Dodaj do ulubionych

lekarz rodzinny?

19.07.05, 10:55
czy wybierałyście już lekarza rodzinnego, a może tylko pediatra dla maluszka?
ja właśnie się zastanawiam
niby jest trochę czasu, ale dobrze byłoby się leczyć u jednego, żeby w razie
czego znał kondycję całej rodziny
no i mam bolaka... czy w państwowych przychodniach też można znaleźć lekarza
rodzinnego? bardzo blisko znalazłam prywatną, a raczej "niepubliczną", która
ma podpisaną umową z nfz, ale wiadomo - umowy są na rok, czy nie będę później
dopłacać do tego interesu? albo bedę zmuszona do zmiany lekarza... bez
sensu...
co wy o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • kasikk Re: lekarz rodzinny? 20.07.05, 17:27
      co z tym lekarzem? nikt nie ma podobnego problemu?
    • isia_50 dobry pediatra 21.07.05, 00:16
      Powiem jak jest u mnie. Lekarza rodzinnego mamy swojego - kolega męża. Pracuje
      w publicznym zakładzie opieki. I choć na niego nie narzekam (skierowanie na
      badanie da, leki też przepisze), ale to internista i z dzieckiem bym do niego
      nie poszła. Dobrego pediatry szukałam dość długo.

1. Gdy urodziła się córa mąż poszedł do najbliższej publicznej przychodni by
      złożyć deklarację. Jako, że nie znał żadnego pediatry zdał się na zdanie pani w
      rejestracji, która podała dwa polecone nazwiska: kobiety i mężczyzny lekarza.
      Mąż stwierdził, że kobiety są przeważnie bardziej ciepłe i z uczuciem podchodzą
      do dziecka i wybrał lekarkę. W czasie pierwszej wizyty patronażowej, lekarka
      stwierdziła, że moje dziecko na piersi się "przeżera" (cytat) i ograniczyła
      karmienie na żądanie. 2 tygodnie później stwierdziła, że dziecko za mało
      przybiera i kazała mi córę dokarmiać butlą, bo "pani ma za mało pokarmu". Przez
      nią mało nie skończyła się moja przygoda z karmieniem. Na szczęście miałam na
      tyle rozsądku by wylądować w poradni laktacyjnej (karmiłam prawie 3,5 roku).

2. Druga pani doktor pediatra była zwolennikiem antybiotyków. Czerwone gardło -
      amoksiklav, katarek - Keflex. Podałam pierwszy, przy drugim podejściu już
      miałam wątpliwości. Poza tym traktowała moją córę jak przedmiot "niech pani je
      rozbierze", "niech pani je zabawi i uspokoi".

3. W międzyczasie szukaliśmy innego pediatry. I znalazłam przez przypadek
      (czemu wtedy nie było forum???) Niemal skarb! Lekarz, mężczyzna, kompetentny, z
      podejściem do dziecka, dużą wiedzą (żadnego pytania jeszcze nie zbył i
      odpowiada cierpliwie i rzeczowo). Młody, ok. 40-tki, ojciec trojga dzieci. Córa
      go uwielbia. W ciągu 5 lat może brała z dwa lub trzy razy antybiotyki. Pracuje
      w Niepublicznym zakładzie opieki, ale ma umowę z NFZ. Ma też komórkę i w
      nagłych przypadkach mam kontakt nawet w nocy. Przyjmował 10 km od mojego
      miejsca zamieszkania, ale warto do niego jeździć. Teraz będę miała 25 km, ale
      nie zamierzam go zmieniać.

Co mogę więcej dodać. Pediatra to ktoś bardzo ważny. Przy dziecku są tysiące
      pytań i wątpliwości i wg mnie musi to być osoba: zaufana, dostępna, miła dla
      dziecka i kompetentna oraz traktująca z szacunkiem matkę. Popytaj koleżanek,
      lub na forum kogo polecają w Twoim mieście, na pewno znajdzie się ktoś
      sprawdzony.
      Iza
      P.S.Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale nie mogę spaćsad
      • kasikk Re: dobry pediatra 21.07.05, 14:03
        problem polega na tym, że ja z wa-wy, a publiczne tu są tylko "kombajny"
        jedyny najbliższy, ktory by sie nadawał, ma system zapisów "prosze rano
        przyjechać po numerek"
        nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, kiedy z miesięcznym dzieckiem idę o 6
        rano po numerek na wizytę kontrolną - nie mam nikogo, kto poszedłby postać w
        kolejce
        nie wiem, po co oni tam maja telefony sad(
        sama zapisana jestem gdzie indziej i jadę tam przez pół miasta (super
        organizacja i zaufany lekarz)
        ale sensownie wydaje mi się, żeby wszystkich nas leczył jeden lekarz
        miałby pogląd, co się dokładnie dzieje w rodzinie
        moja znajoma ma takiego pediatrę, który również leczy dorosłych i bardzo sobie
        chwali takie rozwiązanie
        to pozostaje prywatny? nie mam kasy na to sad(
        • isia_50 Re: dobry pediatra 22.07.05, 09:37
          Powiem tak, poszukaj dobrze. Mój pediatra też jest z niepublicznej przychodni,
          tzn. przychodnia jest własnością jego i jego kolegi, ale mają umowę z NFZ i nie
          płacę ani grosza. Umawiam się na konkretną godzinę (poślizg góra 10 minut).
          A może ten pediatra od koleżanki byłby dobry dla Ciebie?
          Pozdrawiam
          Iza
          • kasikk Re: dobry pediatra 22.07.05, 17:13
            dzięki za podpowiedzi smile
    • gazelka24 Re: lekarz rodzinny? 26.04.18, 18:38
      Ja korzystam z aplikacji lekarzObok, współpracuje z nimi wielu doświadczonych specjalistów z zakresu medycyny rodzinnej. Tak naprawdę nie mam ulubionego, każdy oferuje kompleksową opiekę, kazdemu ufam, dlatego nie musze się martwić, ze jak jeden z lekarzy będzie niedostępny to nie będzie miał godnego następcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka