie przytulać do "cyca" i ssie b. chętnie, nic mnie nie boli..I
                  > daltego mi szkoda - glównie jego.

No to popróbuj z odstawieniem tej wędliny. Jeszcze kilka dni sprawdzianu chyba
                  nikomu nie zrobi krzywdy.
                • babcia47 Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 21:06
                  spotkałam sie z opinia lekarza alergologa, ze nawet gdy dziecko
                  karmione piersią ma objawy alergii i trudno ustalić źródło lepiej
                  zachować karmienie, bo mimo wszystko dostaje równiez sporo
                  substancji, które je chroni..na zasadzie wyboru mniejszego zła..
                  wiele mam z takim problemem zywiło się krupnikiem na mięsie drobiowy
                  lub króliczym..zamiast kuraka bezpieczniej jest jeść mięso indycze,
                  nie ma mozliwości faszerowania ich sterydami lub hormonami (prędzej
                  indyk padnie), z indyczej piersi mozna upiec w folii
                  całkiem "zjadliwą" pieczeń..w przypadku alergii na białko krowie
                  trzeba tez uważac na smarowidła do chleba, czesto zawierają serwatkę
                  • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 21:58
                    otóż najlepiej jest odstawić alergen, nawet kosztem karmienia piersią.
                    Słyszałyście kiedyś o wstrząsie anafilaktycznym. Jeżeli niemożliwe jest
                    ustalenie alergenu przy karmieniu piersią to TRZEBA zrobić próbę z mlekiem
                    modyfikowanym (np. bebilon pepti w przypadku podejrzenia na uczulenie na białko
                    mleka krowiego)i zobaczyć czy kupy się poprawiaja na tym mleku. Jeżeli tak, a
                    wciąż nie można ustalić alergenu w diecie matki, należy przerwać karmienie, by
                    uchronic dziecko przed alergią. Tylko wykluczenie alergenu może uchronić dziecko
                    przed alergią.tongue_outolecam forum alergie.
                    • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 22:58
                      Co do indyka - to się boję, ponieważ pani doktor - alergolog,
                      zrobiła mu testy skórne i indyk był "podejrzany"...Wiem wiem ,że to
                      mało wiarygodne..ale desperacja - to się nazywa.
                      Poczekam tydzien, wróci moja pediatra i zobaczymy...nie mogę go
                      trzymać na cycu z krwia w pieluszce bo go nigdy nie zaszczepię...no
                      i osiwieję.
                      • vvipp Re: krew w kupce u niemowląt 28.08.09, 23:47
                        A schabu wieprzowego nie możesz jeść. Dlaczego niby?
                        • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 29.08.09, 13:45
                          mogę, mogę!Tylko sama muszę ugotować.
    • nadzieja78 Re: krew w kupce u niemowląt 29.08.09, 13:46
      U nas (mały ma 3m i tydzien) podobna historia z tym ze nam nikt szczepien nie
      wstrzymywał. Synek zaszczepiony juz 2 razy 6w1, pneumokoki i rotawirusy -
      rotawirusy juz mamy z głowy. Jak byłam w szpitalu z nim na kupkowe dolegliwosci
      to sie specjalnie spytalam czy szczepic i powiedzieli ze tak jak najbardziej.
      U na sie zaczelo po pierwszych szczepieniach. Teraz ponad miesiac bierzemy
      dicoflor30, ja na diecie ( chleb - sprawdzam skład na opakowaniu), ryż, makaron,
      dżem brzoskwiniowy czasami śliwkowy od 2 dni jem chrupki kukurydziane *skład
      bezpieczny). Co do kup, może to zle, ale zobojetniałam tzn wcześniej ze strachem
      otwierałam pieluchę, a teraz jestem pogodzona, z tym ze co w niej bedzie. Co do
      krwinek sa, ale nie w każdej kupie - w jednej lub dwóch raz na 2 dni. Mały robi
      3-4 kupy dziennie. Za 2 tgd idziemy na wizyte kontrolną do szpitala i jesli krew
      bedzie nadal pewnie przejde na sztuczne.
      • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 30.08.09, 20:01
        no widzisz...a nam w szpitalu kazali się wstrzymać...alergolog też
        kazała...sad
        Tylko pediatra stwierdizła, że jak będziemy już po wizycie u
        chirurga - i jak będzie ok. to mamy zaszczepić jesli krwi nie będzie
        dużo.
        • nadzieja78 Re: krew w kupce u niemowląt 31.08.09, 10:39
          U nas na szczescie krwi nie jest duzo, góra 2-3 pasemka o długości ok 05,cm,
          albo i mniejsze. A co wam alergolog powiedzial - w sensie z czego to moze
          wynikac, ze krew sie pojawia?
          • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 31.08.09, 12:25
            Alergeny: mleko, jajko, ryba...I niby wszystko odstawiłam i raz
            lepiej raz gorzej.Czasami tylko kropka, potem przez 2 dni nic, a
            czasami krwi jest b. dużo - jakby pękło naczynko sad.
            Opinie znajomych:
            1. Mama alergika:
            Jezeli to alergen charakterystyczny dla mleka matki to
            takie "kropki" moga być nawet do roku i nie powinno się tym
            przejmować.
            2. Sąsiedzi ( mają 6 miesięczną córeczkę )
            Im lekarka powiedziała, że do 3 miesiąca takie sytuacje moga miec
            miejsce. Ale mama odstawiła mleko - i się problem skończył.
            • nadzieja78 Re: krew w kupce u niemowląt 31.08.09, 13:35
              No u nas podobnie czasami kropki jak główki od szpilki, a czasami nawet mniej a
              czasami wiecej kilka małych niteczek. Raz jest tak, ze przez 2 dni nic, a raz w
              co drugiej albo nawet w kazdej kupie jest. Tych niby silnych alergenow nie jem,
              ale z drugiej strony nie mam jak wprowadzac nowych rzeczy bo nie wiem czy krew
              jest w kupce bo jest czy jest po nowym produkcie. Jestem juz tym wszystkim
              zmeczona, choc figure mam - waga sprzed ciazy osiagnietasmileno ale nie takim
              kosztem...
              Doszłam do wniosku, ze cokolwiek bym nie jadla jest jak jest, no ale czekam do
              wizyty kontrolnej w szpitalu.

Oby to przeszło, a nie przełożyło sie na alergie u malego na cale zycie...
            • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 31.08.09, 13:39
              NAjgorzej ze w końcu takie niteczki krwi mogą się zamienić w krwiste kupy, co
              się zdarzyło u nas, a czego wam nie życze,też dlatego z całego serca polecam
              próbe z mlekiem m.
              • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 31.08.09, 19:50
                U nas przeszło...stąd moja panikasad
                Byłam u chirurga. Generalnie nic nowego. Dieta. Potem odstawienie
                mleka. A jak nie pomoże to na badania...bo to mogą byc polipysad
                A to badanie jest w znieczuleniu ogólnym...Do d...
                • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 31.08.09, 20:25
                  Nie martw się będzie dobrze. JA naprawdę nie jadłam nieczego, co mogłoby
                  uczulać, po przejściu na bebilon pepti kupy się zrobiły normalne i tak nam
                  zostało do dziś smilesmile. I nie mam żadnych wyrzutów że nie karmię, przynajmniej mam
                  pewność że moje dziecko nie osłabiam jakimś alergenem.
                  • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 01.09.09, 13:32
                    Dzięki wielkie.Własnie wrócilismy ze szczepienia.Szymek wył a ja z
                    nim. W przychodni pani doktor pocieszyła mnie i stwierdziła, ze
                    mleko odstawić trzeba będzie, chyba że psychicznie "wytrzymam" krew
                    w kupie. Ja nie wytrzymam. Trudno.Już się z tym faktem powoli
                    oswajam.Krew to krew. Nie będę go narażać.
                    • jorn1 Re: krew w kupce u niemowląt 01.09.09, 14:10
                      Wtrace sie, bo temat mi bliski a czegos nie rozumiem. Dlaczego musicie
                      od razu odstawiac dziecko od piersi? Nam lekarz zaproponowal podawanie
                      RAZ dziennie mleka modyfikowanego, wtedy ( 4 lata temu ) to byl Bebilon
                      bezlaktozowy. Krew w kupce zniknela po 2 dniach i do dzisiaj sie nie
                      pojawila a karmilam na sposob mieszany przez 10 miesiecy. Chodzi o
                      zmniejszenie ilosci laktozy zawartej w mleku matki, a nie jej kompletne
                      wyeliminowanie. U nas pomoglo i wam tez tego zycze bo wiem co to za
                      stres. Pozdrawiam
                      • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 01.09.09, 21:28
                        no widzisz nie wiadomo czy chodzi o laktzę czy o białko? dlatego ja proponuje
                        próbę z bebilonem pepti (swoje mleko odciągać coby nie zanikło) i jak sie
                        poprawi po pepti to wiadomo że białko mleka krowiego uczula (w pepti jest to
                        białko podane hydrolizie i nie uczula)a jak nie pomoże to trzeba szukac
                        przyczyny np w laktozie, a na to są inne sposoby. Proponuje szczerze próbę. I
                        życzę zdrowia.

• nadzieja78 Re: krew w kupce u niemowląt 02.09.09, 11:41
      Ja musze pójść na wizytę kontrolną do szpitala w przyszłym tygodniu się umawiam
      i dlatego na razie mleka szcztucznego nie wprowadzam, ale jestem z tym faktem
      pogodzona bo to zbyt silny stres jak dla mnie. Ostatnio wyczytałam, że chleb
      który tak uwielbiam (patrzyłam na skład nie było mleka) mleko zawiera, makaron
      też ponoć zawiera nawet jeśli nie jest to napisane na opakowaniu. Zatem spróbuję
      to wyeliminować. No i nie mogę się doczekać wizyty w szpitalu, choć z drugiej
      strony się jej boję bo nie chce badań inwazyjnych w znieczuleniu.
      Dodatkowo mały wkroczył w etap "skoku rozwojowego" i niezle daje mi popalić, a
      wszyscy mnie pocieszali, że to pierwsze trzy miesiące są najgorszesad
      • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 02.09.09, 12:29
        Powoli...czyli tak: jak zrobić aby było dobrze?
        Od przyszłego czwartku ( wraca moja pani dr ), przechodzę na
        sztuczne,ale swoje mleko odciągam. Zaczynam od Bebilon Pepti - jesli
        pomoże to kwestia alergii na mleko...i ..włączyć mleko swoje?czy jak?
        jak sprawdzić czy to laktoza czy mleko?uncertain
        • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 02.09.09, 12:45
          Aktualnie sama gotuję sobie mięso - to na śniadnie. Do wywaru dodaje
          kaszę i mam obiad. Na kolacje makaron durum z cukrem...to co tu może
          uczulać?sad
          • nadzieja78 Re: krew w kupce u niemowląt 02.09.09, 13:01
            www.vegamedica.pl/diety-i-przewodnik-po-alergiach/dieta-bez-mleka-krowiego/
            poczytaj sobie według nich makaron moze uczulac bo pomimo tego ze w skladzie nie
            napisali ze jest mleko to moze byc.
            • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 03.09.09, 12:00
              Dziś podaję Nutramigen. Psychicznie wysiadam. Będę odciągać swoje
              mleko - gdyby to nie pomogło...Trzymajcie kciuki.
              • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 03.09.09, 19:32
                trzymam kciuki, i Ty się trzymaj pozdrawiam
                • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 03.09.09, 19:34
                  I jeszcze jedno: o tym mleku kupy mogą być zielone, to się nie przejmuj, bo to
                  normalne.
                  • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 04.09.09, 11:38
                    Witam! No własnie są - zielonkawe. Ale krwi nie ma.Odstawiłam
                    wczoraj. Wczorajsza jeszcze była tylko z nitką a dziś nic.O 4 w
                    nocy - nic i teraz o 10 też nic...smile
                    Przeżycie traumatyczne bo ja go karmie butlą a z cyców leci... a on
                    jak płacze to szuka cyca...sssie mi rękę sad
                    No ale trudno. Nie chcę go narażać. Laktację utrzymuję - zobaczmy co
                    powie moja pediatra - może zasugeruje jakąś domieszkę.
                    W każdym razie dziekuję bardzo za wsparcie i radę. Mam nadzieję, że
                    już będzie ok.
                    • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 06.09.09, 18:34
                      A kupy takie ciapkowate zielonkawo - żółte?trochę ma dupkę
                      opszczypaną i płacze jak zrobi kupę...sad
                      • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 06.09.09, 20:28
                        kolor i konsystencja ok, chyba że czuć fetor - tak jakby kwasem, no to wtedy
                        niedobrze. Po mieszance kupa jest papkowata, a po takim mleku jak Twoje -
                        zielona. Zatem wszystko ok, pozdrawiam
                      • vjann Re: krew w kupce u niemowląt 06.09.09, 20:28
                        a dupka to chyba odparzona sad
                        • izolda31 Re: krew w kupce u niemowląt 07.09.09, 20:23
                          no juz mu lepiej, chyba się przyzwyczaił do "papki"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka