Dodaj do ulubionych

wizyta u ortopedy - pieluchowanie

08.03.07, 16:52
byłyście!? ja wczoraj i mam małą pieluchować. Wścieka się jak nie wiem jak jej
tę tetrę zakładam, boję się tez że się w tym przegrzewa, ale cóż zrobić
kazali, to zakladam.
Obserwuj wątek
    • pinacolada77 Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 08.03.07, 17:56
      My cały czas pieluchujemy, bo po USG jeszcze w szpitalu pani doktor powiedziała
      ze lewe bioderko jest tak na granicy i lepiej pieluchować az do USG w 6-8 tygodniu.
      Poki co nie mamy z tym problemów większym problemem jest utrzymanie tetry by sie
      nie przekręcała. I ubrana musi być zawsze w body bo dobrze utzrymuja i wobec
      tego dokupic musiałam cienkie spodenki albo rajtuzki by w krótkim body nie było
      za zimno.
      • nhania Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 08.03.07, 19:10
        ja nieby nie musze ale tez pieluchuje, profilaktycznie smile
    • nekokoneko Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 08.03.07, 20:52
      zuzia w domu normalnie jest w tetrze więc jest jakby profilaktycznie pieluchowanawink
      • olazur Re: wizyta u ortopedy - pieluchowanie 10.03.07, 16:20
        orientujecie się jakie są typy dysplazji fizjologicznej? Mojej małej ortopeda
        dał na jedno bioderko 2a. Nie wiem czy to bardzo źle czy tylko trochę źle.
    • marysiowamama a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 09.03.07, 10:08
      ...wczoraj przeczytałam opinie nt własnie pieluszkowania w miesieczniku DZICKO
      (nr marcowy str35). Jest tam wypowiedź znanego medialnie ortopedy Pawła
      Zawitowskiego. Musze powiedzieć że zamieszał mi w głowie. Też profilaktycznie
      pieluszkowałam a teraz sama nie wiem. Jest tam m.in:

"...Pozycja żabki zabezpiecza stawy biodrowe w rzadkich przypadkach, gdy
      istnieje niebezpieczeństwo ich zwichnięcia. Ale nie wpływa pozytywnie na ich
      rozwój. Aparat ruchu kształtuje się własnie ... w ruchu, kiedy to mięśnie,
      stawy i kosci poddawane są ciągłym napreżeniom i cwiczeniom w każdej
      płaszczyźnie i kierunku. Bezruch upoślidza jego sprawność, wydłuża okres
      zdobywania umiejetnosci (takich jak obroty na boki, siadanie, raczkowanie).
      Słowem - zmuszając dziecko do pozycji żabki czy profilaktycznie ZAKŁADAJĄC
      SZEROKA PIELUCHĘ, ingerujemy w nieuzasadniony i niekorzystny sposób w proces
      dojrzewania i zdobywania przez dziecko kolejnych umiejetnosci..."

Ktoś wie jak jest naprawdę?
      • mo1717 Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 09.03.07, 11:15
        a ja ogladałam jakiś czas temu w TVN style program "mamo już jestem" i pediatra wypowiadał sie własnie na ten temat. Powiedział że takie szerokie pieluszkowanie jest wskazane tylko wtedy kiedy z bioderkami dziecka jest coś nie tak, a kiedy sie wszystko prawidłowo rozwija to jest to zbędne. Mówił ze pampers jest ok smile
      • ithilhin Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 09.03.07, 14:04
        naprawde to poobserwuj swoje dziecko i zobacz jak uklada SAMO nogi - zobaczysz
        sliczna "zabke" smile
        krepowanie szeroka pielucha moim zdaniem jest bez sensu jesli nie ma wskazan -
        ale na przyklad noszenie w tej pozycji moze moim zdnaiem wplynac tylko
        korzystnie smile a to dlatego, ze noszac dziecko nie unieruchamiamy go - jego
        miesnie pracuja bo my sie ruszamy. no i jak jest brzuszkiem do brzuszka to
        dodatkowo dzieki temu, ze sie ruszamy i oddachamy ma masaz brzuszka.
        no ale ja stronnicza jestem bo nosze swojego malego w chuscie, w ktorej jego
        bioderka leza wlasnie tak:
        www.gosia.petronet.pl/gallery/d/3982-1/IMG_4577.jpg
        • marysiowamama Ale super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 09.03.07, 21:29
          chyba tez pomysle o takiej chuście.
        • anhes Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 10.03.07, 08:58
          rewelacja smile

ale mam wrażenie że w życiu bym się nie nauczyła jak toto zamotać smile
          • ithilhin Re: a ja zgłupiałam...przeczytajcie... 10.03.07, 14:01
            ahnes - minuta dwie i po sprawie.
            serio smile
            jednej zaawansowanej motaczce zajmje to ponoc 20 sekund ale moze nie zawyzajmy
            sredniej smile
      • pinacolada77 Paweł Zawitkowski 10.03.07, 11:28
        Odnośnie pieluszkowania to wypowiedz zawitkowskiego zawsze jest przeciwko
        podwójnemu pieluchowaniu.
        I zarówno w artykule jak i programie Mamo juz jestem to właśnie on sie
        wypowiadał na ten temat.
        Jest przeciwny i to wszystko.
        Nie wiem czy on pediatra czy ortopeda, na pewno jest fizjoterapeutą.
        I to jest jedya osoba która jest przeciwna, wypowiedzi innych lekarzy zawsze sa
        za podwojnym pieluchowaniem.

Podobne z chustą on zawsze popiera te chusty, a większosć lekarzy uważa ze do 3
        miesiaca należy sobie to ospuścić.

Lubie te gościa, ale nie wierze we wszystko w to co mówi, choć wiele cennych rad
        jego wykorzystam, np. co do bucików, chodzików czy innych zwiazanych z
        dzieciaczkami.
        • dziegielek Re: Paweł Zawitkowski 10.03.07, 18:49
          Moja pediatra tez zaleciła profilaktycznie pieluszkowanie.Jednak ja go nie stosuje. Ponoć poza granicami Polski ten zwyczaj nie jest stosowany a dzieci zdrowe nóżki mają.Mam wrażenie że polscy lekarze zalecają pieluchowanie z przyzwyczajenia. Kiedyś znajomy ortopeda p[owiedział, że najważniejsze jest nie krępowanie ruchów dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka