Dodaj do ulubionych

Przedszkolaki???

IP: *.* 05.10.02, 07:51
Drogie Mamy Przedszkolaków!!!Czyżby to był koniec "korespondencji" mam przedszkolaków?? Jeśli możecie podzielcie się ze mną, co wasze dzieci lubią czytać. Moja Agatka (25.04.1998) uwilbia "Lottę z Ulicy Awantórników", "Dzieci z Ulicy Awan." A. Lindgren, "Kubusia Puchatka" i "Chatkę Puchatka" A.A. M., a ostatnio czytamy "Bajki Misia Uszatka", "Podróże Misia Uszatka" Cz. Janczarskiego, Furorę zrobiła też niepozorna "Florentynka" D. Gellner. A Wasze Pociechy? Co lubią?Gosiu, a jakie lektury należą do kanonu Twoje Ady? Jeśli możesz to odpisz proszę.Pozdrawiam cieplutko w ten jesienny chłodny dzieńKasia = Mema
Obserwuj wątek
    • Gość: _Tosiaa_ Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 05.10.02, 08:20
      mema rzeczywiście ucichło u naszych przedszkolaków .ja miałam ciężki tydzień ale już obiecuję poprawę :)Adusia lubi wiersz Brzechwy,bajki z serii Kubusia Puchatka(przysyłają je nam do domu z "klubu przyjaciół...." zawsze jest jakiś prezencik w paczce i Ada ma wielką radochę :)Kolejna seria to przygody Martynki Gikberta Delahaye ("Martynka i przygody od środy" ,"Martynka w krainie baśni"itd)pięknie ilustrowane.Niezłą pozycję zajmują też "Pięciopsiaczki" i hmmm...moja ukochana książka z dzieciństwa "Przygody Filonka bezogonka"Ada jest często słuchaczem nieco poważniejszych książek ze względu na starszą siostrę.Ada bardzo lubi oglądać bajki w tv ,a ostatnio prowadzi "Sztruksik" :bounce:buziakiGosia ,mama Oli i Ady
      • Gość: mema Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 06.10.02, 11:26
        Witaj Gosiu!!!smile))A wiesz, że wczoraj zaczęłam własnie czytać Filonka Bezogonka?!!! To ci dopiero zbieg okoliczności. W podobnym odcieniu są "Kajtusiowe przygody". My również należymy do klubu Kubusia, ale Agatka woli tego "w orginale" :-). Poza tym, Agatka też mogłaby bez przerwy oglądać bajki, ale ograniczam jej do 2 dziennie (jak z kasety to cała kaseta) ku jej ogromnemu niezadowoleniusad(. Próbuję zachęcić ją do układanek, bo jakoś brakuje jej do tego cierpliwości. Ciekawe, że książek słuchałaby non stop :)))A w ogóle to stasznie się cieszę ,że napisałaś. Pozdrawiam baaaaardzo serdecznie Kasia mama Agatki i Adasia
        • Gość: _Tosiaa_ Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 06.10.02, 11:57
          witaj Kasiu!jeżeli chodzi o układanki i wszelkie puzzle to Ada zupełnie nie jest zainteresowana.Widać tu różnicę pomiędzy moimi córkami :) Ola mogła godzinami układać puzzle po 300/400 elementów :wahoo: Ada po prostu nie jest tak cierpliwa.Lubi natomiast układanki,kolorowanki on-line ,jednak ze względu na wzrok ograniczam ją czasowo.Zadziwia mnie z jaką łatwościa 4-letnie dziecko porusza się w internecie,bez strachu i kompleksów :)Poza tym Ada bardzo lubi zabawy oparte na jej wytworach wyobraźni :) zabawy te polegają na przygodach ,powiedzmy 2 dziewczynek np.na pustyni albo w kosmosie :crazy: bawi się tak z Olą (chyba wpływ bajki:"Magiczny autobus") :lol:pozdrawiam serdecznie w ten deszczowy dzieńGosia :hello:
          • Gość: mema Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 07.10.02, 08:15
            Cześć Gosiu !!!Oj ! co do fantazji, to nie mogę narzekać!! U nas prym wiodą piraci i króliczek różowe ucho w kosmosie i na księżycu z ufoludkami (efekt wizyty w planetarium i książeczek z serii Królik Różowe Ucho). Gasimy światło i zostawiamy tylko maleńką lampkę, a na czas podróży międzygwiezdnej gsimy wszystko i latatką puszczamy zajączki. Nie przeszkadza jej, że jeden z towarzyszy zabaw jest młodszy, zawze może by majtkiem, albo ufoludkiem, gdy ona kapitan i królik odgrywają głównw role. Zawsze można go "zepchnąć z łódki na porzarcie rekinom" - mamie oznajmić że Adaś jest chyba śpiący i stamowisko majtka anulować, a powo.łać do życia bosmana :-))). A do internetu na razie jej nie wpuszczam, bo mamy modem :((((( Namawiam męża, aby chociaż wykupić abonament jakiś sensowny, bo te racunki z tepsy doprowadzają mnie do szału. Ale z obsługą komputera radzi sobie nie najgorzej. Pozdrawiam WAS zabawowo. :-))Kasia
            • Gość: olaz Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 07.10.02, 10:21
              A w jakim wieku jest Twój Adaś ? Bo mój Jaś ma prawie dwa latka i ostatni bywa "małą córeczką" na co o dziwo chętnie się godzi.Pozdrawiam Ola
              • Gość: mema Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 08.10.02, 06:51
                Adaś ma 1 rok i 8 m-cy, wię jest w wieku zbliżonym d oTwojego synka i jest zapatrzony w siostrę, jak w święty obrazek (razem trzymają sztamę przeciwko mamiesmile.Pozdrawiam Mema
          • Gość: olaz Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 07.10.02, 10:14
            To może ja też się dołaczę do przedszkolaków.Moja Hania jest wprawdzie młodsza (1999) a do przedszkola chodzi dopiero od tygodnia za to z wielkim entuzjazmem.Moja córka też mogłaby słuchać książek od rana do wieczora niestety gardło mamy i taty niewyćwiczone. Co do tytułów to ostatnio tak jak u Gosi na topie jest seria z Martynką a szczególnie "Martynka i braciszek" (Hania ma prawie dwuletniego brata). W zeszłym tygodniu kupiłyśmy też "Przygody kota Filemona. Rok pełen psot" S. Grabowskiego i zakup okazał się trafny. Piękne ilustracje i mądra treść (a i ja czytam z przyjemnością bo bardzo tą dobranockę lubiłam).Pozdrawiam Ola
            • Gość: ANAX Re: Przedszkolaki!:) IP: *.* 07.10.02, 10:48
              Mój Szymonek jest z połowy stycznia 1999 i też lubi bajki na dobranoc.Najbardziej mu się podoba Bob Budowniczy ale również czytam mu kaczor donald w zoo,nowy samochód Dejsi,przygody Kubusia Puchatka i wiele innych.No i oczywiście lubi oglądać bajki w telewizji.Ponieważ od dwóch tygodni odłączyli nam kablówke pozostały mu dobranocki i bajki na kasetach:pszczółka Maja, Kubuś puchatek,przygody kundelkaijedna kaseta przezemnie nagrana z kartona żywiołki teletubis,skubidoo.A wieżcie mi od bajek w telewizji nie można go odciągnąć.pozdrawiam Ania
    • Gość: Barba Re: Przedszkolaki??? IP: *.* 07.10.02, 23:52
      Hej Hej Alicja jest na etapie czasopism dla dzieci: własnie kolekcjonujemy "Wesołe literki" , kochamy "Misia" i "Kubusia Puchatka" raz na jakiś czas dam się na ciagnąc na "Księzniczkę" :D Ala jak "wejdzie" w gazetki to i godzine Jej nie ma...Tez bardzo lubi siedziec w sieci lub korzystac z programów graficznych (na pulpicie mam drzewka i rózę w Jej wykonaniu, na dodatek przez przypadek sama mi wrzuciła na pulpit :lol: )Zuzia jest zupełnie inna- lubi "dziewczyńskie" zabawy, lalki , przygotowanie mamie herbatki w lalczynym serwisie, zawijanie misia w kocyk, układanie wieczorem pluszaków do spania ale na szczęście zaczyna tez sięgac po ksiązeczki :)..a obie przede wszystkim skakanie na naszym materacu do spania :)
    • Gość: mema Re: Przedszkolaki??? IP: *.* 08.10.02, 08:56
      Cześć Gosiu ! i wszystkie emamy!!! :-)Czy ucząc swoje dzieci literek i cyferek opieracie sięna jakiś podręcznikach metodycznych dla przedszkolanek lub nauczycielek w klasach początkowych? Jeśli tak to jakich? - Odkryłam już serię z "Wydawnictwa Pawła Skokowskiego" m. in. "Księgę wiedzy przedszkolaka", ale są to tylko obrazki, a mi chodzi o pedagogiczne podejście do tematu. Może macie i inne sposoby? i przepraszam za byki ort.we wcześniejszych postach. Chyba ja powinnam iść jeszcze raz do szkoły z tą swoją oryginalnością :-)))))Pozdrawiam serdecznie i z uśmiechem. Mema
      • Gość: dagmarakkk Re: Przedszkolaki??? IP: *.* 21.11.02, 15:12
        Mam pytanko !!Czy dowiedziałaś się coś na temat tych podręczników metodycznych dla przedszkolanek i sposobów nauki???Wiem że to było już dawno ale może czegoś się dowiedziałaś Cześć
    • Gość: asia_t Re: Przedszkolaki??? IP: *.* 22.11.02, 22:09
      dwa wątki o przedszkolakach... jakoś nie zauważyłam! tamten jest dłuższy, więc piszcie tam, oki? :-) asiaT, moderator(ka)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka