Dodaj do ulubionych

Badanie grupy krwi

09.05.05, 15:48
Witam!
Mam pytanie odnośnie grupy krwi i to raczej do mam które rodziły juz dzieci.
Miałam robione to badanie przy pierwszej ciąży 4 lata temu, jednak wynik z
laboratorium gdzieś się zapodział. Pomimo tego że pamiętam jaką mam grupę, i
jest ona wpisana w wypisie ze szpitala, czy w książeczce zdrowie dziecka to
mój lekarz wymaga ponownego przeprowadzenia badania i wyniku poświadczonego
przez laboratorium. Czy to jest normalne i uzasadnione? czy grupa krwi może
się zmienić?? Czy też robiłyście to badanie przy każdej ciąży?
troche tego nie rozumiem sad
lili
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Badanie grupy krwi 09.05.05, 16:49
      Grupa krwi chyba nie może się zmienić, ale wynik badania grupy krwi musi być
      przypięty do książeczki ciąży. I to w oryginale - ja musiałam pokwitować odbiór
      oryginału tego badania na kopii, która została w mojej karcie u lekarza. A
      miałam robione to badanie, mimo, iż też znam swoją grupę krwi - jestem
      honorowym dawcą i zawsze noszę przy sobie legitymację HDK z wbita grupą.
    • kklementynka Re: Badanie grupy krwi 09.05.05, 17:02
      Grupa krwi nie może się zmienić, ale lekarze honorują tylko taką wpisaną w
      stary dowód osobisty, którą wpisywałao się na podstawie dwóch badań, wykonanych
      najlepiej w dwóch różnych miejscach, natomiast wyniki wpisane w książeczkę
      zdrowia nie są uznawane za wiarygodne, to jest zbyt ważna rzecz, żeby mogło
      dojść dod jakiejkolwiek pomyłki.
      Pozdrawiam!
    • ariana1 Re: Badanie grupy krwi 09.05.05, 17:50
      Ja nie robiłam żadnego dodatkowego badania ani przed pierwszą ciążą ani przed
      drugą. Nie mam też przypiętego wyniku do karty ciąży. Nawet nie wiem zresztą
      czy go w ogóle mam. Miałam na pewno wpis w starym dowodzie, ale go już
      zmieniłam. Moja ginka zapytała mnie po prostu o moją grupę krwi i wpisała taką
      do karty ciąży. W poprzedniej ciąży byłam kilka razy w szpitalu i nigdy mi nie
      robiono żadnych problemów z grupą krwi. Po prostu przepisywano ją z karty ciąży.
      • lilu_g Re: Badanie grupy krwi 10.05.05, 14:35
        Dzięki dziewczyny!
        Teraz wiem że nie jestem odosobnionym przypadkiem i przed kolejną wizytą pójdę
        zrobić to badanie. Jeśli oryginał wyniku niekiedy podpinany jest pod książeczkę
        ciąży to już wiem gdzie mi się zapodział poprzedni smile
        A z ciekawości zerkałam wczoraj na te wcześniejsze papiery i zauważyłam własnie
        błąd na karcie wypisu ze szpitala - przy rozpoznaniu jest prawidłowa grupa krwi
        a już w opisie na stronie ostatniej z "-" (minusem) wrrr taki niewinny błąd
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka