zu2ka 21.09.06, 18:54 Kupiłam - BEZ RECEPTY - w aptece, maść i plastry, ale nie ma instrukcji obsługi ;-( Jak sie ją stosuje? Proszę o instruktarz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
floraservice Re: Emla 22.09.06, 09:21 Z tego co wiem, choć ja nigdy moim dzieciom tego dobrodziejstwa nie stosowałam, to trzeba posmarować ta mascią na godzinę (chyba?) przed szczepieniem miejsce wkłucia i przykleić plaster. Potem zdejmuje sie ten plasterek tuz przed i ma podobno nie boleć... ale słyszłam że nie zawsze tak bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
mfka Re: Emla 22.09.06, 14:13 Smaruje się minimum na godzinę przed zastrzykiem i nie polecam zalepinia tym plastrem (odklejanie boli bardziej niż sam zastrzyk), najlepiej jest posmarować grubszą warstwą i owinąć folia spożywczą, polecam takie rozwiązanie, a te plastry najlepiej od razu wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
kurczaczek1972 Re: Emla 22.09.06, 14:54 Emla nie powinna byc stosowana u dzieci ponizej 3 mies zycia. Naklada sie ja gruba warstwa 2 godz przed zabiegiem - zaczyna dzialac po godzinie od nalozenia (im dluzej na skorze tym lepsze dzialanie p/bolowe) i szczelnia okleja folia i plastrem ( te sprzedawane plastry sa zbyt male i niewprawionym trudno je zalozyc). Po zdjeciu plastra skora moze byc odbarwiona lub przebarwiona - jest to normalna reakcja. Od odklejenia plastra zabieg trzeba wykonac w ciagu 1,5 godz. Krem nalezy przechowywac w temp pokojowej !!! Odpowiedz Link Zgłoś