amistar 10.06.05, 21:04 Co potrafią Wasze roczniaki a czego staracie się nauczyć. Nie wiem czy można już uczyć nocnikowania i jedzenia samodzielnego łyżeczką. Proszę o podpowiedzi.Aga mama Martynki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olga50 Re: Roczne dziecko 10.06.05, 21:29 Nocnikowania to chyba od 18 m, bo w tedy jest w stanie kontrolowac zwieracze ... Tak gdzies czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: Roczne dziecko 10.06.05, 21:44 mój mały dostał łyżeczkę do rączki jak tylko zaczął jadać stałe pokarmy, ładnie trafia do buzi, nabieranie na łyżeczkę nie bardzo Mu wychodzi. Stara się też samodzielnie myć ząbki, ale jeszcze długo będzie Mu trzeba pomagać. Potrafi pokazać czego Mu trzeba, wie w której szafce są biszkopty. Troszkę mówi, pokazuje oczko, ucho, nosek, wie na czym polegają proste zabawy, pokazuje gdzie jest mama i tata. Nie potrafi sam wymyślić do którego otworu w sorterze należy dany klocek wrzucić, trzeba Mu pokazać, no i jeszcze nie chodzi, biega na czworaczkach, lub chodzi za rączkę Odpowiedz Link Zgłoś
kasik81 Re: Roczne dziecko 10.06.05, 21:46 Moja Ala, za niecały miesiąc skończy roczek i tak: - na nocniczek sadzem ją zaraz po obudzeniu się, 80% kończy sie sukcesem, czyli pełnym nocniczkiem. Zdaję sobie sprawę, że nie kontroluje jeszcze zwieraczy, ale przynajmniej wie do czego słuzy nocniczek. - jedzenie łyżeczką- trafia nią bez problemu do buzi, z nabieraniem jedzenia są problemy, ale wie o co chodzi) - robi papa, kosi kosi, potrafi pokazać gdzie są różne przedmioty, typu miś, okno, oko, nos itp. - daje buziaka (jak ma humor), kręci główka na NIE, robi TY TY, czyli grozi paluszkiem, zazwyczaj jak jej czegoś zabraniam. To tak ogólnie. Pozdrawiam Kasia z Alą Odpowiedz Link Zgłoś
gosialeszcz Re: Roczne dziecko 11.06.05, 10:04 W pełni się zgadzam z moją poprzedniczką kasik81 sadzać na nocniczek napewno nic jej się nie stanie a szybciej bedzie wiedziała o co w tym chodzi, a i z łyżczką mozna spróbować - Pozdrawiam Gosia i Ola !!! Odpowiedz Link Zgłoś
maryleczka76 Re: Roczne dziecko 11.06.05, 11:18 czesc, wlasnie kupilismy nocnik i zastanawiam sie czy juz mozna probowac sadzac czy nie. Synek za 5 dni skonczy roczek. Pokazuje raczka co chce, albo gdzie chce isc. Protestuje juz nie tylko placzem ale z intonacji moge wywnioskowac o co chodzi. Pokazuje kotka, mame, tate, babcie, nosek, oko, pieska. Reaguje na "Dzidzia" i wtedy sie rozglada gdzie jest dziecko. A z jedzeniem, to trafia do buzi, pomagam mu nabierac na lyzeczke. Pozdrawiamy, Maryska i Stas Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana24 Re: Roczne dziecko 11.06.05, 11:33 Maks skończył roczek 14 maja. Dziesięć dni przed pierwszymi urodzinkami zaczął chodzić, potrafi zrobić pa pa ( ale tylko wtedy jak ma na to ochotę), chętnie daje buzi zwłaszcza tacie. Potrafi pokazać: lampę, tik-tak ( zegar), misia, mamę, tatę.Od kilku dni sprawnie wchodzi na tapczan, fotel i próbuje wchodzić po schodach trzymając się barierki. Łyżeczką trafi do buzi, ale celniej do mojej, z nabieraniem jedzonka ma jeszcze kłopoty.Ach i jest wielkim zwolennikiem melodi z serialu "M jak miłość" słysząc ją tańczy tzn. kołysze się na boki i podnosi rączki w górę. Staram się nauczyć Maksa chodzić za rączkę, bo nieststy on wszędzie ma zamiar chodzić sam i coraz częściej przypomina to bieganie niż chód. Pozdrawiamy Tatiana i Maks Odpowiedz Link Zgłoś
milenamuha Re: Roczne dziecko 17.07.05, 15:20 Nasza Maja skończyła roczek 23 marca,zaczęła chodzić mając 9m-cy,ale znacznie wcześniej "tańczyła" do piosenki z "M jak miłość".Coś musi być w tej melodii,albo po prostu nasze Promyczki mają podobne gusta Pozdrowionka znad morza!(z którego Majulek mógłby nie wychodzić przez całą dobę,gdyby tylko miał bardziej wyluzowanych starych...) Odpowiedz Link Zgłoś
bmoty Re: Roczne dziecko 11.06.05, 11:57 Mój Wiktor, zaczął już chodzić, sprawnie wchodzi po schodach, wchodzi na tapczan, fotel nawet zdażyło mu się wejść do bidetu i na wieże grającą Potrafi pić z niekapka, łyżeczki jeszcze mu nie próbowałam dawać. Je samodzielnie pokarm położony na stoliku. Mówi 'mama' i na razie to wszystko. Rozumie 'daj" i 'nie wolno' ale tu się nie słucha. Robi pa pa i kosi kosi. Potrafi pokazać, że chce jeść, pić lub smoczka pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
clematis7 Re: Roczne dziecko 13.06.05, 07:07 Moja mała skończyła rok tydzień temu. Na nocnik sadzamy ją kilka razy wciągu dnia (bo jej się to podoba) i b.często robi siusiu. Uwielbia jesć łyżeczką (próbuje nakładać) i plastikowym widelcem Pije z niekapka od 5 m-ca, robi pa-pa, kosi-kosi, tanczy do każdej melodii, bawi się w "na niby" - np. na niby jemy zupę, b.dużo mówi np.myju myju, mniam, tata, mama, dzidzia, kopty (biszkopty), chcę,daj,mam, tak itp. Chodzi. Uwielbia turlać się po tapczanie. Odpowiada na pyt. jak robi kotek, piesek, owca, samochód. znajduje w książkach swoje ulubione obrazki.Czesze włosy- nieumiejętnie ale robi to i myje zęby.Głaszcze nas po buzi i "daje całusa".Myje ręce chusteczką i np. wyciera ściereczką podłogę. Wchodzi samodzielnie na łózko i schodzi z niego. no i oczywiście ogólnie jest super! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
awe19 Re: Roczne dziecko 15.07.05, 18:09 Bartolinek sam jeszcze nie chodzi ale za raczke nie sprawia mu to trudnosci. najlepiej i najszybciej przemiesza sie na czworaka ;o). daje buziaka, robi papa kosi kosi. sam wchodzi i schodzi z kanapy. potrafi pic ze slomki a takze ze swojego bidoniku. a co do mowienia to mowi tata, baba, am, op i potrafi wyraznie protestowac jak mu cos nie pasuje ;o). pozdrawiam goraco pa Odpowiedz Link Zgłoś
paula116 Re: Roczne dziecko 15.07.05, 18:33 Moja córcia 2 tygodnie temu skończyła roczek.Chodzić zaczeła jak miała 10 m- c.Tańczy na hasło ''tany tany'' i podobnie jak większość dzieci uwielbia melodie ''M jak miłość".Mówi tata, mama, baba, dziadzia, pokazuję gdzie jest lala i buja ją w wózku jak płaczę przytula i moja moja.Potrafi pieluchę brudną wyżucić do kosza albo jaiś śmieć.Idzie do łazienki na hasło idziemy myju myju.Wchodzi i schodzi z łóżka sama.Bierze pilota i naśladuje nas że włącza telewizor.A znocniczkiem to długa historia, jak miała 10 m-c to 80% posiedzeń kończyło się sukcesem teraz nie chce widzieć i słyszeć o nocniku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaylaga Re: Roczne dziecko 16.07.05, 15:35 Mój synek tydzień temu skończył roczek. Mówi: mama, tata, baba, pa,pa, powtarza miau na kotka, wrrrr na pralkę, gdy jest włączona, fru,fru na ptaszka, uu,uu na malpkę i kilka innych, które wyleciały mi z głowy. Robi kosi kosi, umie chodzić za rączkę, ale najchętnie staje za samochodem- chodzikiem i go pcha idąc na calych stopkach(wcześniej na palcach). Umie pić z kubeczka, ale muszę mu trzymac jeszcze ten kubek. Lyżeczki nie próbowałam mu dawać do samodzielnego jedzenia, a nocnik chyba wie do czego służy, ale nie chce na nim siedzieć, ucieka... Umie za to samodzielnie wchodzić po schodach- na czworakach... Czesze włosy, wchodzi na kanapę,myje ściereczką podłogę, naśladuje nas włączając pilotem telewizor,wyciąga rzeczy z szafek, ale zaczął teraz wkładać je z powrotem, Daje buzi, resguje na dzidzia, uwilbia patrzeć na fruwające ptaszki, tańczy przy muzyce machając łapkami i uginając nogi w kolankach, a najbardziej lubi muzykę z M jak miłość. Acha i robi się smutny i zawiedziony gdy widzi, że bawiąc się z nim na dywanie nagle przestaję zwracać na niego uwagę i oglądam telewizor... Jest ogólnie sprytny i szybko się uczy. Odpowiedz Link Zgłoś