Dodaj do ulubionych

USG szkodzi?

08.08.06, 09:48
własnie przeczytałam dwie wiadomości z świata nauki...

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060808/nauka/nauka_a_3.html
fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/USG_ci%B1%BFy_w_nadmiarze_mo%BFe_szkodzi%E6_dziecku,778420,2943
Obserwuj wątek
    • irima2 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 10:03
      Ja jestem w 12tc i już cztery razy miałam usg, a jutro idę na kolejne. Ale to
      była konieczność i dopiero jutro dłużej popatrzę na dzidzę, bo do tej pory to
      bardzo krótko było. No i trochę sie denerwuje czy to na pewno bezpieczne.
      Wydaje mi się (i wcale nie dziwi) że szkodzi usg w nadmiarze - czyli jak np.
      Brad Pitt czy Tom Cruise czy inny tam jeszcze kupuje sobie usg do domu żeby
      popatrzeć na dziecko kiedy ma ochotę...albo tak jak piszą na końcu - że usg
      masz w supermarkecie i możesz sobie codziennie iść "popatrzeć".
      Tak ogólnie to przecież wszystko szkodzi - ważne żeby pozytywy przewyższały
      negatywy...
    • marysiowamama Re: USG szkodzi? 08.08.06, 11:37
      Zaczęłam czytać, ale chyba będę zdrowsza nie znając cd.
      • princessa1 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 12:32
        Właśnie byłam u gina na usg i też o to pytałam bo akurat przeczytałam przed
        wyjściem na wizytę.
        Powiedział, ze nie ma się czym przejmować, bo duże dawki promieniwania są z usg
        4d, a nie ze zwykłego. Poza tym mówi, że są kobiety z zagrożóną ciążą, którym w
        szpitalu robią usg nawet codziennie i dzieci rodzą się zdrowe.
        Wymowa była tak, że korzyści na pewno przeważają.
        Wiaodomo, że wszystko szkodz w nadmiarze, siedzenie przed komputerem też, ale
        jak są jakieś prblemy i trzeba monitorować ciążę no to chyba nie am wyboru?
        • marti_ka82 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 13:30
          no pewnei nie zreszta co jest tak do konca zdrowe w dzisiejszym swiecie... smile
          lekarze chyba wiedza co robia prawda smile
          • dakota123 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 15:54
            Ale z tym usg w supermarketach to już lekka przesada!!!Rozumiem wskazania czysto
            medyczne ale żeby dla własnej rozrywki??Dobrze że nie dotarło to jeszcze do
            Polski bo założę się że pewnie ustawiałyby się tam kolejki!!!Brrrr.
    • pinacolada77 Re: USG szkodzi? 08.08.06, 22:08
      W większosci przypadków USG pomaga. Wykrywa wady chociażby.
      Nie popieram całkowicie cotygodniowych badań,wariactwa "gwaizdeczek" co to
      własnie usg w domu mają i codziennie ogladaja (help) . Ale usg raz na jakis czas
      jak najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka