Dodaj do ulubionych

PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!!

03.12.04, 20:58
Właśnie wróciłam z usg. Przezierność wyszła 4,8mm!!! Błagam napszcie coś
pocieszającego, że ktoś tak miał i było wszystko dobrze!
---
truskawka
Obserwuj wątek
    • ewucha28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 03.12.04, 21:17
      Ej,ej bez paniki,poczytaj to i bez czarnowidztwasmile
      www.junona.pl/diag_pren.html
    • agablues Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 03.12.04, 23:07
      Przede wszystkim - co mówił lekarz?
      Po drugie - czy jest to wiarygodny lekarz, który potrafi ocenić ten parametr?
      zdarza sie, ze lekarze wykonujący usg, chcą robić tę przezierność ( niestety -
      kaska ) albo nie chcą odsyłać pacjentki do konkurencji, a nie mają doświadczenia.
      Dlatego ja wybrałam takiego, który robi to od lat i ufam mu w 100%.
      Na Twoim miejscu, skonsultowałabym ten wynik.
      Bądź dobrej myśli, Aga
    • nonu Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 07:30
      Ja właśnie wczoraj miałam też robione to badanie i lekarz powiedział, że jest
      mnóstwo lekarzy, którzy nie potrafią dobrze ocenić tego parametru. Test z krwi
      jest najważniejszy, a najlepiej idź do lekarza, który, wiesz, że na pewno zna
      się na tym. Mówił też, że nie wszystkie chore dzieci mają pogrubiony fałd i
      odwrotnie, nie wszystkie pogrubione fałdy są znamienne tylko dla chorych
      dzieci. Wiem, że to nie będzie łatwe, ale postaraj się nie denerwować. A,
      ostatnio na forum ogólnym też dziewczyna miała podobną sytuację, po czym poszła
      bodajże do dr. Dudarewicza i się okazało, że ten poprzedni się po prostu
      pomylił. Pozdrawiam.
      • olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 08:34
        Sorry, wieczorem nie byłam w stanie nic więcej napisać. Wygląda to tak:
        Byłam u ordynatora ginekologii w naszym szpitalu. W naszym regionie jest znanym
        i przez wszystkich chwalonym ginekologiem-położniekiem. Miesiąc czekałam na
        wizytę. Wysłał mnie na dalsze badania, do super extra specjalisty pod tym kątem
        (w Trójmieście, bo tu właśnie mieszkamy). Widziałam zdjęcia prawidłowej i
        nieprawidłowej przezierności. Nie ma pomyłki, że źle zmierzył...niestety. To,
        że jest dużo większa ponad normę to fakt. Pytanie - co dalej? Czy to się może
        wchłonąć, zmienić itp. Czytałam kiedyś na jakimś wątku, że dziewczyny tak miały
        i potem wracało do normy, ale teraz nie mogę tego znaleźć.
        60% że coś genetycznie jest nie tak.
        To była straszna noc...
        ---
        truskawka
        • ewucha28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 09:06
          Olinko,zrób dalsze badania,najpierw trzeba potwierdzic diagnoze,a i ta nie
          zawsze jest wyrocznia najgorszego,trzymam kciuki,zobaszysz wszystko bedzie
          dobrze,nie wpadaj w panike,potrzebujesz spokoju,wiem,ze łatwo sie tak mowi,ale
          uwierz najlepsi specjaliści popełniają błędy,bo sa tylko ludzmi,a my nie do
          końca otkrylismy tajemnice zycia i wszystko jeszcze może sie zmienić.Nawet
          jeśli widziałaś zmiany i porównywałaś zdjęcia to nie wiadomo czy nie zaszła
          pomyłka w pomiarze i to odchylenie od normy jest takie czy moze nieznacznie
          większe.Trzymaj sie cieplutko,ściskam Ciebie i Twoją Truskaweczke.
          • olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 12:27
            Umówiliśmy się na dalsze badania genetyczne, ale dopiero na czwartek. Nie wiem
            jak będziemy funkcjonować do tego czsu. Teraz postanowiliśmy pojechać do
            przyjaciół na wieś. W domu dostajemy świra...
            ---
            truskawka
            • lolo09 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 18:44
              pamietaj ze to tylko prawdopodobienstwo wady.
              mi wyszlo 1,5 czyli ok a i tak zalecil mi test PAAPa. Moze puki jestes w tym
              wieku ciazy to oddaj krew na ten test, a pewnikiem cie uspokoi. Jet naprawde
              wiele nieprawidlowosci chromosomalnych ktoer nie musza oznaczac uposledzenia
              psycho-ruchowego.
              trzymam kciuki. bedzie dobrz.
              a wyjazd to chyba fajny pomysl. odprezysz sie, w koncu dla twojego maluszka to
              wazne.

pozdrawiam
              • ewucha28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 20:34
                Oto cytat wypowiedzi dziewczyn z forum ciaza i poród,nie ma co sie martwić na
                zapas
                • Re: przezierność karku bardzo duża - napiszcie co
                koza1968 04.12.2004 16:00 + odpowiedz

Tak, to się zdarza. Badanie przezierności karku nie daje 100% pewności, ani w
                jedną, ani w druga stronę. Z tego co wiem, to czułośc tego badania wynosi 60 -
                70%, a więc pomyłki, nie wynikające wcale z doświadczenia lekarza zdarzają się
                dość często. Uspokoi Cię tylko amniopunkcja, bo test PAPPA to dodatkowych tylko
                ok. 15%.
                Pozdrawiam,
                kózka

• Re: przezierność karku bardzo duża - napiszcie co
                18buzka 04.12.2004 13:43 + odpowiedz

hej
                ku pocieszeniu, znam osobe ktorej przeziernosc wyszla tak samo duza i test paapa
                zle. zdecydowala sie na amiopunkcje, ktora wykazala brak wad plodu ( robil
                prof.preis). Tydzien temu urodzila zrowego chlopca. uszy do gory
                pozd
                buzka
                • olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 05.12.04, 17:51
                  Dziękuję za słowa otuchy. Właśnie wróciliśmy i odpoczeliśmy psychicznie.
                  Nabraliśmy trochę dystansu. We wtorek idziemy do drugiego lekarza. Napiszę co i
                  jak.
                  • evelina28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 05.12.04, 18:47
                    Olinko od chwili kiedy przeczytałam Twój post ciągle o Tobie myślę. Miejmy
                    nadzieję ,że wszystko będzie dobrze. Odezwij się we wtorek od razu po wizycie u
                    lekarza. Myślami jestem z Tobą.
                    • olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 08.12.04, 12:07
                      Dziewczynki kochane śpieszę z podzieleniem się nowiną: byliśmy wczoraj na tym
                      super extra usg i wszystko jest w normie! Przezierność NT=1,8mm!!! Kość nosowa
                      NB=7,2mm (to mi nic nie mówi, nie wiem jakie są normy, ale powiedział że tak
                      jest dobrze). Serce, rozstawienie oczu, czaszka, wszystkie kości, żołądek,
                      nerki, jelita, przepływ krwi, łożysko, ilość płynu owodniowego - wszystko
                      prawidłowe i w normie! Jakiekolwiek markery wad genetycznych - ujemne!!!
                      Nigdy nic piękniejszego nie usłyszeliśmy!!!
                      Paweł siedział koło niego i widział dobrze (z boku dziwnie się ogląda i nie
                      wszystko jest wyrażne) i widział twarz, paluszki i ... jajka! Lekarz
                      potwierdził, że wszystko wskazuje na chłopca, ale 100% jest dopiero jak się
                      urodzi. Także moje przeczucia sprawdziły się! Będzie Bartek!
                      Dziewczynki wszystkim wam dziękuję za słowa otuchy, wsparcie w tych trudnych
                      dla nas dniach. Było nam łatwiej dzięki wam. Jeszcze raz dziękuję...

P.S. Lekarz powiedział, że tamten wynik to przekłamanie sprzętu. Głupie
                      przekłamanie, a my przeżyliśmy 4 dni horroru!!!

Pozdrawiam was i gorąco całuję z uśmiechem od ucha do ucha smile)))))) !!!!!!
                      ---
                      Bartuś
                      • monika_oli Cudownie, wspaniale:) 08.12.04, 12:35

• monika_oli Re: Cudownie, wspaniale:) 08.12.04, 12:40
                          Z tego wszystkiego nie napisałam tego co chciałam Ci przekazać.
                          Naprawdę bardzo, bardzo się cieszę że wszystko ok.
                          Wiesz, jak te kilka dni temu przeczytałam o Twoich przeżyciach, to się trochę
                          podłamałam i zdecydowaliśmy z mężem, że robimy tylko badania podstawowe, tym
                          bardziej że nie jesteśmy w tzw grupie ryzyka. Jeśli ma być dobrze to będzie,
                          jeśli nie, to chyba nie chcę wiedzieć wcześniej.
                          Gorące pozdrowienia dla Ciebie, Męża i Syneczkasmile
                          Monika z rodzinka.
                      • evelina28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 08.12.04, 12:42
                        Bardzo, bardzo sie cieszę razem z Tobą i Twoim mężem. To naprawdę wspaniała
                        wiadomość. Współczuję Ci tych okropnych 4 dni , przez które musiałaś przejść,
                        no ale to już na szczęście za Tobą .Ach, te straszne pomyłki!!!! A więc teraz
                        już tylko ciesz się ciążą , dbaj o Bartusia i o nic się nie martw.Myślę ,że
                        wszystkie czekałysmy na tę radosną nowinę. Całuski i cieplutkie pozdrowienia
                        dla Ciebie i zdrowiutkiego Maleństwa.
                      • anulek69 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 08.12.04, 13:28
                        Droga Olinko. Cieszę się razem z Tobą. Po przeczytaniu Twojego listu popłakałam
                        się z radości. To cudowna wiadomość. Ściskam mocno Ciebie i Twoje Maleństwo.
                      • anna.michal Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 08.12.04, 14:05
                        super wiadomość
                      • lolo09 SUPER WIEŚCI 08.12.04, 22:36
                        smile))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                        TAK SIE CIESZE
                        zatem dbaj teraz o bartusia i o siebie oczywiscie!!!!!!!!
                        pozdrawiam
    • agablues CUDOWNIE!!!! 08.12.04, 15:39
      Cudownie, cudownie, cudownie!!!
      Spiewać się chce z radości!!

Aga big_grinD
      • lesia28 bardzo sie ciesze!!! 08.12.04, 16:46
        Z calego serca sie ciesze ,ze wszystko juz ok ! Zycze teraz duzo spokoju.
        • ewucha28 Re: bardzo sie ciesze!!! 08.12.04, 17:31
          Olinko-A NIE MÓWIŁAMwink))))))))))))))))Poryczałam sie jak to
          przeczytałam,trzymam za Was kciuki i tak sie ciesze ,ze jest juz
          dobrze.Wiedziałam ze bedzie dobrze,bardzo ,bardzo sie ciesze,ściskam
          Ciebie ,Bartusia i pozdrawiam mężusia.UFFF kamień z serca.
    • martucha1 cudowna wiadomość!!! 09.12.04, 08:50
      Nie chcę nawet myśleć o tym, co przeżywałaś przez te cztery dni sad
      Bardzo, bardzo się cieszę, że wszystko w porządku. Pogłaszcz ode mnie przez
      brzuszek Bartusia smile))
      Marta
      • olina77 Re: cudowna wiadomość!!! 09.12.04, 09:12
        Kobiety! Teraz to ja się rozryczałam czytając jak bardzo wy się cieszycie!
        Myślę , że jestem dobrym przykładem dla wszystkich przerażonych wynikami - to
        nie zawsze oznacza, że jest źle i już!
        Strasznie się cieszę, że mamy takich ktosiów w całej Polsce, króre są z nami w
        dobrych i złych chwilach, pocieszają i trzymają kciuki. Jest mąż i rodzina, ale
        takie same brzuchatki, które też drżą o swoje maleństwo przy każdym zakłuciu
        itp. - to zupełnie co innego. Nikt inny nas nie rozumie tak jak my siebie
        nawzajem. Super, że mamy siebie!
        Kocham was dziewczyny!!! smile))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka