Dodaj do ulubionych

Wrastające paznokcie

04.01.04, 23:24
Mojemu 4 miesięcznemu synkowi wrastają paznokcie (dodam, że obcinam je
prawidłowo, nawet z dużym zapasem), czy któraś z Was drogie mamy miała lub
ma podobny problem. Jeśli tak to proszę o radę co robić. Z góry dziękuję.
Kasia z Szymonkiem
Obserwuj wątek
    • cz.wrona Re: Wrastające paznokcie 05.01.04, 13:20
      Witaj!
      Miałam podobny problem na początku. a jak obcinasz? Ja słyszałam ,że u nóżek
      trzeba obcinać prosto a u dłoni delikatnie zaokraglać, no i zaczęło sie.
      Paluszek spuchł, pomógł opatrunek z sody przybandażowany. Tak ze trzy zmiany(
      bo im cieplejszy tym lepszy) wtedu skórka sama pękła i można było bez problemu
      obciąć przeklęty paznokieć. Ja zrezygnowałam z tego zaokrąglania na górze smile))
      Moze wypróbuj które obcinanie pomaga? Próbowałam też obcinaczem, obcinaczem
      + pęsetą wyrywałam nacięty paznokieć- to wypróbowana i niebolesna metoda . mam
      w tym chyba spore doświadczenie, chociaż sama nie mogę się pozbyć tego
      cholerstwa od 8smej klasy podstawówki, kiedy to zaczęły mi się wrastać
      paznokcie u dużych palcach tyle że u stóp. Pozdrawiam. W razie czego pisz na
      wp.pl
      • ludmila Re: Wrastające paznokcie 05.01.04, 14:06
        Ja i u rączek i u nóżek obcinam na prosto i nie ma problemu. Czasami
        paznokietek zadrze się z boczku i wtedy to przycinam.
    • iwaka_ Re: Wrastające paznokcie 06.01.04, 11:36
      Mój synek urodził sie z dziwnymi paznokietkami u paluchów, kłopoty pojawiły sie
      od razu, nie zdążyłam nawet pomyśleć o obcinaniu. Najpierw próbowałam z sodą,
      niewiele pomagało, pojawiły sie stany zapalne. Znajomy chirurg zakecił
      smarowanie Bactrimem, co by stany zapalne odpędzić, oraz dwa razy dziennie
      pędzlowanie płynem zmiękczającym do paznokci firmy Scholl, tej od butów. Stany
      zapalne minęły od jakiegoś miesiaca (syn ma 4,5mca) obcinam mu już paznokcie,
      jest duuużo lepiej, ale zanim wyrośnie z tego jeszcze dużo wody upłynie w Wiśle.

Acha, i jeszcze robie mu masaże przy każdym przewijaniu pojegajace na
      odciąganiu poduchy palca w dół, w kierunku pięty, aby paznokieć miał gdzie
      rosnąć - na to wpadłam sama...

Iwaka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka