Dodaj do ulubionych

Biometria płodu!

27.04.06, 09:47
Kochane, martwi mnie trochę rozbieżnosć pomiędzy BPD(wymiar dwuciemieniowy
główki), a FL(kość udowa), która wynosi prawie 3 tygodnie! Wiem, że trudno
tak dokładnie wszystko wuliczyc i nawet milimter błędu jakos tam zaburza to
wyliczenie, ale jednak 3 tygodnie to sporo. Ginka uspokaja, że to nie są aż
takie rozbieżności, ale ja z natury panikarą jestem. Może któraś miała
podobnie?? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aneczkasw Re: Biometria płodu! 27.04.06, 10:16
      Ja tak mam. Mój maluszek miał BPD na 37 tc i 3 dni, a FL na 40 tc i 3 dni, a
      USG miałam robie w 36 tc i 2 dni.
      Lekarz powiedział, że to normalne, a po 2 nie ma co się na 100% sugerować
      wymiarami, bo to jest tylko orientacyjnie. Przecież dziecko mogło się poruszyć.
      Pozdrawiam
      Ania
    • linn3 Re: Biometria płodu! 27.04.06, 10:21
      Moja córka na odtatnim Usg miała o prawie miesiąc "starszą " kość udową od
      główki. Denerwowałąm się i różne głupoty chodziły mi po głowie - niepotrzebnie,
      teraz jest zdrową i mądrą siedmiolatką - tyle że jest wysokasmile
      • kokardka_80 Re: Biometria płodu! 27.04.06, 11:50
        Dzieki dziewczyny za info, tylko, ze u mnie jest odwrotnie, kość jest młodsza
        od główki!Główka ma 35 tydzień, a kość 32!
        • vanilia25 Re: Biometria płodu! 27.04.06, 11:55
          Witam słoneczniesmile.U mnie (własnie wrocilam z usg)- podobnie tzn. BPD odpowiada
          37,1 tc. a FL 35,3 tc. a AC 35,6 tc. Też mnie to zmartwiło- lekarz mowi ze do
          dwoch tygodni to takie moga byc roznice. Ale wczesniej takich nie mialam. A co
          to oznacza AC?. Trzymaj sie kokardka, bedzie oki!! A dodam ze jestem w 37,1 tc.
          tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;19/st/20060517/dt/6/k/3692/preg.p
          ng- Nasz Synuś
          • ania_czarna Re: Biometria płodu! 27.04.06, 11:59
            Ja mam to samo..w sumie moja córciasmile Mam się ponoć nie martwić, ale wiadomo..
            Teraz na usg wyszło, iż mała ma o 2tyg większą głowkę w stosunku do brzuszka i
            nózek..
            Mam nadzieje,ze faktycznie takie dysproporcje się zdarzaja i wszystko jest w
            porządku.
            Jest nas troszkę, więc chyba..wink
            Trzymajmy kciukismile
          • kokardka_80 Re: Biometria płodu! 27.04.06, 11:59
            AC to obwód brzuszka. Kurczę, do 2 tygodni mogą być takie różnice? A u mnie 3
            tygodniesad Też jestem w 37 tygodniu i 1 dzień! smile
            • vanilia25 Re: Biometria płodu! 27.04.06, 12:04
              Kokardeczko nic sie nie martw, skoro nam wszystkim lekarze mowia ze tak moze
              byc, to trzeba wierzyc. Witaj w gronie 17 majowychsmile.
              ng- Nasz Synuś
              • finka11 Re: Biometria płodu! 27.04.06, 12:18
                Kokardko nic się nie martw, moja siostra miała dokładnie to samo co Ty, czyli
                kość udowa krótsza, w stosunku do obwodu główki i brzuszka. Chłopaki urodziły
                się normalne, nie mają krótkich nóżeksmile) U mnie obwód głowy i dł. kości udowej
                są 3 tyg. "większe" niż obwód brzuszka, który jako jedyny pomiar zgadza się z
                terminem porodu z OM. Czyli bedę miała mądrego synka odługich nogachsmile)) (sama
                mam 179 cm wzrostu.
                Pozdrawiam
                • ania_czarna Re: Biometria płodu! 27.04.06, 12:39
                  Kokardka, zobacz linka, mialam ten sam problem..Musimy być dobrej myślismilesmile
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=40724216&a=40724216
                  • kokardka_80 Re: Biometria płodu! 27.04.06, 12:46
                    Oj, dziewczyny, dobzre, ze to forum mamy! Dzieki za wszystkie info, kochane!
                  • vanilia25 Aniula 27.04.06, 19:06
                    to teraz mnie nastraszylassad. Przeczytalam zamieszczony twoj link i na koncu
                    piszesz ze jest tylko cos nie tak jak nagleczesci ciala rosna, a nasz synek
                    mial trzy tygodnie temu o tydzien wieksza glowke, a dzis ma dokladnie w
                    terminie wymiarowa. Ale brzuszek i nozki byly ok terminu, tzn mniejsze o kilka
                    dni trzy tygodnie temu, a dzis sa mniejsze o tydzien i kilka dni. Co to znaczy?
                    Masz racje te nasze dzidziunie w brzuszku nerwow nam nie zaluja. Ale i tak
                    bedziemy je kochac najmocniej na swieciesmile).
                    ng- Nasz Synuś
                    • kokardka_80 Re: Aniula 27.04.06, 19:34
                      O, Aniula nie martw się, naczytałam sie dzis o tych wymiarach i tak bywa, ale
                      nie musi to mieć jakiegos przełożenia na dzieciulka! smile
                      • ania_czarna Re: Aniula 28.04.06, 15:08
                        Vanilia Kochanie, nie martw sięsmile
                        Moja lekarz powiedziała,ze jak nagle urosłaby małej głowka, a reszta stala w
                        miejscu, to byloby gorzej..To się jakos fachowo nazywa, nierównomierne
                        przybieranie na wadze...Moja ponoć miała od dawna juz większa główkę, wiec jest
                        ok. Jeżeli Twojemu maluszkowi brzuszek i reszta dogoniły głowkę, to dobrzesmile Tak
                        myślewink
                        Trzymaj się. Jakos to bedzie, oby miec je już całe i zdrowe na rękach..
                        • vanilia25 Re: Aniula 28.04.06, 16:09
                          Witam piatkowo- rozrywkowo!smile. No wlasnie aniu, u mnie glowka rosnie dokladnie
                          co do terminu z miesiaczki, a brzunio i nozki sa ciutek mniejsze, tzn o okolo
                          tydzien (sa na 36tc, a jestem w 37tc). Rany julek. Ale nic, jestem dobrej
                          mysli, bo musze byc no i lekarz mowil ze ok wszystko, ze takie wahania moga
                          byc. Ale jakby, ktoras z was miala podobnie jak ja, to dajcie mi znac i
                          pocieszcie mnie- plisss. Buzka wielka

ng- Nasz Synuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka