marti_ka82 08.08.06, 09:48 własnie przeczytałam dwie wiadomości z świata nauki... www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060808/nauka/nauka_a_3.html fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/USG_ci%B1%BFy_w_nadmiarze_mo%BFe_szkodzi%E6_dziecku,778420,2943 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irima2 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 10:03 Ja jestem w 12tc i już cztery razy miałam usg, a jutro idę na kolejne. Ale to była konieczność i dopiero jutro dłużej popatrzę na dzidzę, bo do tej pory to bardzo krótko było. No i trochę sie denerwuje czy to na pewno bezpieczne. Wydaje mi się (i wcale nie dziwi) że szkodzi usg w nadmiarze - czyli jak np. Brad Pitt czy Tom Cruise czy inny tam jeszcze kupuje sobie usg do domu żeby popatrzeć na dziecko kiedy ma ochotę...albo tak jak piszą na końcu - że usg masz w supermarkecie i możesz sobie codziennie iść "popatrzeć". Tak ogólnie to przecież wszystko szkodzi - ważne żeby pozytywy przewyższały negatywy... Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: USG szkodzi? 08.08.06, 11:37 Zaczęłam czytać, ale chyba będę zdrowsza nie znając cd. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 12:32 Właśnie byłam u gina na usg i też o to pytałam bo akurat przeczytałam przed wyjściem na wizytę. Powiedział, ze nie ma się czym przejmować, bo duże dawki promieniwania są z usg 4d, a nie ze zwykłego. Poza tym mówi, że są kobiety z zagrożóną ciążą, którym w szpitalu robią usg nawet codziennie i dzieci rodzą się zdrowe. Wymowa była tak, że korzyści na pewno przeważają. Wiaodomo, że wszystko szkodz w nadmiarze, siedzenie przed komputerem też, ale jak są jakieś prblemy i trzeba monitorować ciążę no to chyba nie am wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 13:30 no pewnei nie zreszta co jest tak do konca zdrowe w dzisiejszym swiecie... lekarze chyba wiedza co robia prawda Odpowiedz Link Zgłoś
dakota123 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 15:54 Ale z tym usg w supermarketach to już lekka przesada!!!Rozumiem wskazania czysto medyczne ale żeby dla własnej rozrywki??Dobrze że nie dotarło to jeszcze do Polski bo założę się że pewnie ustawiałyby się tam kolejki!!!Brrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
pinacolada77 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 22:08 W większosci przypadków USG pomaga. Wykrywa wady chociażby. Nie popieram całkowicie cotygodniowych badań,wariactwa "gwaizdeczek" co to własnie usg w domu mają i codziennie ogladaja (help) . Ale usg raz na jakis czas jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś